COSMOTE 5G+: Η COSMOTE πρώτη στην Ελλάδα διαθέτει εμπορικά δίκτυο τεχνολογίας 5G Stand-Alone

3 μήνες πριν
COSMOTE 5G+

Το πρώτο δίκτυο 5G SA στη χώρα μας είναι γεγονός, από το συνήθη ύποπτο, την COSMOTE. Το δίκτυο COSMOTE 5G+ βασίζεται στην τεχνολογία 5G Stand-Alone (SA) και αποτελεί φυσική εξέλιξη του υπάρχοντος δικτύου 5G. Σύμφωνα με την εταιρεία, το COSMOTE 5G+ δίκτυο καλύπτει ήδη το 50% του πληθυσμού και αναμένεται να επεκταθεί σε ακόμη περισσότερες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο να φτάσει το 60% έως το τέλος του 2024.

Το δίκτυο COSMOTE 5G+ θα ξεκλειδώσει σταδιακά νέες δυνατότητες, όπως:

  • βελτιωμένη εμπειρία συνδεσιμότητας
  • υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων είτε στο download είτε στο upload
  • μειωμένους χρόνους απόκρισης (latency)
  • καλύτερη διαχείριση μπαταρίας για όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο νέο δίκτυο

Τα παραπάνω οφέλη του δικτύου COSMOTE 5G+ ναμένεται να ωφελήσουν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά, μέσω πρωτοποριακών εφαρμογών όπως το dynamic network slicing. H συγκεκριμένη τεχνολογία επιτρέπει τη δημιουργία εικονικών δικτύων, καθένα από τα οποία μπορεί να παρέχει εξειδικευμένα χαρακτηριστικά, όπως συγκεκριμένο εύρος ζώνης (bandwidth) και χρόνο απόκρισης, ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη.

Κάθε εικονικό δίκτυο (network slice) μπορεί να προσαρμοστεί πλήρως στις απαιτήσεις των διαφόρων εφαρμογών που χρησιμοποιεί ο χρήστης σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κάθετες αγορές, καθώς επιτρέπει τη συνύπαρξη πολλαπλών, εξατομικευμένων και ανεξάρτητων δικτύων στην ίδια υποδομή.

Επιπλέον, οι μειωμένοι χρόνοι απόκρισης του COSMOTE 5G+ ανοίγουν νέους ορίζοντες σε τομείς όπως η ιατρική, τα logistics, οι μεταφορές, το mobile gaming και το Internet of Things (IoT), με τις εφαρμογές αυτές να αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα και την εργασία, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής.

Όλοι οι συνδρομητές COSMOTE, ιδιώτες και επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως προγράμματος φωνής (συμβόλαιο, καρτοσυμβόλαιο, καρτοκινητή), μπορούν να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο 5G+, με τις προϋπόθεσεις:

  • ότι διαθέτουν μια πιστοποιημένη στο δίκτυο COSMOTE 5G+ συσκευή,
  • ότι έχουν ενεργοποιημένη τη λειτουργία COSMOTE WiFi Calling,
  • ότι βρίσκονται σε περιοχή με κάλυψη 5G+, και
  • ότι  είναι εγκατεστημένη στη συσκευή η τελευταία έκδοση του λογισμικού

Προς το παρόν, δύο σειρές smartphone έχουν λάβει πιστοποίηση για το δίκτυο 5G+: τα μοντέλα SAMSUNG Galaxy S23|S23+|S23 Ultra και τα μοντέλα XIAOMI 13 και XIAOMI 13 Pro. Ωστόσο, η COSMOTE συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένης της APPLE για το iPhone, προκειμένου να πιστοποιήσει περισσότερες συσκευές και να διευρύνει τις επιλογές για τους καταναλωτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χρήστες δεν θα ενημερώνονται ρητά ότι έχουν συνδεθεί στο δίκτυο 5G+, καθώς η οθόνη του κινητού τους θα εμφανίζει απλώς την ένδειξη "5G", όπως και στο παρελθόν. Στο δίκτυο COSMOTE 5G+ η σύνδεση θα πραγματοποιείται αυτόματα αρκεί να πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις πρόσβασης.