Family Center: Εργαλείο γονικού ελέγχου για το Instagram

2 έτη πριν
Family Center

Ο κόσμος του ίντερνετ είναι γεμάτος παγίδες και ως εκ τούτου, τα εργαλεία γονικού ελέγχου είναι πλέον απαραίτητα σε κάθε πλατφόρμα, δίκτυο και υπηρεσία, έτσι ώστε να διασφαλιστεί μία όσο το δυνατόν ασφαλέστερη εμπειρία χρήσης για τους ανήλικους χρήστες. Το Instagram λοιπόν συμβάλλει σε ένα lifestyle με λιγότερο άγχος και αποτελεσματικό έλεγχο λογαριασμού από πλευράς γονέων, λανσάροντας μία σειρά χρήσιμων εργαλείων.

Η διάθεση των πρώτων τριών τέτοιων εργαλείων ξεκίνησε στις ΗΠΑ και θα ακολουθήσει σταδιακά και ο υπόλοιπος κόσμος μέσα στους επόμενους μήνες. Με αυτά, οι γονείς και οι κηδεμόνες των παιδιών θα είναι σε θέση να ελέγξουν ανά πάσα στιγμή τον ακριβή χρόνο που περνούν αυτά στο Instagram, καθώς επίσης και να θέσουν όρια. Ακόμα θα μπορούν να γνωρίζουν τυχόν ακατάλληλο περιεχόμενο που αναφέρουν εκείνα (μία εξαιρετική χρήσιμη λειτουργία που τους επιτρέπει να… προλάβουν καταστάσεις). Στη διάθεσή των γονέων, τέλος, θα βρίσκονται και λίστες με τους λογαριασμούς που ακολουθούν και ακολουθούνται από εκείνους των παιδιών τους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι γονείς δεν έχουν πρόσβαση ούτε στα προσωπικά μηνύματα (DM), ούτε στο περιεχόμενο που κοιτούν τα παιδιά.

Θυμίζουμε ότι το Instagram αρχικά εργαζόταν επάνω σε μία ειδική έκδοση κατάλληλη για παιδιά κάτω των 13 ετών, ένα πρότζεκτ που όμως μπήκε στον πάγο προκειμένου να προχωρήσει η ανάπτυξη των προαναφερθέντων εργαλείων. Επί του παρόντος η ενεργοποίηση των τελευταίων μπορεί να γίνει με πρωτοβουλία των ίδιων των παιδιών, όμως από τον Ιούνιο αυτό θα μπορούν να το κάνουν απ’ ευθείας οι ίδιοι οι γονείς και οι κηδεμόνες (με τα παιδιά πάντως να πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους). Εν ευθέτω χρόνω μάλιστα θα προστεθούν και έξτρα εργαλεία, με τον ορισμό συγκεκριμένων ορών χρήσης του Instagram να είναι εκ των πρώτων… υποψηφίων.

Η Meta έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τα εργαλεία γονικού ελέγχου στις εφαρμογές και τις πλατφόρμες της. Το νέο της Family Center φιλοδοξεί να αποτελέσει το hub μέσω του οποίου οι γονείς θα έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, όσον αφορά τις συνήθειες και το περιεχόμενο που καταναλώνουν τα παιδιά τους, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και μια σειρά εκπαιδευτικού περιεχομένου με άρθρα, βίντεο και οδηγούς.