Google: Δοκιμάζει οθόνη braille στο Android 13

2 έτη πριν
Οθόνη Braille

Μία νέα λειτουργία του Android 13 ετοιμάζεται να δοκιμάσει η GOOGLE μέσα στις προσεχείς εβδομάδες. Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την Προσβασιμότητα και σε συνέχεια των όσων παρουσίασε πριν λίγες εβδομάδες στην I/O 2022, το Talkback, ο screen reader του Android, θα έρχεται με out-of-the-box υποστήριξη για οθόνες braille στην επόμενη beta έκδοση του Android 13 η οποία και θα διατεθεί στο άμεσο μέλλον.

Μία οθόνη braille είναι στην ουσία μία ηλεκτρομηχανική συσκευή που δημιουργεί σύμβολα braille τοποθετώντας κατάλληλα μικρές ακίδες μέσω οπών σε μία λεία επιφάνεια. Οι χρήστες έτσι μπορούν ψηλαφίζοντας την οθόνη να διαβάζουν το κείμενο που εμφανίζεται σε αυτή. Μία οθόνη braille υποστηρίζει και την πληκτρολόγηση κειμένου σε braille, επιτρέποντας στα τυφλά άτομα να χρησιμοποιήσουν έτσι κινητά τηλέφωνα αθόρυβα.

Στο παρελθόν, οι χρήστες που ήθελαν να συνδέσουν τις συσκευές Android τους με οθόνες braille έπρεπε να κατεβάσουν το app BrailleBack από το Play Store ή να χρησιμοποιήσουν ψηφιακό πληκτρολόγιο. Με την ενέργεια της GOOGLE όμως, δεν απαιτούνται επιπρόσθετα downloads για τη χρήση οθόνης braille. Οι χρήστες έχουν πλέον τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν μία οθόνη braille για λειτουργίες του Talkback όπως τη σύνθεση ενός email, την πραγματοποίηση μίας τηλεφωνικής κλήσης, την αποστολή ενός γραπτού μηνύματος και την ανάγνωση ενός βιβλίου.

Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί και συντομεύσεις που κάνουν ευκολότερη τη χρήση οθονών braille με το Talkback. Υπάρχουν συντομεύσεις για πιο άνετη πλοήγηση (βλ. κύλιση, εμφάνιση επόμενου χαρακτήρα, λέξης ή γραμμής, μετακίνηση στο τέλος ενός εγγράφου), πρόσβαση στις ρυθμίσεις και επεξεργασία κειμένου (επιλογή, αντιγραφή, επικόλληση).

Η GOOGLE δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την κοινότητα του Android για το feedback της, προσθέτοντας πως όσοι ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν το Talkback 13, θα πρέπει να εγγραφούν στο πρόγραμμα beta του Android έτσι ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στην επόμενη δοκιμαστική έκδοση του συστήματος.