Γυαλιά κατά της αχρωματοψίας δοκιμάζει μουσείο στην Αυστραλία

1 έτος πριν
glasses

Ένας στους 12 άνδρες και μία στις 200 γυναίκες υπολογίζεται πως πάσχουν από δευτερανωπία, μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές αχρωματοψίας ή ανεπάρκεια χρωματικής όρασης (color vision deficiency ή εν συντομία CVD) στην οποία το άτομο δυσκολεύεται να ξεχωρίσει το πράσινο χρώμα από το κόκκινο και δεν είναι σε θέση να διακρίνει άλλες αποχρώσεις όπως π.χ. το κίτρινο και το ροζ. Ένα μουσείο στην Αυστραλία όμως έκανε ένα σημαντικό βήμα για να επιτρέψει σε άτομα που ταλαιπωρούνται από δευτερανωπία να δουν για πρώτη φορά τα χρώματα όπως πραγματικά είναι.

Το μουσείο τέχνης, επιστημών, ιστορίας και αρχαίων πολιτισμών Chau Chak Wing του πανεπιστημίου του Σίδνεϋ λοιπόν, εξασφάλισε ένα νέο, καινοτόμο σετ γυαλιών οράσεως που επιτρέπει σε άτομα με αχρωματοψία να δουν τα χρώματα πολύ καλύτερα και ρεαλιστικότερα απ’ ότι συνήθως. Πρόκειται μάλιστα για το πρώτο μουσείο ή γκαλερί στον κόσμο που χορηγεί δωρεάν τέτοια γυαλιά στους επισκέπτες του, κάτι που κάνει από τον περασμένο Απρίλιο.

Τα γυαλιά αυτά αποτελούν δημιουργία μίας αμερικανικής εταιρείας, της ENCHROMA. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι μπορούν να βελτιώσουν την όραση των οκτώ από τους 10 πάσχοντες από δευτερανωπία, όχι όμως και εκείνων που έχουν την ατυχία να υποφέρουν από κάποια πιο σπάνια μορφή αχρωματοψίας (όπως π.χ. αυτή στο μπλε και το κίτρινο, η λεγόμενη τριτανοπία). Μάλιστα διατίθενται και εμπορικά, ωστόσο με τις τιμές τους να ξεκινούν από τα $299 και να καταλήγουν στα $514, δεν είναι και ό,τι πιο προσιτό (σημείωσε ότι απαιτούνται διαφορετικά ζευγάρια για χρήση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους).

Το θετικό πάντως είναι πως ο κόσμος της τεχνολογίας αργά αλλά σταθερά κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η APPLE για παράδειγμα εδώ και λίγο καιρό επιτρέπει στους χρήστες iPhone να εφαρμόζουν διορθωτικά φίλτρα στις οθόνες των συσκευών τους ενώ η ROCKSTAR GAMES προσφάτως λάνσαρε το Grand Theft Auto V με επιλογές αχρωματοψίας.