H Google θα μας σώσει από το γραφικό χαρακτήρα των ιατρών

1 έτος πριν
doctors handwriting

Είναι μια αιώνια αλήθεια ότι κανείς δεν μπορεί να διαβάσει το γραφικό χαρακτήρα ενός γιατρού, ούτε καν ο ίδιος ο γιατρός!

Ένας μεγάλος αριθμός γιατρών γράφει ιατρικές συνταγές βιαστικά, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο για τους ασθενείς τους να διαβάσουν τι έγραψαν. Το πρόβλημα αυτό υπάρχει εδώ και δεκαετίες και πολλές εταιρείες τεχνολογίας έχουν προσπαθήσει να το λύσουν με ελάχιστη έως καθόλου επιτυχία.

Τώρα σειρά αναλαμβάνει η Google η οποία επιχειρεί να μεταφράσει αυτά τα δυσνόητα κείμενα. Ο γίγαντας της αναζήτησης ανακοίνωσε στο ετήσιο συνέδριό του στην Ινδία αυτό το μήνα ότι συνεργάζεται με φαρμακοποιούς για να διερευνήσει τρόπους αποκρυπτογράφησης του γραφικού χαρακτήρα των γιατρών.

Η λειτουργία -που προς το παρόν είναι ένα ερευνητικό πρωτότυπο και δεν είναι ακόμη έτοιμη για το κοινό- επιτρέπει στους χρήστες είτε να τραβήξουν μια φωτογραφία της συνταγής είτε να ανεβάσουν μια από τη βιβλιοθήκη φωτογραφιών. Μόλις η εικόνα επεξεργαστεί, η εφαρμογή εντοπίζει και επισημαίνει τα φάρμακα που αναφέρονται στο σημείωμα, όπως παρουσίασε στέλεχος της Google.

«Αυτό θα αποτελέσει ως μια βοηθητική τεχνολογία για την ψηφιοποίηση χειρόγραφων ιατρικών εγγράφων, ενισχύοντας τους ανθρώπους που βρίσκονται στο κύκλωμα, όπως οι φαρμακοποιοί, ωστόσο καμία απόφαση δεν θα ληφθεί αποκλειστικά με βάση το αποτέλεσμα που παρέχει αυτή η τεχνολογία», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Το Google for India είναι η ετήσια εκδήλωση της εταιρείας στην αγορά της Νότιας Ασίας, όπου παρουσιάζει διάφορες εξελίξεις από τους χώρους που δραστηριοποιείται. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι εργάζεται πάνω σε ένα ενιαίο, ενοποιημένο μοντέλο για την κάλυψη περισσότερων από 100 ινδικών γλωσσών τόσο για ομιλία όσο και για κείμενο, ώστε να ενισχύσει το ταξίδι στο διαδίκτυο των επόμενων εκατομμυρίων ατόμων στην αγορά της Νότιας Ασίας.

Η Ινδία αποτελεί βασική αγορά για τη Google, η οποία έχει συγκεντρώσει πάνω από μισό δισεκατομμύριο χρήστες στη χώρα. Τα τελευταία όμως χρόνια δεν ήταν και από τα πιο εύκολα, αφού η Google έχει δεχθεί δύο μεγάλα πρόστιμα από την αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή της Ινδίας.