Η ARAMCO χαρακτηρίζει «φαντασίωση» τα περί σταδιακής κατάργησης του πετρελαίου

4 εβδομάδες πριν
aramco headquarters

Ο Αμίν Νάσερ, διευθύνων σύμβουλος της ARAMCO, της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας παγκοσμίως, έκανε έκκληση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επικεντρωθούν στη μείωση των εκπομπών και στην παροχή οικονομικά προσιτής ενέργειας, αντί να επιδιώκουν την πλήρη εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων. Μιλώντας στο συνέδριο CERAWeek στο Χιούστον, ο Νάσερ τόνισε την ανάγκη των καταναλωτών για άμεση πρόσβαση σε προσιτές ενεργειακές πηγές που δεν διαταράσσουν την καθημερινή τους ζωή, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις τρέχουσες κυβερνητικές προτεραιότητες για στροφή σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις.

Παρά τις σημαντικές επενδύσεις ύψους 9,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε προγράμματα ενεργειακής μετάβασης τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν έχουν καταφέρει να αντικαταστήσουν σε σημαντικό βαθμό τους υδρογονάνθρακες. Σύμφωνα με τον Νάσερ, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια καλύπτουν λιγότερο από το 4% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών, ενώ η διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων παραμένει κάτω από 3%. Παρόλο που επικροτεί την πρόοδο στις ανανεώσιμες πηγές και τα ηλεκτρικά οχήματα, ο Νάσερ υπογραμμίζει ότι αυτά τα ποσοστά δεν επαρκούν.

Τα στοιχεία του Energy Institute του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ότι τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσώπευαν πάνω από το 82% της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης το 2022, ελαφρώς μειωμένο από το 85% πέντε χρόνια νωρίτερα. Ωστόσο, η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται, φτάνοντας σχεδόν τα 97,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2022. Ο Νάσερ επισημαίνει επίσης τις σημαντικές δυνατότητες αύξησης της ζήτησης στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η κατανάλωση κυμαίνεται μεταξύ ενός και δύο βαρελιών ανά άτομο ετησίως, σε σύγκριση με τα 22 και 9 βαρέλια στις ΗΠΑ και την ΕΕ αντίστοιχα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ARAMCO προτείνει στις κυβερνήσεις, εκτός από την ενίσχυση των προσπαθειών μείωσης των εκπομπών και βελτίωσης της αποδοτικότητας, να ενσωματώνουν σταδιακά νέες ενεργειακές πηγές και τεχνολογίες όταν είναι ώριμες, οικονομικά ανταγωνιστικές και διαθέτουν κατάλληλες υποδομές.

Η έμφαση του Νάσερ στην οικονομική πτυχή των ενεργειακών προτάσεων συνδέεται με τις πληθωριστικές πιέσεις και τη μεταβλητότητα του ενεργειακού κόστους. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι τιμές του αργού πετρελαίου παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις, από 113,72 δολάρια τον Ιούνιο του 2022 σε 71 δολάρια τον Δεκέμβριο του 2023. Μια έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εργασίας τον Ιανουάριο χαρακτήρισε τις υψηλές τιμές ενέργειας ως βασικό παράγοντα πληθωρισμού, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών κατά 0,3% από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο και 3,4% σε ετήσια βάση.

Ο Νάσερ σχολίασε επίσης τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τα σχετικά προϊόντα, επισημαίνοντας ότι το υδρογόνο εξακολουθεί να κοστίζει 200-400 δολάρια ανά ισοδύναμο βαρελιού πετρελαίου, ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα παραμένουν έως και 50% ακριβότερα από τα συμβατικά οχήματα χωρίς επιδοτήσεις. Κατά την άποψή του, οι καταναλωτές συνειδητοποιούν ότι ο κόσμος επιχειρεί μια μετάβαση χωρίς σαφή κατεύθυνση και απαιτούν μια οικονομικά προσιτή, αξιόπιστη και ευέλικτη μετάβαση που υποστηρίζει τους περιβαλλοντικούς στόχους.