Η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εγκρίνει τις γευστικές δοκιμές εργαστηριακά ανεπτυγμένου κρέατος

9 μήνες πριν
sausages in pan

Πρόσφατα, η Ολλανδική κυβέρνηση δημοσίευσε μία επίσημη επιστολή μέσω της οποίας ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει τις γευστικές δοκιμές προϊόντων κρέατος και θαλασσινών που καλλιεργούνται στο εργαστήριο από ζωικά κύτταρα υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Ακολουθώντας τα βήματα της Σιγκαπούρης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η Ολλανδία είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που επιτρέπει τη γευσιγνωσία εργαστηριακού κρέατος. Πρόκειται για μία κίνηση που είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη από τις κορυφαίες Ολλανδικές νεοφυείς επιχειρήσεις στον κλάδο. Μπορεί η κυτταρική γεωργία να μην κάνει αισθητή τη παρουσία της στη βιομηχανία τροφίμων για πολλά χρόνια ακόμα ωστόσο ενδέχεται να αποτελέσει μέρος μιας απελπιστικά αναγκαίας λύσης για τον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων μας. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει έλλειψη νεοφυών εταιρειών που ειδικεύονται στην καλλιέργεια κρέατος στο εργαστήριο, τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο (π.χ. Ισραήλ). Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία τους, πέρα από την ασφάλεια της τροφής και την ενεργειακή αποδοτικότητα, παίζει βεβαίως η γεύση. Για να επιλέξει κάποιος το εργαστηριακό κρέας από το φρέσκο κρέας που προκύπτει από τη σφαγή ενός ζώου, θα πρέπει να έχει παρόμοια -αν όχι ανώτερη- αίσθηση και υφή στο στόμα και κυρίως γεύση. 

Μέχρι πρόσφατα ωστόσο, οι Ευρωπαίοι επιστήμονες βρίσκονταν αντιμέτωποι με ένα μεγάλο εμπόδιο: δεν είχαν τη δυνατότητα να βρουν ανθρώπους να δοκιμάσουν τα προϊόντα τους. Πλέον όμως, η κίνηση της Ολλανδικής κυβέρνησης να επιτρέψει τις γευστικές δοκιμές, έστω και υπό συγκεκριμένες συνθήκες, είναι ζωτικής σημασίας για την ώθηση της εκκολαπτόμενης βιομηχανίας προς τα εμπρός. Οι Ολλανδοί νομοθέτες σε συνεργασία με τις εταιρείες εργαστηριακής καλλιέργειας κρέατος Meatable και Mosa Meat αλλά και την HollandBIO που εκπροσωπεί τον κλάδο, καθόρισαν τον «Κώδικα Πρακτικής». 

O Maarten Bosch, Διευθύνων Σύμβουλος της Mosa Meat, μίας εταιρείας τεχνολογίας τροφίμων που υποστηρίζει ότι έχει δημιουργήσει τα «πλέον ευγενή μπιφτέκια βόειου κρέατος» χαρακτήρισε την ανακοίνωση-ορόσημο της Ολλανδικής κυβέρνησης ως «μεγάλο επίτευγμα» και δήλωσε: «H Mosa Meat θα αξιοποιήσει αυτές τις ελεγχόμενες γευστικές δοκιμές για να συγκεντρώσει ανεκτίμητης αξίας σχόλια για τα προϊόντα της και να εκπαιδεύσει τους βασικούς ενδιαφερόμενους για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η κυτταρική γεωργία για να βοηθήσει την Ευρώπη να ανταποκριθεί στους στόχους της όσον αφορά την διατροφική αυτάρκεια και κυριαρχία και τη βιωσιμότητα». «Πρόκειται για εξαιρετικά νέα για την Ολλανδία» δήλωσε ο Krijn de Nood, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Meatable. «Ανυπομονούμε να καλέσουμε τους πρώτους ανθρώπους να δοκιμάσουν τα λουκάνικα, τα ζυμαρικά και το χοιρινό μας» συμπλήρωσε. 

Όπως αναφέραμε, η απόφαση ορόσημο καθιστά την Ολλανδία την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που καθιστά δυνατές τις προ-εγκεκριμένες δοκιμές γεύσης (ή τις γευσιγνωσίες) εργαστηριακά καλλιεργημένου κρέατος. Η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην αποταμίευση €60 εκατομμυρίων για τη δημιουργία ενός «οικοσυστήματος κυτταρικής γεωργίας» με στόχο να καταστήσει τη χώρα κεντρικό κόμβο για την αναπτυσσόμενη τεχνολογία. Έχει επίσης δημιουργήσει τον οργανισμό Cellular Agriculture Netherlands, ο οποίος και θα επιφορτιστεί με την επίβλεψη του «Κώδικα Πρακτικής» όσον αφορά τις εγκρίσεις δοκιμών γεύσης.

Στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έδωσαν την έγκριση τους για την πώληση κοτόπουλου από καλλιεργημένα στο εργαστήριο ζωικά κύτταρα από δύο νεοφυείς εταιρείες, τις Upside Foods και Good Meat, οι οποίες έχουν τις έδρες τους στην Καλιφόρνια. Η Σιγκαπούρη, στην οποία στις αρχές της χρονιάς πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτες δοκιμές γεύσης της Meatable που σχετίζονταν με εργαστηριακά καλλιεργημένα προϊόντα χοιρινού κρέατος, βρίσκεται πολύ μπροστά επίσης από άποψη νομοθεσίας και κανονιστικής συμμόρφωσης. Η χώρα, σχημάτισε μια ομάδα εργασίας εμπειρογνωμόνων για την ασφάλεια των τροφίμων τον Μάρτιο του 2020 και έδωσε έγκριση να ξεκινήσει να πωλείται το πρώτο προϊόν του είδους τον Νοέμβριο του ίδιου έτους (πρόκειται για εργαστηριακά καλλιεργημένο κοτόπουλο από την εταιρεία EAT Just). Η εταιρεία Meatable επέλεξε να δημιουργήσει μια βάση στη Σιγκαπούρη και τα επόμενα πέντε χρόνια σχεδιάζει να επενδύσει πάνω από €60 εκατομμύρια απασχολώντας περισσότερα από 50 άτομα στη χώρα. Στις αρχές Μαΐου επίσης του τρέχοντος έτους, η εταιρεία Mosa Meat εγκαινίασε μια νέα εγκατάσταση 2.760 τετραγωνικών μέτρων στο Maastricht στην Ολλανδία. Όπως είναι φανερό, ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών στον κλάδο αναμένεται μεγάλος, κάτι που βεβαίως είναι εξαιρετικό λαμβάνοντας υπόψη ότι προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για το μέλλον.