Η Toyota ισχυρίζεται ότι η νέα της μπαταρία αποτελεί σημαντική ανακάλυψη για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

9 μήνες πριν
toyota steering wheel

Η Toyota ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε μια τεχνολογική ανακάλυψη που θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το βάρος, το μέγεθος και το κόστος των μπαταριών για τα ηλεκτρικά οχήματα. Η εταιρεία εργάζεται πάνω σε προηγμένες μπαταρίες στερεάς κατάστασης, οι οποίες προσφέρουν αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις υγρές μπαταρίες, και σχεδιάζει να διαθέσει αυτοκίνητα εξοπλισμένα με αυτές τις μπαταρίες μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με την Toyota, η εταιρεία έχει απλοποιήσει τη διαδικασία παραγωγής του υλικού που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες στερεάς κατάστασης, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει δραματικά τους χρόνους φόρτισης και να αυξήσει την αυτονομία οδήγησης. Η εταιρεία στοχεύει να μειώσει στο μισό το βάρος, το μέγεθος και το κόστος των σημερινών μπαταριών, καθιστώντας τις πιο πρακτικές για ευρεία χρήση σε ηλεκτρικά οχήματα.

Ο Ντέιβιντ Μπέιλι, καθηγητής οικονομικών επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε ότι αν οι ισχυρισμοί της Toyota είναι αληθινοί, αυτή θα μπορούσε να είναι μια στιγμή ορόσημο για το μέλλον των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης θεωρούνται εδώ και καιρό ως μια πιθανή αλλαγή του παιχνιδιού για τα ηλεκτρικά οχήματα λόγω της ικανότητάς τους να μειώνουν τους χρόνους φόρτισης, να αυξάνουν τη χωρητικότητα και να μειώνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς που συνδέεται με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Ωστόσο, οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης ήταν συνήθως πιο δύσκολο και ακριβό να παραχθούν από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, περιορίζοντας την εμπορική τους εφαρμογή. Η Toyota πιστεύει ότι έχει βρει έναν τρόπο να απλοποιήσει τη διαδικασία παραγωγής των μπαταριών στερεάς κατάστασης, καθιστώντας την παραγωγή τους ενδεχομένως ευκολότερη από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Η εταιρεία αναμένει ότι θα είναι σε θέση να κατασκευάσει μπαταρίες στερεάς κατάστασης για χρήση σε ηλεκτρικά οχήματα ήδη από το 2027. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια σημαντική εξέλιξη για την Toyota, η οποία έχει θεωρηθεί κάτι σαν ουραγός στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της.