Ημέρα Smart Home: Εσύ ακόμα να κατανοήσεις τα οφέλη του smart home;

1 έτος πριν
Smart Home Day

Ημέρα Smart Home σήμερα! Για χρόνια συνηθίζαμε να λέμε ότι το smart home είναι «το σπίτι του μέλλοντος», ένα κόνσεπτ βγαλμένο από ταινίες sci-fi που… κάποια στιγμή ίσως και να γινόταν πραγματικότητα. Fast forward στο σήμερα και το έξυπνο σπίτι δεν είναι πια πρότζεκτ επιστημονικής φαντασίας. Τουναντίον, είναι πραγματικότητα, έχει υλοποιηθεί και έχοντας μάθει να «μπουσουλάει», σιγά-σιγά κάνει και τα πρώτα του κανονικά βήματα!

Η εποχή των early adopters πέρασε: οι υλοποιήσεις και τα συστήματα ενός smart home διατίθεται πλέον στο ευρύ κοινό σε εξαιρετικά προσιτές τιμές και με σπουδαία πολυφωνία. Το μονοπώλιο άλλωστε ουδέποτε ωφέλησε κάποιον και ο ανταγωνισμός στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι τεράστιος. Η ιδέα του smart home, του έξυπνου, διασυνδεδεμένου σπιτιού, στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: ευκολία, οικονομία, ασφάλεια. Αυτοί συνοψίζουν τα όσα έχει να προσφέρει στον τελικό καταναλωτή, τον τρόπο με τον οποίο βελτιώνει, απλοποιεί και βελτιστοποιεί την καθημερινότητά του. Τι θα ‘λεγες να ρίχναμε μία πιο προσεκτική ματιά στον καθέναν εξ αυτών;

Ευκολία

Τι πιο βολικό και άνετο από ένα σπίτι που ξέρει τις συνήθειες και τις ανάγκες σου; Το smart home θα προσαρμόσει τον χώρο σου στην καθημερινότητά σου, έτσι ώστε εσύ να έχεις να ασχοληθείς με αυτά που πραγματικά θες. Ενέργειες όπως η ρύθμιση των θερμοστατών, το άναμμα και το σβήσιμο των φώτων καθώς κινείσαι στους χώρους του σπιτιού ή το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα του δαπέδου, θα πάψουν να αποτελούν υποχρεώσεις σου αφού τη διεκπεραίωσή τους θα αναλαμβάνει το ίδιο το σπίτι σου -βάσει ενός συνδυασμού εντολών σου και τεχνητής νοημοσύνης. Ένα ασύρματο δίκτυο Mesh, σε ακολουθεί παντού εντός σπιτιού, κάνοντας σίγουρο ότι θα έχεις την καλύτερη ποιότητα σήματος σε όποιο σημείο και αν βρίσκεσαι. Εσύ απλά θα λαμβάνεις γνώση και θα διαχειρίζεσαι καθετί συμβαίνει από το κινητό σου.

Οι αυτοματισμοί που μπορείς να εντάξεις στο νοικοκυριό σου δεν έχουν όριο, αφού ξεκινούν από απλές συσκευές όπως πρίζες και λάμπες και καταλήγουν σε ακόμα μεγαλύτερες (πλυντήρια, κουζίνες κλπ) που μάλιστα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους (μπορείς φερ’ ειπείν να συνδέσεις ανιχνευτές κίνησης με έξυπνες λάμπες, έτσι ώστε όταν δεν εντοπίζεται κάποια κίνηση σε ένα δωμάτιο, να σβήνουν αυτόματα τα φώτα). Μέχρι πρότινος, τα παραπάνω περιορίζονταν από το οικοσύστημα στο οποίο θα αποφάσιζες να στηριχθείς (βλ. Google Home, Apple HomeKit, Amazon Alexa, Samsung SmartThings). Κάτι τέτοιο ωστόσο στο άμεσο μέλλον δε θα αποτελεί πρόβλημα.

Αυτό θα συμβεί χάρη στο Matter, ένα νέο πρότυπο σύνδεσης ανοιχτού κώδικα το οποίο έχει αναπτυχθεί από κοινού από όλες τις κατασκευάστριες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά του smart home (η σχετική λίστα περιλαμβάνει πάνω από 280 ονόματα) με στόχο να αναλάβει τη σύνδεση των διαφόρων συστημάτων. Η αποστολή του Matter θα είναι να επιτρέψει με λίγα λόγια στις έξυπνες συσκευές σου να «συνεννοηθούν» μεταξύ τους απ’ ευθείας, ακόμα κι αν ανήκουν σε διαφορετικά οικοσυστήματα (και χωρίς να χρειαστεί η συνεισφορά του cloud). Ακόμα έχει δρόμο μπροστά του αλλά η αρχή έχει γίνει.

Οικονομία

Το smart home όμως θα ωφελήσει και την τσέπη σου. Η αρχική επένδυση σε ό,τι αφορά την αγορά μίας έξυπνης συσκευής θα είναι ελαφρώς υψηλότερη απ’ ό,τι για μία απλή υλοποίηση, όμως σε βάθος χρόνου θα βγεις κερδισμένος. Ένα έξυπνο σπίτι, βλέπεις, δίνει έμφαση στην αποτελεσματικότητα και την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου. Στην εποχή που το κόστος της θέρμανσης και της ηλεκτρικής ενέργειας έχει «εκτοξευτεί», συστήματα όπως οι έξυπνοι θερμοστάτες και οι έξυπνες λάμπες θα σε βοηθήσουν να μειώσεις την κατανάλωσή σου. Ακόμα κι αν διαθέτεις συσκευές χωρίς smart δυνατότητες, θα είσαι σε θέση να τις εντάξεις στο οικοσύστημα του έξυπνου σπιτιού σου χρησιμοποιώντας έξυπνες πρίζες.

Στα πλεονεκτήματα του έξυπνου σπιτιού, ο προγραμματισμός έχει περίοπτη θέση. Κάθε smart home άλλωστε δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να το ελέγχει απ’ όπου κι αν βρίσκεται, μέσα ή και έξω απ’ αυτό. Αν λοιπόν δουλεύεις από το σπίτι, δεν είναι ανάγκη να χάσεις το πολύτιμο μεσημεριανό σου διάλειμμα για να βάλεις σκούπα. Δε χρειάζεται να αναγκαστείς να βάλεις πλυντήριο το πρωί (χάνοντας το φθηνότερο νυχτερινό ρεύμα) επειδή το βράδυ έχεις κανονίσει να βγεις. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις τις συνοδευτικές εφαρμογές μέσα από το κινητό σου τηλέφωνο. Τόσο απλά.

Ασφάλεια

Καλά όλα τα παραπάνω περί ευκολίας και οικονομίας, όμως να είσαι σίγουρος πως δε θα είχαν κανένα απολύτως νόημα αν ο οποιοσδήποτε μπορούσε να αποκτήσει… ετσιθελικά πρόσβαση στο οικοσύστημά σου. Το smart home αποτελεί εκτός των άλλων μία απόλυτα ασφαλή και προστατευμένη πλατφόρμα. Όλοι οι κατασκευαστές, βλέπεις, χρησιμοποιούν ενισχυμένες μεθόδους ασφαλείας για την κρυπτογράφηση των δεδομένων σου (και μάλιστα αν συνυπολογίσεις την παρουσία 2FA στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, τότε μιλάμε για εξασφαλισμένη προστασία).

Η σύνδεση στο internet είναι σε γενικές γραμμές απαραίτητη, είτε για να αντλήσουν δεδομένα οι συσκευές του έξυπνου σπιτιού σου (δελτίο καιρού, τίτλοι ειδήσεων, ψυχαγωγικό περιεχόμενο κ.α.), είτε για να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Σε ό,τι αφορά αυτό το τελευταίο πάντως αξίζει να σημειώσουμε πως το Matter, το πρότυπο για το οποίο μιλήσαμε πιο πάνω, δεν απαιτεί καν πρόσβαση στο internet αφού αρκείται στο τοπικό δίκτυό σου. Όπως και να ‘χει, το γεγονός ότι ένα τόσο πολύπλοκο οικοσύστημα όπως αυτό ενός τυπικού smart home μπορεί να υλοποιηθεί με μία τυπική ευρυζωνική σύνδεση, είναι απλά συγκλονιστικό.

Τι περιμένεις;

Το smart home με τα χρόνια γίνεται αναμενόμενα καλύτερο. Οι κατασκευάστριες εταιρείες έχουν αντιληφθεί πλέον ότι αποτελεί χρέος όλων τους να βοηθήσουν στη συνολική ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς και οι κινήσεις τους οδηγούν προς τα εκεί. Πρότυπα και τεχνολογίες όπως το Matter, το Thread, το Bluetooth LE και το Wi-Fi 6 δείχνουν τον δρόμο προς ένα διασυνδεδεμένο μέλλον, την πεμπτουσία του Internet of Things (το λεγόμενο IoT). Η στιγμή που θα ζητάς από την Alexa να ανοίξει το MacBook σου και από τη Siri να σου διαβάσει τις επιδόσεις σου στο Samsung Health, δεν αργεί.

Αν τα παραπάνω σου φάνηκαν ενδιαφέροντα και με αφορμή την Ημέρα Smart Home σήμερα 3 Νοεμβρίου, τι θα έλεγες να ανακάλυπτες από πρώτο χέρι τα πλεονεκτήματα του έξυπνου σπιτιού; Στον ΓΕΡΜΑΝΟ σε περιμένει όχι μόνο μία τεράστια γκάμα smart προϊόντων που θα επιτρέψουν στο νοικοκυριό σου να περάσει σε μία νέα εποχή αλλά και η ομάδα των Tech Experts που είναι έτοιμοι να σε βοηθήσουν στην εγκατάσταση και τη ρύθμιση της συσκευής σου, ακόμα και με ραντεβού στο σπίτι σου. Βρες αυτά που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες και τα «θέλω» σου και άλλαξε την καθημερινότητά σου με μία κίνηση!