Το Internet of Things στην υπηρεσία των ανθρώπων τρίτης ηλικίας

1 έτος πριν
τρίτη ηλίκια

Η ζωή για τα άτομα τρίτης ηλικίας έχει ιδιαίτερες προκλήσεις και κινδύνους με τις πτώσεις να αποτελούν ίσως τον μεγαλύτερο όλων. Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν πως το 34% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 ετών διατρέχει κίνδυνο πτώσης. Ο βρετανικός Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως ένας στους τρεις ενήλικες άνω των 65 που ζει στο σπίτι θα έχει τουλάχιστον μία πτώση τον μήνα, κάτι που κοστίζει στο σύστημα υγείας της χώρας το ποσό των £4,6 εκατ. ημερησίως!

Τα παραπάνω αναδεικνύουν ένα πρόβλημα που χρήζει λύσης και εδώ είναι λοιπόν που το Internet of Things έρχεται να δώσει λύσεις μέσω υλοποιήσεων που λίγα χρόνια πριν θα φάνταζαν προϊόντα σεναρίου ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Μία εξ αυτών είναι και εκείνη που παρουσίασαν οι ARMED και SOTI. Οι δύο εταιρείες χρησιμοποιώντας ένα smartphone και ένα smartwatch Polar, δύο συσκευές που διατίθενται ευρέως στην αγορά δηλαδή, βρήκαν τον τρόπο να καταγράψουν τις κινήσεις ενός ηλικιωμένου μέσω Bluetooth και να στείλουν τα δεδομένα πίσω στους servers της ARMED.

Χρειάστηκε αρκετή παραμετροποίηση ώστε το όλο σύστημα να δουλέψει, ωστόσο εν τέλει η δουλειά έγινε. Οι δε ιατρικού τύπου αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης αναλαμβάνουν να προβλέψουν και να προειδοποιήσουν για θέματα ιατρικής φύσης αναγνωρίζοντας αλλαγές στη συμπεριφορά ενός ατόμου -αλλαγές που θα μπορούσαν να καταστήσουν πιθανότερη τυχόν πτώση. Έτσι εφαρμογές σαν και το SOTI MobiControl δεν περιορίζονται απλά στην παρακολούθηση και την έκθεση γεγονότων αλλά έχουν και προληπτικό χαρακτήρα, προλαβαίνοντας καταστάσεις.

Οι εφαρμογές που παρακολουθούν τις κινήσεις ηλικιωμένων με απώτερο σκοπό την ενημέρωση σε περίπτωση πτώσης τους αυξάνονται και πληθύνονται τα τελευταία χρόνια με γοργούς ρυθμούς. Το FailSafety είναι μία από τις δημοφιλέστερες υλοποιήσεις για παράδειγμα κυκλοφορώντας και στο Apple Watch τη στιγμή που το Anthropos αποτελεί την αρτιότερα συνδεδεμένη πλατφόρμα απομακρυσμένης παρακολούθησης 24/7 ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας.