Τέλος στα κουνούπια με το Mosqitter

2 έτη πριν
Mosqitter

Με παρουσία στο Λας Βέγκας στο πλαίσιο της έκθεσης CES 2022, η εταιρεία Mosqitter παρουσίασε το ομώνυμο προϊόν, ένα μηχάνημα που σκοπεύει να κρατήσει τα κουνούπια μακριά από τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού με έναν έξυπνο τρόπο, χωρίς τη χρήση χημικών.

Το Mosqitter είναι μια μεγάλων διαστάσεων συσκευή που, εκ πρώτης όψεως, θα μπορούσε να το περάσει κανείς για κάποιου είδους σόμπα. Στις δύο κατακόρυφες άκρες του βλέπουμε γρίλιες και πίσω από αυτές βρίσκεται ο βασικός μηχανισμός εξουδετέρωσης των κουνουπιών που προσελκύει και παγιδεύει πίσω από ένα δίχτυ.

Στην καρδιά του συστήματος βρίσκεται ένα τσιπ που διαχειρίζεται όλη τη διαδικασία έκκρισης ουσιών κι όχι μόνο, βάσει αλγορίθμων που οργανώνουν τη συνολική δράση του μηχανήματος. Η Mosqitter δηλώνει πως πρόκειται για παντενταρισμένη τεχνολογία που η ίδια ανέπτυξε για τη συσκευή της. Στόχος είναι, σταδιακά, τα Mosqitter που χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο να συνεργάζονται δημιουργώντας ένα δίκτυο που θα μπορεί να εντοπίζει και να προλαμβάνει τη διασπορά ασθενειών που μεταφέρουν τα κουνούπια, ωστόσο η συγκεκριμένη δυνατότητα είναι ακόμη υπό κατασκευή.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, τα κουνούπια προσελκύονται από το διοξείδιο του άνθρακα που βρίσκεται στην εκπνοή μας, τη θερμότητα που εκπέμπει το σώμα μας, το UV που εκπέμπει το ανθρώπινο σώμα και τέλος, ουσίες όπως φερομόνες. Τεχνητά δολώματα που μιμούνται τα παραπάνω τραβούν τα κουνούπια με σκοπό να εξουδετερώνονται χωρίς να απαιτούνται χημικά. Πέραν αυτών, λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια οπότε δεν καταναλώνει ρεύμα. Αυτά καθιστούν το Mosqitter φιλικό προς το περιβάλλον, ταυτόχρονα και πολύ πρακτικό για εξοχικά ή γενικότερα οποιοδήποτε εξωτερικό χώρο έχει πρόβλημα με κουνούπια.

Επιπλέον, η ακτίνα δράσης του φτάνει τα 50 μέτρα, καθώς όπως αναφέρει η εταιρεία βάσει επιστημονικών ερευνών τα κουνούπια δεν ταξιδεύουν πολύ μακριά από το σημείο όπου γεννήθηκαν. Έτσι, με την τοποθέτηση του Mosqitter στην αυλή του σπιτιού ή στο μπαλκόνι, για παράδειγμα, μέσα σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες ο κύκλος αναπαραγωγής των κουνουπιών θα έχει διαταραχθεί και η παρουσία τους εντός της ζώνης δράσης θα μηδενιστεί.

Τέλος, όντας σχεδιασμένο για χρήση σε εξωτερικό χώρο, αναφέρεται πως το Mosqitter αντέχει ενάντια στα καιρικά φαινόμενα ωστόσο δε διευκρινίζεται αν διαθέτει κάποιου είδους σχετικές πιστοποιήσεις. Δεδομένου ότι προτείνεται η χρήση του σε οτιδήποτε από σπίτια μέχρι φάρμες, σίγουρα θα είναι ανθεκτικό σε νερό και σκόνη, απλώς παραμένει άγνωστο το πόσο ανθεκτικό.

Προς το παρόν, το Mosqitter υπολογίζεται να διατεθεί στην αμερικανική αγορά εντός του δεύτερου μισού του 2022, με τιμές από 950$ έως 2100$.