Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας: Από το φιλμ στην οθόνη του smartphone

4 εβδομάδες πριν
smartphone photograph

Φέτος στις 19 Αυγούστου 2024 γιορτάζεται όπως και κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας. Παρόλο που αυτές τις μέρες οι περισσότεροι εξ ημών είμαστε σε παραλίες κάνοντας διακοπές -χωρίς να το ξέρουμε- όλοι μας «τιμάμε» την περίσταση: άλλος με μία selfie λίγο πριν βουτήξει στα καταγάλανα νερά κάποιας παραλίας, άλλος με μία πανοραμική λήψη της θέας που απολαμβάνει καθώς ετοιμάζεται να απολαύσει τον πρωινό του καφέ και άλλος με αυθόρμητα ενσταντανέ της παρέας.

Ιστορία της Ημέρας Φωτογραφίας

Πως θεσπίστηκε όμως; Η Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας θεσπίστηκε από τη Γαλλική Κυβέρνηση το 1839 (!) κι αν αναρωτιέσαι γιατί χρειάστηκε να κινηθούν οι Γάλλοι για τον σκοπό αυτό, θα χρειαστεί να κάνουμε ένα σύντομο ταξίδι στον χρόνο. Το 1837 ο Louis Daguerre ανέπτυξε μία μέθοδο αποτύπωσης μίας αρνητικής εικόνας σε χαρτί, τελειοποιώντας την ιδέα που είχε συλλάβει λίγα χρόνια νωρίτερα ο Nicephore Niepce. Η μέθοδος αυτή που παραπέμπει στην τεχνική που χρησιμοποιούν οι instant cameras, πήρε το όνομα του Daguerre (νταγκεροτυπία) με τα δικαιώματά της μάλιστα να πωλούνται από τον τελευταίο στο Γαλλικό Δημόσιο -εξ ου και η εμπλοκή των Γάλλων.

Φυσικά η φωτογραφία του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με εκείνη των περασμένων δεκαετιών. Οι αναλογικές φωτογραφικές μηχανές έδωσαν τη θέση τους στις ψηφιακές, για να αντικατασταθούν κι εκείνες μερικά χρόνια μετά από τα smartphones. Τα τελευταία έρχονται πλέον εφοδιασμένα με συστοιχίες φακών διαφορετικών τύπων, διαθέτοντας εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, οπτικά μέρη για την κατασκευή των οποίων έχουν εργαστεί οι μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου και βέβαια λογισμικό που εκμεταλλεύεται στο έπακρο την άνθιση της τεχνητής νοημοσύνης, απλοποιώντας σε τεράστιο βαθμό τη ζωή του χρήστη. Κάθε επίδοξος φωτογράφος, δεν έχει παρά να εντοπίσει εκείνο που τον ενδιαφέρει και την κατάλληλη στιγμή να πατήσει το κουμπί επί της οθόνης του και η συσκευή του θα ρυθμίσει όλα τα υπόλοιπα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας, τι θα ‘λεγες να ρίχναμε μια ματιά σε 3 κορυφαία smartphone με τα top χαρακτηριστικά κάμερας;

Smartphone με top κύρια κάμερα

Ένα smartphone με κορυφαία κύρια κάμερα, θα σου επιτρέψει να αποτυπώσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις καλοκαιρινές σου περιπέτειες. Εκπληκτικά τοπία, παραμυθένιες παραλίες, κρυστάλλινες θάλασσες και τόσα άλλα θέματα, σε περιμένουν να τα απαθανατίσεις όπως τους αρμόζει και για τον λόγο αυτό θες μία κύρια κάμερα που θα σταθεί στο ύψος της σε κάθε περίπτωση, όπως εκείνη του XIAOMI 14 Ultra. Ενσωματώνει τον επαγγελματικό φακό Vario-Summilux της LEICA, τον πρώτο με stepless μεταβαλλόμενο διάφραγμα (f/1,63 – f/4,0) σε smartphone ο οποίος προσφέρει απόλυτη ευελιξία έτσι ώστε να προσεγγίσεις το θέμα σου όπως εσύ προτιμάς. Με ανάλυση 50 MP, τεχνολογίες 3,2 μm και 4-in-1 Super Pixel, εστιακό μήκος που αντιστοιχεί σε 23 χιλ., αυτόματη εστίαση και OIS, ο εν λόγω φακός 8P δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από εκείνον μίας κορυφαίας φωτογραφικής μηχανής. Πλαισιώνεται δε από τηλεφακό 50 MP (f/1,8, 75 χιλ., 6P, OIS, AF), περισκοπική κάμερα 50 MP (f/2,5, 120 χιλ., OIS, AF) και υπερευρυγώνια κάμερα 50 MP (f/1,8, 122 μοίρες, 12 χιλ.), όλες με την υπογραφή της LEICA.

Smartphone με top selfie κάμερα

Το καλοκαίρι όμως δεν είναι μόνο… νεκρά φύση. Πρόκειται για την εποχή που είναι συνώνυμη με τις selfies, τις αστείες πόζες και τα αυθόρμητα «κλικ» με όλη την παρέα, γι’ αυτό το smartphone σου θα πρέπει να διαθέτει και την κατάλληλη selfie κάμερα ώστε να αιχμαλωτίσει αυτά τα τόσο μοναδικά και ξεχωριστά vibes. Για τον λόγο αυτό σου προτείνουμε το MOTOROLA edge 50 Pro, ένα smartphone που ναι μεν κλέβει την παράσταση χάρη στο υπέροχο design του, όμως είναι σε θέση να σου χαρίσει selfies γεμάτες ζωντάνια. Γι’ αυτό το τελευταίο θα φροντίσει η selfie κάμερα των 50 MP με διάφραγμα f/1,9, μέγεθος κόκκου 0,64 μm και τεχνολογία Quad Pixel που ανεβάζει τη σχετική επίδοση στα 1,28 μm καθώς επίσης και λειτουργία AF. Ετοιμάσου για selfies γεμάτες φωτεινά χαμόγελα, καθώς η κάμερα θα εντοπίσει και θα εστιάσει στα πρόσωπα όλων όσοι βρίσκονται μπροστά στον φακό, αποτυπώνοντας τα πάντα με ρεαλιστικούς τόνους -κοίτα προσεκτικά τις επιδερμίδες και θα μας θυμηθείς. Όσο για το βίντεο; 4K στα 30 fps, 1080p στα 60/30 fps και δυνατότητα για slow motion στα 120 fps. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Smartphone με top flex κάμερα

Εξωτερίκευσε τη δημιουργικότητά σου με το SAMSUNG Galaxy Z Flip6, μία συσκευή που δεν έχει απλά κάμερες σούπερ ποιότητας αλλά χάρη στο ιδιαίτερο design της, θα σου δώσει την ευκαιρία να τραβήξεις τις πιο εντυπωσιακές λήψεις! Η συσκευή διαθέτει διπλή κύρια κάμερα με ευρυγώνιο φακό 50 MP και υπερευρυγώνιο 12 MP, 2x οπτικό zoom, φλας, OIS, εγγραφή βίντεο 4K/60fps και υποστήριξη slow motion στα 120/240 fps. Όσο για την κάμερα πρόσοψης, είναι μία 10 MP με διάφραγμα f/2,2, υποστήριξη HDR και εγγραφή βίντεο 4K/60fps. Κι όμως τα καλά τώρα αρχίζουν. Η κύρια κάμερα FlexCam εκμεταλλεύεται το Galaxy AI ώστε να zoomάρει αυτόματα στο θέμα σου. Η εξωτερική οθόνη της συσκευής χρησιμεύει ως viewfinder για να έχεις πλήρη έλεγχο της κατάστασης, με τις σχετικές ρυθμίσεις να γίνονται αυτόματα στο παρασκήνιο. Οι νυχτερινές λήψεις είναι το κάτι άλλο, τα πορτρέτα δείχνουν πιο επαγγελματικά από ποτέ, ενώ κερασάκι στην τούρτα η λειτουργία camcorder που ενεργοποιείται αυτόματα μόλις κρατήσεις το κινητό οριζόντια και ελαφρώς διπλωμένο (90’s all the way!).

Ό,τι top κάμερα κι αν ψάχνεις, κάνε zoom στον ΓΕΡΜΑΝΟ

Όποιο από τα τρια smartphone κι αν επιλέξεις, το βέβαιο είναι ένα: οι λήψεις σου φέτος το καλοκαίρι θα είναι άλλο πράγμα. Και να σου πούμε κάτι; Μη μείνεις στην Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας. Επίλεξε τις εντυπωσιακότερες εικόνες από τις εκατοντάδες που θα τραβήξεις, κατέβασε το G App και χρησιμοποίησε την υπηρεσία G Photoprint, έτσι ώστε να τις εκτυπώσεις και να τις συγκεντρώσεις στο δικό σου photobook για να τις χαζεύετε με την παρέα σου χρόνια μετά και να θυμάστε τις καλοκαιρινές σας διακοπές! Η όλη διαδικασία είναι πανεύκολη, γίνεται εξ ολοκλήρου online από το smartphone σου και μπορείς να παραλάβεις τις εκτυπωμένες φωτογραφίες ή το photobook σου, είτε από ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ, είτε στον χώρο σου με δωρεάν παράδοση!

#WorldPhotographyDay