Podcasts και audiobooks: η νέα συντροφιά όπου και αν βρίσκεσαι

1 έτος πριν
woman recording podcast

Τη δεκαετία του ’80 το Walkman της Sony άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι γυμνάζονται αλλά και μετακινούνται σε εξωτερικούς χώρους. Πολύ απλά, γιατί έδωσε τη δυνατότητα να ακούμε την αγαπημένη μας μουσική ενώ τρέχουμε, περπατάμε ή είμαστε απλά στα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς να ενοχλούμε τους γύρω μας. Το Walkman εξελίχθηκε, προστέθηκε η δυνατότητα να ακούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, η κασσέτα αντικαταστάθηκε από το CD για να έρθει μετά η ώρα του iPod και των MP3 players, τα οποία -με τη σειρά τους – αντικαταστάθηκαν από το smartphone. Και τα τελευταία χρόνια -με το κόστος της χρήσης δεδομένων να έχει μειωθεί σημαντικά- ήρθε η ώρα των streaming υπηρεσιών μουσικής όπως είναι το Spotify και το Apple Music.

Τώρα, όμως, η νέα τάση είναι άλλη. Όλο και περισσότεροι προτιμούν να χρησιμοποιούν το smartphone τους για να ακούν όχι μουσική αλλά podcasts, τα οποία θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελούν μία διαφορετική εκδοχή των ραδιοφωνικών εκπομπών. Με τη σημαντικότερη διαφορά να είναι η δυνατότητα για on demand ακρόαση. Και πέραν των podcasts, ουκ ολίγοι είναι εκείνοι που αρέσκονται να ακούν βιβλία την ώρα που είναι στο αυτοκίνητο ή τρέχουν στο πάρκο ή βρίσκονται μέσα στο λεωφορείο ή στο μετρό. Τα audiobooks έχουν έρθει πλέον και στην Ελλάδα και η δημοτικότητα τους αρχίζει να αυξάνεται διαρκώς.

Η δημοτικότητα των podcasts έχει «εκτοξευτεί» την τελευταία διετία και στην Ελλάδα με την πανδημία να παίζει και εδώ καταλυτικό ρόλο. Πλέον, όμως, το περιεχόμενο που υπάρχει είναι αρκετά εκτεταμένο και ποικιλόμορφο οπότε για πολλούς χρήστες το να ακούν ένα podcast είναι μία εξαιρετική επιλογή καθώς υπάρχουν πολλές εκπομπές που μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις τη ζωή σου λίγο καλύτερη, να ενημερωθείς, να ψυχαγωγηθείς ή ακόμη και να πάρεις αυτό το έξτρα κίνητρο που χρειάζεσαι για να κάνεις 1 ακόμη χιλιόμετρο στην καθημερινή γυμναστική σου.

Τα podcasts αποτελούν μία διαφορετική εκδοχή μίας ραδιοφωνικής εκπομπής. Συνήθως οι δημιουργοί φτιάχνουν ένα ανά εβδομάδα ή ανάλογα με την όρεξη και το υλικό που έχουν. Όπως, επίσης, υπάρχουν και podcast series, ήτοι μία σειρά επεισοδίων για ένα συγκεκριμένο θέμα ή θεματολογία.

Τα podcasts είναι διαθέσιμα δωρεάν μέσα από διάφορες πλατφόρμες, όπως είναι το Spotify, το Apple Podcasts ή το Google Podcasts. Πλατφόρμες που σου δίνουν τη δυνατότητα να «κατεβάσεις» το επεισόδιο του αγαπημένου σου podcast και να το ακούσεις ακόμη και μέσα στο μετρό. Ή να συνδέσεις το smartphone σου με το ηχοσύστημα του αυτοκινήτου σου και να ακούσεις το επεισόδιο την ώρα που είσαι κολλημένος/η στην κίνηση είτε της Αθήνας είτε κάποιου άλλου από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Πέραν των podcasts, αυξημένη αρχίζει να γίνεται και η δημοτικότητα των audiobooks. Στην Ελλάδα, τα «ηχητικά» βιβλία (σ.σ. μία μετάφραση που δεν αποδίδει και τόσο το συγκεκριμένο μέσο) δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή πέραν ενδεχομένως εκείνων που απευθύνονταν σε παιδιά. Ο λόγος ήταν ότι το κόστος παραγωγής ενός audiobook δεν είναι μικρό καθώς πέραν του studio ηχογράφησης χρειάζεσαι και τους κατάλληλους ηθοποιούς για να διαβάσουν ένα βιβλίο. Οπότε, τα ελληνικά audiobooks για εφήβους ή ενήλικες ήταν αρκετά περιορισμένα.

Όμως και αυτό αλλάζει με την εμφάνιση αρκετών σχετικών συνδρομητικών πλατφορμών, τις οποίες αρχίζουν να προτιμούν όλο και περισσότεροι Έλληνες. Με το χρόνο που έχουμε στη διάθεση μας για διάβασμα να είναι σχετικά περιορισμένος, τα audiobooks αποτελούν μία εξαιρετική λύση για ψυχαγωγία ή ενημέρωση όταν είσαι μέσα στο αυτοκίνητο ή όταν γυμνάζεσαι. Να περπατάς στη φύση και να ακούς ένα από τα αγαπημένα σου βιβλία ίσως να είναι από τις καλύτερες εμπειρίες που μπορείς να έχεις. Και αυτό είναι που κάνει τη ζωή σου καλύτερη.