Το Staybl app αλλάζει την ζωή όσων έχουν τρεμάμενα χέρια

1 έτος πριν
Staybl

Η χρήση του iPad θα γίνει ευκολότερη για πολλούς, ή τουλάχιστον αυτό ελπίζει η ομάδα πίσω από τη νέα, δωρεάν εφαρμογή Staybl.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια εφαρμογή που στοχεύει στη βοήθεια ατόμων που πάσχουν από νόσους που προκαλούν τρέμουλο στα χέρια, όπως η γνωστή νόσος του Πάρκινσον.

Η εφαρμογή βρισκόταν υπό ανάπτυξη για περίπου δύο χρόνια, με την Havas Creative να συμβουλεύεται γιατρούς και ειδικούς του κλάδου αλλά και άτομα που πάσχουν από τέτοιου είδους νόσους, για να δημιουργήσουν κάτι που πραγματικά βοηθάει σε καθημερινή βάση.

Φτιαγμένη (τουλάχιστον προς ώρας) αποκλειστικά για iPad, η εφαρμογή αξιοποιεί διάφορες τεχνολογίες και μηχανισμούς που βρίσκονται στη συσκευή της Apple για να «διαβάζει» και να υπολογίζει τις κινήσεις των χεριών προτού προσπαθήσει να προσαρμόσει την προβολή της σελίδας.

Με αυτό τον τρόπο, ο χρήστης θα μπορεί να εστιάσει στο περιεχόμενο ευκολότερα, αφού ο browser θα προσαρμόζεται με στόχο να βοηθήσει αλλά χωρίς κάποια επιπλέον ενέργεια από πλευράς χρήστη. Μπορεί, ωστόσο, να προσαρμόσει τα επίπεδα σταθεροποίησης που προσφέρει η εφαρμογή για να βολεύει περισσότερο.

Πέρα από αυτά, προσφέρει μεγάλα (ψηφιακά) πλήκτρα αντί για gestures, δυνατότητα μεγέθυνσης της σελίδας, υψηλή αντίθεση για ευκολότερη ανάγνωση, όπως και εύκολη πρόσβαση σε bookmarks και ιστορικό περιήγησης.

Για να κατεβάσει και χρησιμοποιήσει κάποιος την εφαρμογή, απαιτείται iPad με iPadOS 14 ή νεότερο και επίσης προτείνεται η συσκευή να υποστηρίζει ρυθμό ανανέωσης 120Hz (όμως δεν είναι απαραίτητο).

Κάποιες πρόσφατες αναφορές και καταχωρήσεις πατεντών δείχνουν πως η Apple επίσης εργάζεται σε παρόμοια τεχνολογία για τα iPhone. Παράλληλα, η εταιρεία προσφέρει διάφορες επιλογές προσβασιμότητας για να διευκολύνει όσο το δυνατόν περισσότερο τους χρήστες των συσκευών της, σε κάθε ευκαιρία.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα υιοθετηθεί κάτι παρόμοιο με την εφαρμογή Staybl, αλλά σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος κι όχι ως μια επιπλέον εφαρμογή.