Τεχνολογία: Πώς μπορεί να βοηθήσει άτομα με αυτισμό & άλλες δυσκολίες

1 έτος πριν
τεχνολογία-αυτισμός

Ο αυτισμός είναι μια νεύρο-ψυχιατρική διαταραχή που εκδηλώνεται με διάφορες μορφές και άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού ενδεχομένως να παρουσιάσουν δυσκολίες στην επικοινωνία και τη χρήση της γλώσσας, όμως να αποδειχθούν εξαιρετικά ταλαντούχοι σε άλλα κομμάτια, όπως οι τέχνες και οι επιστήμες.

Δεδομένου του πόσο συχνά παρατηρείται πλέον πως ένας άνθρωπος ανήκει στο φάσμα του αυτισμού, αλλά και της προόδου της τεχνολογίας, είναι πολύ ευχάριστο που υπάρχουν ουκ ολίγες εφαρμογές οι οποίες κατασκευάστηκαν με στόχο να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας να υπερβούν όποια τέτοια εμπόδια συναντούν.

Επιλέγουμε δέκα εφαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν με διάφορους τρόπους στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου με αυτισμό ή γενικότερα δυσκολίες στην επικοινωνία, την οργάνωση και μαθησιακές δυσκολίες.

Tiimo (Android, iOS)

Μια από τις πλέον χρήσιμες εφαρμογές που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς, το Tiimo στοχεύει στην οργάνωση και την τήρηση ενός πολύ συγκεκριμένου προγράμματος που ορίζει ο χρήστης. Καθώς η ρουτίνα είναι σημαντική για πολλούς και οποιαδήποτε απόκλιση από αυτή μπορεί να προκαλέσει άγχος και ανασφάλεια, το Tiimo φροντίζει να συντηρεί ένα πρόγραμμα με δραστηριότητες, χρόνους ολοκλήρωσης, εναπομείναντα χρόνο και υπό-στόχους, όλα οπτικοποιημένα για εύκολη διαχείριση και παρακολούθηση.

Relax Melodies (Android, iOS)

Για κάποιον που αντιμετωπίζει δυσκολίες με τον ύπνο, η εφαρμογή Relax Melodies μπορεί να φανεί σωτήρια. Διαθέτει μια μεγάλη γκάμα από χαλαρωτικές μελωδίες κάθε είδους, που βοηθούν να αποβληθεί το άγχος και ο ύπνος να γίνει πιο ήρεμος, πιο γαλήνιος. Από λευκό θόρυβο έως ήχους της φύσης και της βροχής, καλύπτει κάθε πιθανό σενάριο. Επιπλέον, διαθέτει περισσότερα από 160 καθοδηγούμενα προγράμματα που καλύπτουν θέματα όπως διαταραχές ύπνου, ανακούφιση από εμβοές και άλλα, ενώ επίσης περιλαμβάνει ασκήσεις αναπνοών και υπενθυμίσεις για την τήρηση ωραρίου ύπνου.

Calm Counter (iOS)

Με το Calm Counter, ένα άτομο που βιώνει άγχος, θυμό και παρόμοια, έντονα συναισθήματα θα μπορεί να χρησιμοποιεί την εφαρμογή με σκοπό να ακολουθήσει τις οδηγίες για αναπνοές και μέτρηση έως το δέκα, προκειμένου να μειώσουν την επιρροή του συναισθήματος και να επιχειρήσουν να διαχειριστούν την κατάσταση με ψυχραιμία. Λειτουργεί τόσο με φωνητικές οδηγίες όσο και χωρίς, ανάλογα με το τι βολεύει τον κάθε χρήστη. Πέραν αυτών, περιλαμβάνει και μια μικρή ιστορία που έχει να κάνει με τη διαχείριση θυμού, με σκοπό να βοηθήσει περαιτέρω όποιον αντιμετωπίζει δυσκολίες με το συγκεκριμένο ζήτημα.

CommBoards Lite (Android)

Για θέματα που αφορούν στην επικοινωνία, η εφαρμογή CommBoards Lite δίνει τη λύση με έξυπνο τρόπο, αφού μπορεί να βοηθήσει ακόμη και άτομα που δυσκολεύονται με την ομιλία. Προσφέρει μια οπτικοποιημένη λύση, επιτρέποντας στον χρήστη να πατήσει σε εικόνες και σύμβολα οι οποίες αντιπροσωπεύουν φράσεις και λέξεις, κι όταν ολοκληρώσει τη σκέψη του, τότε η εφαρμογή «διαβάζει» δυνατά το αποτέλεσμα για να επικοινωνηθεί σε οποιονδήποτε.

Proloquo4Text (iOS)

Μια παρόμοια εφαρμογή με την CommBoard Lite, η Proloquo4Text επιτρέπει στους χρήστες να γράψουν όσα θέλουν μέσα από ένα ψηφιακό πληκτρολόγιο κι έπειτα «διαβάζει» το κείμενο δυνατά για να το ακούσουν άλλοι. Όμως πέρα από αυτό, φροντίζει να δώσει εναλλακτικές λέξεις και προτάσεις σε πολλά σημεία, είτε για να κάνει ακριβέστερη την τελική διατύπωση είτε για να βοηθήσει με την ταχύτητα πληκτρολόγησης. Υποστηρίζει 18 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, με μια γκάμα 100 φωνών για να επιλέξει ο χρήστης την κατάλληλη.

Avaz Lite (Android, iOS)

Η συγκεκριμένη εφαρμογή στοχεύει στη βελτίωση της επικοινωνίας ενός ατόμου, με τη χρήση εικόνων που συνοδεύονται από κείμενο, τα οποία συνδυάζονται για να σχηματίσουν προτάσεις και εκφράσεις. Προσαρμόζεται σε τρία επίπεδα λεξιλογίου, ανάλογα με τις ικανότητες του ατόμου, αλλά και τη δυνατότητα προσαρμογής λέξεων ώστε ο χρήστης να νιώθει αυτοπεποίθηση και σιγουριά με την εφαρμογή. Μάλιστα, κατά την πληκτρολόγηση προσφέρει προτάσεις για επόμενες λέξεις, με στόχο να βοηθήσει στη σύνταξη. Είναι ιδανική εφαρμογή για οποιονδήποτε, από παιδιά μέχρι ενήλικες, ενώ επίσης διαθέτει ενσωματωμένα εργαλεία για γονείς ή εκπαιδευτικούς.

Daylio (Android, iOS)

Άλλη μια εφαρμογή που βοηθάει στην επικοινωνία αλλά και την παρακολούθηση της ρουτίνας ενός ατόμου, το Daylio καταγράφει τη διάθεση του χρήστη ανά ημέρα, τις διάφορες δραστηριότητές του και άλλα παρόμοια δεδομένα. Έπειτα, φροντίζει να τα οπτικοποιεί σε γραφήματα για εύκολη ανάγνωση και ανάλυση, ώστε σε βάθος χρόνου (ακόμη και έτους) ο χρήστης να έχει μια αναλυτική εικόνα για τη διάθεση, τις δραστηριότητες και άλλες ομαδοποιημένες πληροφορίες σε ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία βάση. Μπορεί ακόμη και να εξάγει τα δεδομένα σε αρχεία .PDF ή .CSV για περαιτέρω ανάλυση ή εύκολο διαμοιρασμό προς άλλα άτομα.

Otsimo (Android, iOS)

Η συγκεκριμένη εφαρμογή στοχεύει στη χρήση από γονείς και κηδεμόνες παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, βοηθώντας τα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις μέσα από 100+ διαδραστικά παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες. Έχει κατασκευαστεί σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, ψυχολόγους και φυσικά, γονείς, ώστε να προσαρμοστεί ακριβώς στις ανάγκες των παιδιών. Οτιδήποτε από λέξεις, αριθμητική και χρώματα μέχρι αντικείμενα, ζώα και άλλα πολλά, είναι αντικείμενα εκμάθησης για τα παιδιά που με τον δικό τους τρόπο θα συνδυάσουν διασκέδαση και «διάβασμα».

Proloquo2Go (iOS)

Μια εύχρηστη κι απλή εφαρμογή επικοινωνίας, που προσφέρει ευρύ λεξιλόγιο, οπτικοποιημένο με απλές εικόνες που συνοδεύονται από κείμενο, για να βοηθήσει άτομα που έχουν δυσκολίες στην ομιλία να επικοινωνήσουν εύκολα με άλλους επιλέγοντας εικόνες-λέξεις και ύστερα αφήνοντας την εφαρμογή να τις «διαβάσει». Προσφέρει υψηλά επίπεδα εξατομίκευσης, οπότε οι χρήστες μπορούν να προσαρμόσουν το λεξιλόγιο, τις εικόνες και το γραφικό περιβάλλον στις προτιμήσεις τους για να χειρίζονται ευκολότερα και ταχύτερα την εφαρμογή.

Autism ABC (Android, iOS)

Με στόχο τη βοήθεια μαθητών, το Autism ABC προσφέρει μια σουίτα λειτουργιών που βοηθούν εκπαιδευτικούς και μαθητές να κάνουν ευκολότερη τη ζωή εκείνων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα κάθε ηλικίας, αφού προσαρμόζεται τόσο το περιβάλλον όσο και το περιεχόμενο που προσφέρει, ενώ καταγράφει με λεπτομέρεια τα αποτελέσματα ασκήσεων και άλλα δεδομένα για να παρακολουθείται εύκολα η πρόοδος που γίνεται. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα σε συνδυασμό με τεχνητή νοημοσύνη, αυξάνει ή μειώνει τη δυσκολία ανάλογα με τις επιδόσεις του ατόμου ώστε να προσφέρει ουσιώδη βοήθεια. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ευέλικτη και αποδοτική εφαρμογή που μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλοι, ανεξάρτητα από την οικειότητά τους με smartphones ή σχετικές εφαρμογές.