9+1 ταινίες που μεταφέρουν τη μαγεία των Χριστουγέννων

4 μήνες πριν
xmas tree

Η μαγεία των χριστουγεννιάτικων ταινιών έγκειται στη μοναδική τους ικανότητα να πλέκουν ιστορίες που αιχμαλωτίζουν την ουσία της αγάπης, της ελπίδας και της γιορτινής ευθυμίας. Οι ταινίες αυτές, είτε μέσα από το γέλιο, είτε μέσα από τα δάκρυα, είτε μέσα από τη ζεστασιά της οικογένειας και των φίλων, έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος των εορταστικών μας παραδόσεων αφού μας θυμίζουν τη μαγεία και το θαύμα των Χριστουγέννων, ξεπερνώντας την ηλικία και τον χρόνο.

Κάνουμε την τιτάνια προσπάθεια να ξεχωρίσουμε 10 κλασσικές και σύγχρονες ταινίες που έχουν στο επίκεντρό τους τα Χριστούγεννα, έχοντας αφήσει το στίγμα τους στο χώρο του κινηματογράφου.

Home Alone (1990)

Σε σκηνοθεσία του Chris Columbus, η κλασσική αυτή ταινία έχει γίνει συνώνυμο των Χριστουγέννων. Η ιστορία του Κέβιν ΜακΚάλιστερ, ενός νεαρού αγοριού που μένει κατά λάθος μόνος στο σπίτι όταν η οικογένειά του πετάει στο Παρίσι για τις διακοπές, συνδυάζει χιούμορ, περιπέτεια και μια δόση γιορτινής μαγείας. Η ταινία δεν αφορά μόνο τις κωμικές ατυχίες ενός παιδιού που υπερασπίζεται το σπίτι του από διαρρήκτες, αλλά και μια συγκινητική ιστορία για την οικογένεια και το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Love Actually (2003)

Αυτή η βρετανική ρομαντική κωμωδία, σε σκηνοθεσία του Richard Curtis, είναι ένα μωσαϊκό από αλληλένδετες ιστορίες αγάπης που διαδραματίζονται την περίοδο των Χριστουγέννων στο Λονδίνο. Εξερευνά την πολυπλοκότητα των διαφορετικών τύπων αγάπης μέσα από ένα εξαιρετικό καστ. Η ταινία έχει αποκτήσει φανατικό κοινό από τότε που κυκλοφόρησε, αποκτώντας ένα ανεπίσημο sequel λίγων λεπτών με αφορμή τη Red Nose Day, μια φιλανθρωπική εκστρατεία η οποία διοργανώνεται ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για παιδιά που έχουν ανάγκη σε όλο τον κόσμο.

Το Πολικό Εξπρές (2004)

Σε σκηνοθεσία του Robert Zemeckis και βασισμένη στο ομώνυμο παιδικό βιβλίο, η κλασσική περιπέτεια κινουμένων σχεδίων αποτυπώνει το μαγικό ταξίδι στον Βόρειο Πόλο. Η ιστορία ακολουθεί ένα νεαρό αγόρι που επιβιβάζεται σε ένα μυστηριώδες τρένο την παραμονή των Χριστουγέννων, ξεκινώντας ένα εξαιρετικό ταξίδι που αναζωπυρώνει την πίστη του στον Άγιο Βασίλη. Τα εκπληκτικά κινούμενα σχέδια και η συγκινητική αφήγηση της ταινίας την καθιστούν ένα σύγχρονο κλασικό χριστουγεννιάτικο έργο, με τον Τομ Χανκς να δίνει ένα ακόμα ρεσιτάλ ηθοποιίας. 

Ο εφιάλτης πριν από τα Χριστούγεννα (1993)

Ένα stop-motion αριστούργημα σε σκηνοθεσία του Henry Selick και παραγωγή του Tim Burton, αυτή η ταινία συνδυάζει τα Χριστούγεννα και το Halloween σε μια αντισυμβατική αλλά γοητευτική ιστορία. Ακολουθεί τον Τζακ Σκέλινγκτον, τον Βασιλιά των Κολοκυθιών της πόλης του Χάλοουιν, καθώς ανακαλύπτει την πόλη των Χριστουγέννων και προσπαθεί να φέρει τα Χριστούγεννα στο σπίτι του. Το μοναδικό στυλ και η μαγευτική μουσική της ταινίας την έχουν κάνει διαχρονικά αγαπημένη.

Χριστουγεννιάτικη ιστορία (1983)

Αυτή η νοσταλγική ταινία που σκηνοθέτησε ο Μπομπ Κλαρκ αποτυπώνει το παιδικό θαύμα και τον ενθουσιασμό των Χριστουγέννων μέσα από τα μάτια του Ράλφι, ενός μικρού αγοριού που ονειρεύεται να πάρει ως χριστουγεννιάτικο δώρο ένα αεροβόλο όπλο Red Ryder. Η χιουμοριστική προσέγγιση των παιδικών χριστουγεννιάτικων αναμνήσεων της ταινίας, που διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1940, την έχει καταστήσει μία από τις πιο αγαπημένες ταινίες για τις γιορτές.

Klaus (2019)

Έκανε την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια και μας μάγεψε. Η ταινία κινουμένων σχεδίων, σε σκηνοθεσία του Σέρχιο Πάμπλος, είναι μια επαναπροσδιορισμένη ιστορία καταγωγής του Άγιου Βασίλη. Εξερευνά την απίθανη φιλία μεταξύ ενός εγωιστή ταχυδρόμου και ενός απομονωμένου κατασκευαστή παιχνιδιών με το όνομα Κλάους. Με τα όμορφα κινούμενα σχέδια και τη συγκινητική ιστορία του, ο Κλάους έγινε γρήγορα ένα νέο κλασικό χριστουγεννιάτικο έργο, που γιορτάζει το πνεύμα της προσφοράς.

Μια υπέροχη ζωή (1946)

Σκηνοθετημένη από τον Frank Capra, η ταινία αυτή είναι ένα διαχρονικό αριστούργημα που ξεπερνά τις γενιές. Αφηγείται την ιστορία του George Bailey, ενός ανθρώπου στον οποίο δίνεται η ευκαιρία να δει πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς αυτόν. Το βαθύ μήνυμα της ταινίας για την αξία της ζωής και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος στους άλλους, την καθιστά μια βαθιά συγκινητική και εμπνευσμένη χριστουγεννιάτικη ιστορία.

Elf (2003)

Σε σκηνοθεσία του Jon Favreau, σε αυτή την απολαυστική κωμωδία πρωταγωνιστεί ο Will Ferrell ως Buddy, ένας άνθρωπος που μεγαλώνει από ξωτικά στο Βόρειο Πόλο. Το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη για να βρει τον βιολογικό του πατέρα φέρνει την χριστουγεννιάτικη ευθυμίας στους γύρω του. Το μείγμα χιούμορ, καρδιάς και εορταστικού πνεύματος της ταινίας την έχει καθιερώσει ως ένα σύγχρονο κλασικό χριστουγεννιάτικο έργο.

Θαύμα στην 34η Οδό (1947)

Μια ταινία που αποτελεί για πολλούς τον ακρογωνιαίο λίθο του χριστουγεννιάτικου κινηματογράφου. Σε σκηνοθεσία του Τζορτζ Σίτον, η συγκινητική ιστορία περιστρέφεται γύρω από την πραγματική ταυτότητα ενός άνδρα που ισχυρίζεται ότι είναι ο Άγιος Βασίλης. Η ταινία διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της φασαρίας των γιορτών και ακολουθεί τον Kris Kringle, έναν ευγενικό γέρο που φέρνει μια αίσθηση θαυμασμού και πίστης στη ζωή των γύρω του, ειδικά ενός νεαρού κοριτσιού που ονομάζεται Susan.

Die Hard (1988)

Σε σκηνοθεσία του John McTiernan, αυτή η ταινία δράσης που διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια ενός χριστουγεννιάτικου πάρτι στο Nakatomi Plaza έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις σχετικά με το αν μπορεί να χαρακτηριστεί ως χριστουγεννιάτικη ταινία. Παρά την αντισυμβατική της προσέγγιση, το σκηνικό των Χριστουγέννων προσθέτει ένα μοναδικό επίπεδο στη δράση και το δράμα, καθιστώντας την αγαπημένη ταινία για όσους απολαμβάνουν μια λιγότερο παραδοσιακή ταινία για τις γιορτές.

Σε περίπτωση που δεν έχεις δει κάποια ή κάποιες από τις παραπάνω ταινίες, δεν θα μπορούσες να βρεις καλύτερη περίοδο. Αφορμή να χαρείς και τη νέα σου τηλεόραση από τον ΓΕΡΜΑΝΟ!