Ανακαλύφθηκε η πρωτότυπη φωτογραφία από το εξώφυλλο του άλμπουμ Led Zeppelin IV

5 μήνες πριν
straw man led zeppelin vi album cover

Λίγα εξώφυλλα δίσκου, έχουν προκαλέσει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον όσο αυτό του "Led Zeppelin IV" και του άνδρα που απεικονίζει από τον 19ο αιώνα, του οποίου πλέον γνωρίζουμε την ταυτότητά του. 

Ο εικονιζόμενος είναι πιθανότατα ο Lot Long από το Mere του Wiltshire, ο οποίος είχε φωτογραφηθεί από τον Ernest Farmer. Ο Brian Edwards από το Πανεπιστήμιο της Δύσης της Αγγλίας, εντόπισε την αρχική φωτογραφία όταν έψαχνε σε ένα φωτογραφικό άλμπουμ για μια άλλη έρευνα. 

«Αναγνώρισα αμέσως τον συγκεκριμένο άντρα είπε, αναφερόμενος στον "άντρα με τα άχυρα" όπως συχνά αποκαλείται. Ο ίδιος, θαυμαστής του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Led Zeppelin, δήλωσε στο BBC Radio Wiltshire ότι "ήταν μια αρκετά μεγάλη αποκάλυψη". Το Μουσείο του Wiltshire απέκτησε τη φωτογραφία και σχεδιάζει να τη συμπεριλάβει σε έκθεση του χρόνου. 

Το άλμπουμ "Led Zeppelin IV", που κυκλοφόρησε το 1971, έχει πουλήσει πάνω από 37 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και περιλαμβάνει τη μεγάλη επιτυχία "Stairway to Heaven". Το εικαστικό του εξωφύλλου είχε περιγραφεί ως φωτογραφία ενός πίνακα, ο οποίος φέρεται να ανακαλύφθηκε από τον τραγουδιστή του συγκροτήματος, Robert Plant, σε ένα παλαιοπωλείο κοντά στο σπίτι του κιθαρίστα Jimmy Page στο Berkshire.

Ωστόσο, η εικόνα που φαίνεται στο εξώφυλλο είναι στην πραγματικότητα ασπρόμαυρη φωτογραφία που έχει χρωματιστεί, της οποίας η τωρινή τοποθεσία είναι άγνωστη. Ο Edwards, ο οποίος είναι μέλος του περιφερειακού κέντρου ιστορίας στο UWE του Bristol, εξήγησε με ποιον τρόπο κατάλαβε ότι ο αρχικός φωτογράφος ήταν ο Ernest Farmer που πέθανε το 1944.

Το μοναδικό στοιχείο στο άλμπουμ ήταν το όνομα του φωτογράφου, Ernest, αλλά ο Edwards ανακάλυψε εκατοντάδες Βικτωριανούς φωτογράφους με αυτό το όνομα.  Διαπίστωσε ότι ένας χημικός που εργαζόταν κοντά στο μέρος όπου τραβήχτηκε η φωτογραφία, είχε γιο τον Ernest Farmer. Στη συνέχεια βρήκε δείγματα του γραφικού του στο διαδίκτυο που ταίριαζαν με το άλμπουμ.

Ο Farmer ήταν ο πρώτος διευθυντής του τμήματος φωτογραφίας στο τότε Polytechnic Regent Street, σήμερα Πανεπιστήμιο του Westminster. Ο Edwards στη συνέχεια ερεύνησε αχυράδες της εποχής και είπε πως τα στοιχεία υποδεικνύουν πως ο εικονιζόμενος είναι ο Lot Long που πέθανε το 1893.