Απεβίωσε ο μουσικοσυνθέτης Vangelis Papathanassiou

2 έτη πριν
Vangelis Papathanassiou

Φτωχότερος είναι πλέον ο χώρος της παγκόσμιας μουσικής καθώς ο Βαγγέλης Παπαθανασίου απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία που τον εκπροσωπούσε (σύμφωνα με δημοσιεύματα νοσηλευόταν σε γαλλικό νοσοκομείο έχοντας εμφανίσει επιπλοκές λόγω COVID).

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ή Vangelis, όπως έγινε γνωστός από άκρη σε άκρη του πλανήτη, γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1943 στην Αγριά Μαγνησίας. Ήταν αυτοδίδακτος ενώ ξεκίνησε να συνθέτει από την ηλικία των τεσσάρων. Στην πορεία σπούδασε κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα και έκανε τα πρώτα του βήματα στις αρχές της δεκαετίας του 60. Τα πρώτα σόλο άλμπουμ του στις αρχές της δεκαετίας του 70 (Sex Power, Earth, Heaven and Hell) τον έβαλαν για τα καλά στον χάρτη, για να έρθει αργότερα η «απογείωση».

Το 1980 υπογράφει τη μουσική υπόκρουση της σειράς Cosmos: A Personal Voyage του Carl Sagan που ασχολείται με τη θέση του ανθρώπου στο σύμπαν και την προέλευση της ζωής, με τις συνθέσεις του να φτάνουν σε 500 εκατ. τηλεθεατές. Το 1981 κυκλοφορούν Οι Δρόμοι της Φωτιάς (Chariots of Fire) με τον Παπαθανασίου να βραβεύεται με το Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής ενώ μια χρονιά αργότερα δημιουργεί το σήμα ειδήσεων της ΕΡΤ. Το 1991 αναλαμβάνει τη σύνθεση της μουσικής των ντοκιμαντέρ του Jacques-Yves Cousteau ενώ το 1998 γράφει το θεσπέσιο Φόρος τιμής στον Γκρέκο.

Η Μυθωδία του παρουσιάστηκε στους στύλους του Ολυμπίου Διός το καλοκαίρι του 2001, ενώνοντας το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας με το δέος που προκαλεί το «τελευταίο σύνορο», καθώς το έργο του συνοδεύει την αποστολή της NASA, Mars Odyssey. NASA και Παπαθανασίου συνεργάστηκαν για δεύτερη φορά στο πλαίσιο της αποστολής Juno to Jupiter με τον Έλληνα συνθέτη να βραβεύεται με το μετάλλιο δημόσιας συνεισφοράς, την υψηλότερη τιμή που μπορεί να κάνει η NASA σε μη κυβερνητικά πρόσωπα. Ο αστεροειδής 6354 Vangelis άλλωστε έχει ονομαστεί έτσι προς τιμήν του.

Πέραν των Δρόμων της Φωτιάς, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου υπέγραψε το soundtrack πολλών ακόμα ταινιών όπως τα Blade Runner, Missing, The Bounty, 1942: Conquest of Paradise και Alexander. Συνέθεσε τον ύμνο του Παγκοσμίου Κυπέλου του 2002 καθώς επίσης και τη μουσική πληθώρας ντοκιμαντέρ και θεατρικών παραστάσεων. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου δεν είναι πλέον ανάμεσά μας όμως το έργο του θα συνεχίσει να μας υπενθυμίζει το μεγαλείο του.