Το Βρετανικό Μουσείο θα ψηφιοποιήσει όλη τη συλλογή του

5 μήνες πριν
british museum greek parthenon statues

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε σχέδια για την ψηφιοποίηση ολόκληρης της μόνιμης συλλογής του, που περιλαμβάνει πάνω από οκτώ εκατομμύρια κομμάτια. Το μουσείο ανακοίνωσε την κίνηση ως μέρος των συνεχών προσπαθειών να αυξήσει την ασφάλεια των έργων, όπως τη δημόσια πρόσβαση.

Τον περασμένο Αύγουστο, το μουσείο ανέφερε την κλοπή χιλιάδων κομματιών -πάνω από 1.500 ιστορικών αντικειμένων- οπότε είναι αναμενόμενο πως η κίνηση σχετίζεται με τις κλοπές.

Το έργο θα απαιτήσει την καταγραφή και μεταφόρτωση περισσότερων από 2.4 εκατομμυρίων εγγραφών και εκτιμάται ότι θα χρειαστεί πάνω από πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί, οπότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2029.

Η ψηφιοποίηση έργων τέχνης είναι μια δαπανηρή διαδικασία, η οποία έχει αποτελέσει ένα από τα κύρια εμπόδια σε παρόμοιες ενέργειες. Το Βρετανικό Μουσείο θα δαπανήσει συνολικά 12.1$ εκατομμύρια για το έργο.

«Είναι πεποίθησή μου ότι η πιο σημαντική απάντηση στις κλοπές είναι η αύξηση της πρόσβασης, επειδή όσο πιο γνωστή είναι μια συλλογή - και όσο περισσότερο χρησιμοποιείται - τόσο πιο γρήγορα παρατηρούνται οι απουσίες», δήλωσε ο προσωρινός διευθυντής του μουσείου, Mark Jones.

Παρά το γεγονός ότι οι κλοπές είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από το έργο ψηφιοποίησης, το μουσείο χρησιμοποιεί επίσης το έργο για να αποτρέψει αιτήσεις επαναπατρισμού αντικειμένων. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου, George Osborne, δήλωσε στην επιτροπή Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου ότι σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τις προσπάθειες ψηφιοποίησης ως απάντηση σε τέτοιες αιτήσεις, λέγοντας ότι το μουσείο έχει ένα «αρκετά καλό ιστότοπο» που προσφέρει ψηφιακή πρόσβαση «ακόμα κι αν δεν μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το μουσείο».

Ωστόσο, το μουσείο δεν έχει αυτήν τη στιγμή τα χρήματα για την ολοκλήρωση του έργου, αν και δεσμεύεται να τα συγκεντρώσει μέσω ιδιωτικών επενδυτών και όχι μέσω της βρετανικής κυβέρνησης. Το μουσείο έχει ήδη ψηφιοποιήσει τη μισή συλλογή του ως μέρος ενός παρόμοιου έργου που ξεκίνησε το 2020.