Διθυραμβικές κριτικές και τεράστιες εισπράξεις για το Top Gun: Maverick

1 έτος πριν
Top Gun: Maverick

Αρκετοί πίστευαν ότι η επιστροφή του Tom Cruise στο ρόλο του Maverick, 35 χρόνια μετά την κυκλοφορία του Top Gun, θα αποδεικνυόταν μια λάθος απόφαση. Όμως οι εισπράξεις που σημειώνει η ταινία Top Gun: Maverick τους διαψεύδουν πανηγυρικά. Το σίκουελ του πρωτότυπου φιλμ του 1986, σε παραγωγή του Jerry Bruckheimer και σκηνοθεσία του Joseph Kosinski, δεν τα πήγε απλώς καλά, αλλά ισοπέδωσε τον ανταγωνισμό.

Η ιστοσελίδα Variety αναφέρει ότι το περασμένο σαββατοκύριακο, η ταινία συγκέντρωσε 156 εκατομμύρια δολάρια μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεπερνώντας κατά τρία εκατομμύρια δολάρια το ρεκόρ του 2007 που κατείχε η ταινία "Πειρατές της Καραϊβικής: Στο τέλος του κόσμου". Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι το νέο Top Gun προβλήθηκε σε 4.732 αίθουσες της Βόρειας Αμερικής, καθιστώντας την την ευρύτερη κυκλοφορία όλων των εποχών.

Η επιτυχία δεν σταμάτησε στα σύνορα των ΗΠΑ που υπερασπίζονται στην ταινία με υπερηφάνεια οι αεροπόροι με τα διακριτικά Maverick, Rooster, Hangman, Phoenix, Fanboy και..Bob. Εκτός συνόρων σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η νέα ταινία του Tom Cruise ξεπέρασε μέχρι στιγμής σε εισπράξεις τα 124 εκατομμύρια δολάρια, με το σύνολο να φτάνει τα  280 εκατομμύρια δολάρια και χωρίς να έχει συμπληρωθεί ούτε η πρώτη εβδομάδα προβολής. Την επίδοση αυτή την κάνει πιο εντυπωσιακή το γεγονός ότι η ταινία δεν προβάλλεται στη Ρωσία ή την Κίνα.

Εκτός από εισπρακτική επιτυχία, το Top Gun: Maverick αποτελεί και καλλιτεχνική επιτυχία αφού έχει μέχρι στιγμής σκορ 97% από τους κριτικούς στο Rotten Tomatoes και Α+ από το Cinemascore, το οποίο διενεργεί δημοσκόπηση για τη γνώμη των θεατών μόλις αυτοί εξέρχονται από την κινηματογραφική αίθουσα.

Ο Tom Cruise έχει μιλήσει πολλές φορές για την επιμονή του να καθυστερήσει την κυκλοφορία της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου αυτή να προβληθεί  παγκοσμίως μόλις η κατάσταση θα είχε ομαλοποιηθεί. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την άφιξή της στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Ιούλιο του 2020, με την τελική εξέλιξη να δικαιώνει όσους επέμεναν στην κινηματογραφική κυκλοφορία και όχι σε κάποια διάθεση σε υπηρεσία video streaming.