To Dumb Money ασχολείται με την τρελή ιστορία του GameStop

9 μήνες πριν
Dumb Money

Ίσως θυμάσαι την ιστορία με τη μετοχή του GameStop, μια ιστορία που διαδραματίστηκε τον Ιανουάριο του 2021. Η επερχόμενη ταινία "Dumb Money" της SONY, θέλει να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη, δραματοποιώντας την περιβόητη πίεση στην αξία της μετοχής της GameStop και συνολικά στην αξία της εταιρείας, όπου μια ομάδα επενδυτών και gamers τα έβαλε με διαχειριστές hedge funds και μεγαλομεσίτες μετοχών.

Το GameStop είναι ένα κατάστημα λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών που ξεκίνησε ως κατάστημα λογισμικού με το όνομα Babbage's στο Ντάλας του Τέξας το 1983. Ιδρύθηκε από τους James McCurry και Gary Kusin, οι οποίοι ήταν πρώην συμφοιτητές στο Harvard Business School. Η εταιρεία έλαβε επένδυση από τον Ross Perot και αργότερα συγχωνεύτηκε με την Software Etc. το 1994 για να σχηματίσει τη NeoStar Retail Group. Η Barnes & Noble Booksellers εξαγόρασε την εταιρεία το 1999 έναντι 215 εκατομμυρίων δολαρίων. Σήμερα, η GameStop είναι ο μεγαλύτερος αμερικανικός παίκτης στον τομέα της λιανικής πώλησης που ειδικεύεται στο λογισμικό ψυχαγωγίας για βιντεοπαιχνίδια και PC με φυσικές πωλήσεις όταν η πλειοψηφία στηρίζεται σε online αγορές από τα ηλεκτρονικά καταστήματα των εταιρειών.

Η συγκέντρωση των μετοχών του GameStop συνέβη όταν οι ερασιτέχνες μέτοχοι συνειδητοποίησαν ότι τα hedge funds στοιχημάτιζαν ότι το GameStop θα αποτύχει. Τα hedge funds "δανείστηκαν" μετοχές της εταιρείας και τις μεταπώλησαν, γνωρίζοντας ότι θα έπρεπε να αγοράσουν πίσω τις μετοχές σε μεταγενέστερη ημερομηνία, μια τακτική που ονομάζεται Short Selling. Ανεβάζοντας την τιμή της μετοχής σε δυσθεώρητα υψηλά επίπεδα, οι μέσοι επενδυτές κέρδισαν για λίγο εκατομμύρια, ενώ κόστισαν στους πλούσιους μια περιουσία όταν έπρεπε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ωστόσο, όπως φαίνεται στο τρέιλερ της ταινίας "Dumb Money", τα πράγματα δεν τελείωσαν καλά για όλους τους εμπλεκόμενους. Ενώ ορισμένοι από τους απλούς μετόχους έγιναν πλούσιοι, άλλοι έχασαν τα πάντα όταν η τιμή της μετοχής του GameStop επέστρεψε στα προηγούμενα επίπεδα. Επιπλέον, οι βετεράνοι επενδυτές μπορεί να έχασαν πολλά χρήματα, αλλά κατάφεραν να πείσουν την κυβέρνηση να κυνηγήσει τους ερασιτέχνες επενδυτές.

Στο "Dumb Money" συμμετέχει ένα all-star καστ με τους Seth Rogen, Paul Dano, Sebastian Stan, Pete Davidson, Shailene Woodley, Dane DeHaan, Vincent D'Onofrio, Anthony Ramos, America Ferrera, Myah'la Herrold, Nick Offerman και Talia Ryder. Η ταινία σκηνοθετείται από τον Craig Gillespie και βασίζεται σε σενάριο των Lauren Schuker Blum και Rebecca Angelo, το οποίο με τη σειρά του βασίστηκε στο βιβλίο του Ben Mezrich "The Antisocial Network". Η ταινία "Dumb Money" θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου.