Δύο χρήσιμες λειτουργίες αποκτά το YouTube Music

2 μήνες πριν
YouTube Music

Το YouTube Music εισάγει δύο καινοτόμες λειτουργίες για την ενίσχυση της ανακάλυψης μουσικής και όχι μόνο. Η πρώτη είναι ένα πειραματικό χαρακτηριστικό που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία εξατομικευμένων ραδιοφωνικών σταθμών, ενώ η δεύτερη είναι ένα εργαλείο αναγνώρισης τραγουδιών, παρόμοιο με το Shazam.

Η λειτουργία του AI-generated ραδιοφώνου διατίθεται προς το παρόν σε επιλεγμένους Premium συνδρομητές στις ΗΠΑ. Οι συνδρομητές μπορούν να δημιουργήσουν προσαρμοσμένους ραδιοφωνικούς σταθμούς περιγράφοντας το είδος της μουσικής που επιθυμούν να ακούσουν. Για παράδειγμα, μπορούν να ζητήσουν "εύθυμα ποπ τραγούδια" ή "κλασσικά τραγούδια ποπ από τη δεκαετία του 80".

Η εισαγωγή της λειτουργίας ήταν αναμενόμενη, καθώς είχε προηγηθεί σχετική αναφορά από διάφορες ιστοσελίδες. Το YouTube Music ακολουθεί τα βήματα άλλων streaming υπηρεσιών όπως το Spotify, το Amazon Music και το Deezer, που επίσης πειραματίζονται με παρόμοια εργαλεία δημιουργίας playlist βασισμένα σε AI.

Οι χρήστες που έχουν πρόσβαση στη νέα λειτουργία θα δουν μια κάρτα με την ένδειξη "Ζητήστε μουσική με οποιονδήποτε τρόπο θέλετε" στην αρχική οθόνη της εφαρμογής. Επιλέγοντάς την, ανοίγει ένα περιβάλλον συνομιλίας όπου μπορούν να εισάγουν τις προτιμήσεις τους ή να επιλέξουν από προτεινόμενες επιλογές. Το YouTube σχεδιάζει να επεκτείνει τη διαθεσιμότητα αυτής της λειτουργίας σε περισσότερους χρήστες στο μέλλον.

Η δεύτερη νέα λειτουργία επιτρέπει στους χρήστες να αναζητήσουν τραγούδια βάσει ήχου. Πατώντας στο εικονίδιο αναζήτησης, εμφανίζεται ένα σύμβολο κυματομορφής που υποδεικνύει τη δυνατότητα εύρεσης ενός τραγουδιού είτε με την αναπαραγωγή του, είτε ακόμα και αν ο χρήστης το σιγοτραγουδήσει(!), κάτι που δεν υποστηρίζει το Shazam.

Το εργαλείο αναγνώρισης τραγουδιών, που αρχικά ήταν διαθέσιμο σε επιλεγμένους Android χρήστες νωρίτερα φέτος, τώρα διατίθεται επίσημα σε όλους τους χρήστες iOS και της mobile πλατφόρμας της GOOGLE.

Οι νέες λειτουργίες του YouTube Music αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης τάσης στη βιομηχανία μουσικού streaming για την ενσωμάτωση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και προηγμένων εργαλείων αναγνώρισης μουσικής. Στόχος πάντα είναι η βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών και η διευκόλυνση της ανακάλυψης νέας μουσικής.