Εκτός TikTok η μουσική των Taylor Swift, Drake και άλλων δημοφιλών καλλιτεχνών της Universal Music

2 μήνες πριν
TikTok

Αν σκρολάρεις στο TikTok και δεν πετύχεις video που δεν ακούς το μουσικό κομμάτι του στα ακουστικά σου, πιθανόν ο λόγος είναι ο παρακάτω.

Η Universal Music Group (UMG) άρχισε να αφαιρεί τους τεράστιους μουσικούς καταλόγους της από το TikTok, αφού οι δύο πλευρές απέτυχαν να ανανεώσουν τις συμφωνίες αδειοδότησης σε συζητήσεις που έλαβαν χώρα τον προηγούμενο μήνα. Σημαντικοί καλλιτέχνες από τις εταιρίες UMG, όπως η Taylor Swift, ο Drake και η Olivia Rodrigo, δεν θα έχουν πλέον τα τραγούδια τους διαθέσιμα στην πλατφόρμα. 

Σύμφωνα με την UMG, το TikTok προσπάθησε να εκφοβίσει την εταιρεία ώστε να δεχτεί μια "κακή συμφωνία" που δεν αντιμετώπιζε τις ανησυχίες γύρω από τη δίκαιη αποζημίωση, την προστασία της μουσικής που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη και την ασφάλεια των καλλιτεχνών στο διαδίκτυο. Το TikTok αντεπιτέθηκε δηλώνοντας ότι η UMG έδωσε προτεραιότητα στην "απληστία" έναντι των συμφερόντων των καλλιτεχνών, απομακρυνόμενη από τους πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες της πλατφόρμας.

Η μουσική της UMG με προηγούμενη άδεια χρήσης που εμφανίζεται σε παλιά βίντεο του TikTok πλέον δεν θα αναπαράγεται μέχρι νεωτέρας. Οι χρήστες δεν μπορούν πλέον να επιλέγουν κομμάτια που ανήκουν στην UMG για τις νέες δημοσιεύσεις τους και θα πρέπει να βρουν τραγούδια από άλλες εταιρείες. 

Η υψηλού προφίλ δημόσια διαμάχη υπογραμμίζει τις εντάσεις μεταξύ των παραδοσιακών μουσικών κολοσσών και των κοινωνικών πλατφορμών σχετικά με τους όρους αδειοδότησης, ειδικά καθώς το TikTok συνεχίζει την εκθετική ανάπτυξή του. Η UMG πιθανότατα στοχεύει να δημιουργήσει ένα προηγούμενο, αλλά η απομάκρυνση διακεκριμένων καλλιτεχνών ενέχει τον κίνδυνο αντιδράσεων, μεταξύ άλλων από τους χρήστες του TikTok που βρίσκουν βίντεο στο προφίλ τους να έχουν τεθεί σε σιωπή.  

Και τα δύο μέρη έχουν κίνητρα για να καταλήξουν τελικά σε μια νέα συμφωνία. Όμως η απότομη διακοπή της συνεργασίας δείχνει ότι οι μεγάλες εταιρείες παίζουν σκληρά παιχνίδια, απρόθυμες να λυγίσουν καθώς τα κοινωνικά μέσα και η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν το τοπίο. Μένει να δούμε την πολιτική που θα ακολουθήσουν και οι άλλες δισκογραφικές εταιρείες που έχουν εξίσου τεράστια επιλογή με δημοφιλείς καλλιτέχνες.