Eurovision 2024: Οι νικητές και τα ευτράπελα

2 μήνες πριν
Nemo eurovision 2024 winner

Μία ακόμα Eurovision αποτελεί παρελθόν, με τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού, να διατηρεί και φέτος το ενδιαφέρον του κοινού για πολλούς λόγους και όχι μόνο για τα τραγούδια.

Νικήτρια χώρα στο φετινό διαγωνισμό ήταν η Σουηδία, με το non binary τραγουδιστή Nemo να μαγεύει το κοινό με το τραγούδι "The Code", ένα μοναδικό μείγμα όπερας και χιπ-χοπ. Το τραγούδι πρώτευσε στην ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής συγκεντρώνοντας 591 βαθμούς, αποτελώντας μια προσωπική περιγραφή του ταξιδιού του δημιουργού προς την αυτοαποδοχή.

Οι Baby Lasagna από την Κροατία εξασφάλισαν τη δεύτερη θέση με το διασκεδαστικό "Rim Tim Tagi Dim", ένα τραγούδι το οποίο κυριάρχησε στην ψηφοφορία του κοινού. Η δική μας υποψηφιότητα, η Μαρίνα Σάττι, δεν κατάφερε να βρεθεί στη δεκάδα, με το “Zari” να κατακτά τελικά την 11η θέση. Εντύπωση προκάλεσε η υποψηφιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Olly Alexander, ο οποίος παρά τη θεαματική του εμφάνιση, βρέθηκε στην απογοητευτική 18η θέση ανάμεσα σε 25 διαγωνιζόμενους. Αν και το κοινό δεν του έδωσε ούτε ένα βαθμό, η ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής έδωσε στο τραγούδι του "Dizzy" συνολικά 46 βαθμούς, αποφεύγοντας έτσι την τελευταία θέση.

Από τη φετινή Eurovision δεν έλλειψαν και τα κακώς κείμενα, καθώς υπήρξαν διαμαρτυρίες για τη συμμετοχή του Ισραήλ εν μέσω της συνεχιζόμενης πολεμικής σύγκρουσης. Η Eden Golan, η 20χρονη εκπρόσωπος του Ισραήλ, αντιμετώπισε μια ανάμεικτη υποδοχή από αποδοκιμασίες και επευφημίες κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της στο Μάλμε, καταλαμβάνοντας τελικά την πέμπτη θέση. Επίσης στη νικητήρια ομιλία, το Nemo τόνισε τη σημασία του διαγωνισμού που αντιπροσωπεύει την ειρήνη και την αξιοπρέπεια για όλους, σπάζοντας κατά λάθος το κρυστάλλινο βραβείο πάνω στο ενθουσιασμό του.

Άλλοι διαγωνιζόμενοι χρησιμοποίησαν επίσης τη σκηνή της Eurovision για να εκφράσουν μηνύματα αγάπης και ειρήνης. Η Bambie Thug από την Ιρλανδία δήλωσε με πάθος ότι "η αγάπη θα νικήσει το μίσος", ενώ η Iolanda από την Πορτογαλία τόνισε ότι "η ειρήνη θα επικρατήσει".

Παραδοσιακά στη Eurovision είδαμε ένα ευρύ φάσμα ερμηνειών, από τον Φινλανδό Windows95Man που παρουσίασε ένα house banger της δεκαετίας του 1990 χωρίς παντελόνι μέχρι τον Κροάτη Baby Lasagna που τραγούδησε για το ταξίδι ενός χωριατόπαιδου στη μεγάλη πόλη. Η αξιομνημόνευτη εμφάνιση του Bambie Thug, που περιελάμβανε μια τελετουργία επίκλησης δαιμόνων και χορό μπαλέτου, χάρισε στην Ιρλανδία το καλύτερο αποτέλεσμα των τελευταίων 25 ετών, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση με 278 βαθμούς.

Ο διαγωνισμός γιόρτασε επίσης την 50ή επέτειο από τη νίκη των Abba στη Eurovision, με τους Σουηδούς θρύλους να κάνουν μια σύντομη εμφάνιση μέσω των εικονικών "abbatars" τους. Οι πρώην νικήτριες της Eurovision Charlotte Perelli, Conchita Wurst και Carola απέτισαν φόρο τιμής στο εμβληματικό συγκρότημα ερμηνεύοντας το νικητήριο τραγούδι τους, "Waterloo". Τέλος, η δύο φορές νικήτρια του διαγωνισμού, Loreen, έδωσε επίσης μια συναρπαστική ερμηνεία του νέου της single, "Forever".

Εσένα τα ακουστικά σου ποιο τραγούδι της Eurovision 2024 παίζουν στο repeat;