Γιατί απεργούν οι ηθοποιοί και οι συγγραφείς του Χόλιγουντ;

9 μήνες πριν
sag aftra on strike

Οι ηθοποιοί και οι συγγραφείς του Χόλιγουντ απεργούν για πρώτη φορά από το 1960, αφού απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία με τα στούντιο και τις υπηρεσίες streaming, για τις αμοιβές και τα δικαιώματα γύρω από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Η απεργία επηρεάζει τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, τις πρεμιέρες και τα φεστιβάλ, καθώς και τις επιχειρήσεις που συνδέονται με τη βιομηχανία του θεάματος. Η απεργία αναμένεται να διαρκέσει μήνες, καθώς και οι δύο πλευρές τη θεωρούν υπαρξιακή.

Στην απεργία συμμετέχουν δύο συνδικάτα: το Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA), το οποίο εκπροσωπεί 160.000 ηθοποιούς, και το Writers Guild of America (WGA), το οποίο εκπροσωπεί 12.000 σεναριογράφους. Πολλοί από τους μεγαλύτερους αστέρες του χώρου θεάματος, όπως η Μέριλ Στριπ, ο Μπεν Στίλερ και ο Κόλιν Φάρελ, είναι μέλη της SAG-AFTRA και έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην απεργία.

Τα συνδικάτα ζητούν δικαιότερο μερίδιο των κερδών από τα έσοδα του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ιδίως από τις υπηρεσίες streaming, οι οποίες έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Ανησυχούν επίσης για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία τους, όπως η χρήση των deepfakes ή της κλωνοποίησης φωνής για τη μίμηση των ερμηνειών τους χωρίς τη συγκατάθεση ή την αποζημίωσή τους. Στην ουσία τα συνδικάτα θέλουν περισσότερο έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται και διανέμεται η δουλειά τους στην ψηφιακή εποχή.

Η απεργία έχει ήδη επιβραδύνει τις παραγωγές του Χόλιγουντ, καθώς πολλές σειρές έχουν σταματήσει τα γυρίσματα ή τη συγγραφή νέων σεναρίων. Μόνο λίγες παραγωγές όπως τα reality show μπορούν να συνεχίσουν χωρίς ηθοποιούς ή σεναριογράφους. Οι κινηματογραφικές κυκλοφορίες επηρεάζονται λιγότερο βραχυπρόθεσμα, αλλά θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις αν η απεργία παραταθεί. Η απεργία εμποδίζει επίσης τους ηθοποιούς να προωθήσουν τις ταινίες τους σε πρεμιέρες ή φεστιβάλ, όπως της Βενετίας ή του Τορόντο.

Η απεργία έχει τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο στην Καλιφόρνια και όχι μόνο, καθώς η βιομηχανία του θεάματος απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους άμεσα ή έμμεσα. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της βιομηχανίας ψυχαγωγίας Jonathan Handel, η απεργία θα μπορούσε να κοστίσει έως και 30 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα σε απώλεια εσόδων. Η απεργία επηρεάζει επίσης άλλες χώρες όπου γυρίζονται ή προβάλλονται ταινίες του Χόλιγουντ.

Τα συνδικάτα και τα στούντιο δεν έχουν επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις από την έναρξη της απεργίας στις 14 Ιουλίου. Η πρόεδρος της SAG-AFTRA, Fran Drescher, δήλωσε ότι είναι ανοιχτοί σε συνομιλίες, αλλά μόνο αν τα στούντιο σεβαστούν αυτό που κάνουν. Ο Handel προέβλεψε ότι η απεργία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, καθώς και οι δύο πλευρές είναι πικραμένες και παγιωμένες στις θέσεις τους. Ανέφερε ακόμα ότι αυτή η απεργία δεν είναι μια απεργία για τα χρήματα των κορυφαίων αστέρων, αλλά για την προστασία των δικαιωμάτων και του βιοπορισμού όλων των ηθοποιών και των συγγραφέων.