Η DISNEY εργάζεται σε έναν διάδρομο VR που υποστηρίζει πολλαπλούς χρήστες

2 μήνες πριν
holotile dinsey vr

Η Walt Disney Imagineering παρουσίασε μια καινοτόμο τεχνολογία δαπέδου με διάδρομο που δίνει όχι μόνο τη δυνατότητα κατεύθυνσης οπουδήποτε αλλά επιτρέπει τη μετακίνηση ακόμα και πολλών χρηστών, σε VR και AR χώρους. Με την ονομασία HoloTile, το σύστημα αποτελείται από εξαγωνικά πάνελ που δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να περπατάει συνεχώς πάνω τους και σε οποιοδήποτε προσανατολισμό, βρισκόμενος μονίμως στο κέντρο πάνω σε μια δυναμική επιφάνεια που προσομοιώνει το φυσικό περπάτημα, το τρέξιμο και τις αλλαγές κατεύθυνσης χωρίς συγκρούσεις.

Ο εφευρέτης του HoloTile, ο συνεργάτης της DISNEY, Lanny Smoot, μπορεί να υπερηφανεύεται για περισσότερα από 30 χρόνια που πρωτοποριακών δημιουργιών για την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένου του νέου αυτού δαπέδου, ενώ τώρα κερδίζει την ένταξή του στο National Inventors Hall of Fame της Walt DISNEY.

Πέρα από τις εφαρμογές παιχνιδιών, το HoloTile έχει δημιουργικές δυνατότητες για θεατρικές σκηνές, επιτρέποντας στους καλλιτέχνες να εκτελούν περίτεχνες χορογραφίες ή να μετακινούν αυθόρμητα σκηνικά. Όπως μπορείς να δεις στο demo, κάποιος μπορεί να γείρει και να καθοδηγήσει εξ αποστάσεως έναν άλλο χρήστη γύρω από τις ενότητες σαν να αιωρείται, κάτι που θυμίζει τηλεκίνηση ή μαγική αιώρηση χαλιού. Παράλληλα πολλοί παίκτες μπορούν να διασχίζουν ταυτόχρονα εικονικούς χώρους περπατώντας στη θέση τους με απεριόριστη κίνηση.

Ο Smoot προτείνει ότι βιομηχανίες όπως οι περιηγήσεις στα αξιοθέατα θα μπορούσαν επίσης να υιοθετήσουν το HoloTile για συνεργατική εμβύθιση. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα σχέδια για την εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας παραμένουν προς το παρόν απροσδιόριστα, δεδομένης της αναδυόμενης ιδιότητάς της ως ερευνητικής πρωτοβουλίας του τμήματος Imagineering της DISNEY. Παρ' όλα αυτά, το πρωτότυπο αποτελεί παράδειγμα καινοτομίας που σπρώχνει προς τα εμπρός τα όρια για τα αξιοθέατα των λούνα παρκ και τη διαδραστική ψυχαγωγία.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι παρόμοιες προτάσεις που προορίζονται για VR gaming είχαν δημιουργηθεί και στο παρελθόν. Η μεγάλη διαφορά με τη λύση της DISNEY είναι ότι δεν απαιτεί από τον χρήστη να είναι «περιορισμένος» σε ένα συγκεκριμένο μέρος, δίνοντάς του την αίσθηση της πλήρους ελευθερίας.