Η Ελλάδα υιοθετεί το DVB-T2 για τη Ψηφιακή Τηλεόραση από το 2026

4 μήνες πριν
tv remote controller

Η Ελλάδα σχεδιάζει να υιοθετήσει το πρότυπο DVB-T2 για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση από την 1η Ιανουαρίου 2026, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση να δημοσιοποιεί τα επόμενα βήματα της όλης διαδικασίας. Η αλλαγή θα απαιτήσει ενημέρωση του κοινού για τουλάχιστον 18 μήνες πριν την εφαρμογή, ώστε οι χρήστες να προσαρμοστούν κατάλληλα. Οι πάροχοι ψηφιακής μετάδοσης θα πρέπει να ενημερώσουν το κοινό για τις αλλαγές στον τερματικό εξοπλισμό λήψης.

Με την έναρξη της ενημέρωσης, οι αδειοδοτημένοι πάροχοι δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής θα συνεργαστούν με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να διαμορφώσουν και να συμφωνήσουν σε ένα χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης των ραδιοδιαύλων σε κάθε περιοχή. Το χρονοδιάγραμμα αυτό θα υποβληθεί στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Οποιαδήποτε τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος θα πρέπει να κοινοποιείται τουλάχιστον 30 ημέρες πριν την εφαρμογή της. Αν οι πάροχοι δεν τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα, θα αντιμετωπίσουν διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με το νόμο.

Οι πάροχοι δικτύου είναι υποχρεωμένοι να ενεργοποιούν ταυτόχρονα τους ραδιοδιαύλους τους σε κάθε περιοχή σύμφωνα με το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα. Το χρονοδιάγραμμα θα καθορίσει τη σειρά και την περίοδο ενεργοποίησης των Μονοσυχνικών Δικτύων (SFN) με τους αντίστοιχους ραδιοδιαύλους. Αυτές οι αλλαγές θα απαιτήσουν τροποποιήσεις στα παραρτήματα των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης της μεταβατικής περιόδου και οι ειδικότερες διαδικασίες για την υιοθέτηση του DVB-T2 θα καθοριστούν με κοινή απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού ή Υφυπουργού. Μέχρι την έναρξη της μεταβατικής περιόδου, θα ισχύει η υπάρχουσα απόφαση για τον Χάρτη Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής Τηλεοπτικού Σήματος.

Η διαδικασία αυτή είναι σημαντική για την αναβάθμιση της ψηφιακής τηλεοπτικής εκπομπής στην Ελλάδα, προσφέροντας καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου, καθώς και μεγαλύτερη αποδοτικότητα στη χρήση του φάσματος συχνοτήτων. Οι πάροχοι και οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να συνεργαστούν στενά για να διασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση και την ενημέρωση του κοινού.