Η φωνή του Darth Vader και του Musafa δεν είναι πια μαζί μας

5 ημέρες πριν
Τζέιμς Ερλ Τζόουνς

Ο κινηματογραφικός κόσμος αποχαιρετά έναν από τους πιο εμβληματικούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ. Ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς, γνωστός για την χαρακτηριστική φωνή του Νταρθ Βέιντερ στη σειρά ταινιών Star Wars, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών, σύμφωνα με το Deadline.

Η καριέρα του Τζόουνς ξεκίνησε στο Μπρόντγουεϊ το 1958 με την παράσταση "Sunrise At Campobello" στο θέατρο Cort, το οποίο σήμερα φέρει το όνομά του. Ωστόσο, η πορεία του στον κόσμο της υποκριτικής δεν ήταν πάντα εύκολη. Γεννημένος το 1931 στο Αρκαμπούτλα του Μισισιπή, ο Τζόουνς κατάφερε να ξεπεράσει ένα πρόβλημα ομιλίας και να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους ηθοποιούς της γενιάς του.

Η συμμετοχή του στην πρώτη ταινία Star Wars το 1977 αποτέλεσε σταθμό στην καριέρα του, παρόλο που αρχικά δεν αναφέρθηκε το όνομά του στους τίτλους τέλους ως φόρος τιμής στον Ντέιβιντ Πράους, ο οποίος φορούσε τη στολή του Νταρθ Βέιντερ. Εκτός από τον ρόλο του στο Star Wars, ο Τζόουνς έδωσε τη φωνή του στον Μουφάσα στην ταινία "Ο Βασιλιάς των Λιονταριών" το 1994 και στο remake του 2019.

Η φιλμογραφία του Τζόουνς περιλαμβάνει πληθώρα αξιόλογων ταινιών όπως το "Field of Dreams", "The Sandlot", "Coming to America" και "Conan the Barbarian". Η πολύπλευρη καριέρα του τον κατέστησε μέλος της ελίτ ομάδας καλλιτεχνών που έχουν κερδίσει Emmy, Grammy, Oscar και Tony, γνωστή ως EGOT.

Παρά την προχωρημένη ηλικία του, ο Τζόουνς συνέχισε να καινοτομεί στον χώρο της τεχνολογίας. Το 2022, παραχώρησε τα δικαιώματα της φωνής του στην ουκρανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Respeecher. Η συμφωνία επέτρεψε στην εταιρεία να αναδημιουργήσει τη φωνή του για τη σειρά "Obi-Wan Kenobi" στο Disney Plus, διασφαλίζοντας ότι η κληρονομιά του θα συνεχίσει να ζει στον ψηφιακό κόσμο.

Ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς αφήνει πίσω του μια πλούσια κληρονομιά που εκτείνεται από το θέατρο και τον κινηματογράφο μέχρι την τηλεόραση και τα κινούμενα σχέδια. Η φωνή του, που έχει χαρακτηριστεί ως "η φωνή του Θεού", θα συνεχίσει να αντηχεί στις καρδιές των θαυμαστών του σε όλο τον κόσμο.