Η πρώτη εμφάνιση του Μίκυ Μάους στο Steamboat Willie, πλέον χωρίς πνευματικά δικαιώματα

3 μήνες πριν
Μίκυ Μάους Steamboat Willie

Την 1η Ιανουαρίου 2024 έληξαν τα πνευματικά δικαιώματα του καρτούν "Steamboat Willie" του Walt DISNEY του 1928, απελευθερώνοντας τις πρώτες απεικονίσεις του Μίκυ Μάους και της Μίνι Μάους στο δημόσιο τομέα μετά από 95 χρόνια. Η εξέλιξη επισφραγίζει μια ταραχώδη χρονιά για τη DISNEY και αποτελεί μια συμβολική απώλεια, ακόμη και αν ο εμβληματικός σύγχρονος Μίκυ παραμένει προστατευόμενη πνευματική ιδιοκτησία. 

Ο Μίκυ και η Μίνι του "Steamboat Willie" είναι ιστορικά σημαντικοί, αλλά διαφορετικοί από την παγκοσμίως αναγνωρίσιμη μασκότ που συναντάς στα εμπορεύματα σήμερα. Παρ' όλα αυτά, μετά από δεκαετίες μάχης για τη διατήρηση αυτών των δικαιωμάτων, η λήξη τους σίγουρα προκαλεί πρόβλημα στη DISNEY. 

Οι ειδικοί λένε ότι η είσοδος του Μίκυ του Steamboat Willie στο δημόσιο τομέα δεν θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της “λίστας ανησυχιών” της DISNEY. Όμως υπενθυμίζει πόσο προσεκτικά η DISNEY φυλάει την πνευματική της ιδιοκτησία, τροποποιώντας ακόμη και τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων για να πετύχει το σκοπό της. Η λήξη των δικαιωμάτων του Winnie the Pooh το 2022 έφερε μια ενοχλητική ταινία slasher χωρίς άδεια της DISNEY. Κάποιοι φοβούνται ότι ο Μίκυ και η Μίνι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν παρόμοια παραμόρφωση. 

Ωστόσο, η DISNEY τονίζει ότι οι μεταγενέστεροι Μίκυ και Μίνι παραμένουν προστατευμένοι από τα πνευματικά δικαιώματα και τα εμπορικά σήματα, με την εταιρεία να συνεχίζει να διαφυλάττει την ακεραιότητα των χαρακτήρων της. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο πρώιμος, Μίκυ (που θύμιζε αρουραίο) έχει περιορισμένο ενδιαφέρον για το κοινό σε σχέση με τις σύγχρονες αποδόσεις. 

Σε αντίθεση με το Pooh, η DISNEY διαθέτει τεράστια, εκλεκτική πνευματική ιδιοκτησία, όπως συμβαίνει με τη Marvel και τον Πόλεμο των Άστρων, εκτός από τα κινούμενα σχέδια. Για δεκαετίες, οι ταινίες της DISNEY έχουν καθορίσει την πολιτιστική λαογραφία και την παιδική ηλικία. Έτσι, ο Μίκυ του Steamboat Willie που εισέρχεται στο δημόσιο τομέα, αν και έχει νόημα, πιθανόν να αποτελεί μικρή εμπορική απειλή.