Ήρθε η ώρα των VR ταινιών

2 έτη πριν
VR ταινίες

Όσο εντυπωσιακή κι αν είναι στο σινεμά η εμπειρία παρακολούθησης μίας ταινίας, με όλα αυτά τα συγκλονιστικά οπτικά και ηχητικά εφέ, τις τεχνολογίες τύπου Dolby και τις φοβερές οθόνες, δε θα φτάσει ποτέ εκείνη που είναι σε θέση να προσφέρει η εικονική πραγματικότητα. Η διαφορά του VR όμως με gimmicks σαν το 3D, είναι πως απαιτεί συγκεκριμένο τρόπο γυρίσματος, έτσι ώστε ο θεατής, χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό, να έχει την εντύπωση πως βρίσκεται «μέσα» στον κόσμο της. Μπορεί στα μέρη μας το όλο κόνσεπτ να δείχνει ακόμα… sci-fi, όμως στη δύση και κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Hollywood αντιλαμβάνεται ότι το μέλλον -και τα λεφτά- βρίσκεται σε αυτές.

Η διαφορά μίας ταινίας VR σε σχέση με μία άλλη, συμβατική (3D ή 2D, δεν έχει σημασία) είναι πως πρόκειται για εμπειρία που ο θεατής ζει και δεν παρακολουθεί απλά. Για να τα καταφέρει, απαιτείται η χρήση VR headset από τον κάθε θεατή ξεχωριστά ενώ κάποιες υλοποιήσεις περιλαμβάνουν όργανα ελέγχου όπως χειριστήρια, γάντια και ακουστικά. Η λογική είναι απλή: γιατί να παρακολουθείς τον πρωταγωνιστή όταν μπορείς πολύ απλά να είσαι εκείνος;

Οι παραγωγές που οργανώνονται με βάση το VR περιλαμβάνουν μάλιστα και ορισμένα πραγματικά ΑΑΑ ονόματα. Το Dunkirk VR Experience φερ’ ειπείν έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τον θεατή στην εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από την εντυπωσιακή δουλειά του Christopher Nolan. Το The Conjuring 2 – Enfield 360 Experience είναι μία πραγματικά μοναδική εμπειρία αφού θα μεταδώσει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την ένταση του φιλμ της WARNER BROS. στο σαλόνι σου. Στα δυνατά brand names που έχουν ασπαστεί την τεχνολογία του VR περιλαμβάνοντα ακόμα το Star Wars με το Mannequin Challenge και το The Invisible Man. Όλα τα παραπάνω μάλιστα διατίθενται μέσα από ειδικές πλατφόρμες όπως το VeeR υποστηρίζοντας μάλιστα πληθώρα λύσεων headsets (OCULUS, HUAWEI, PICO, STEAM VR κ.α.).