Με ελληνικό ενδιαφέρον τα βραβεία του Φεστιβάλ Καννών 2022

1 έτος πριν
festival

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών ολοκληρώθηκε και για μια ακόμη χρονιά, είχε έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.

Ο λόγος είναι η βράβευση της φουτουριστικής sci-fi ταινίας μικρού μήκους «Στον Θρόνο του Ξέρξη» της Εύης Καλογηροπούλου με τον Γιώργο Μαζωνάκη στον πρωταγωνιστικό ρόλο -ω ναι, τον γνωστό-. σε ανάθεση και παραγωγή του Onassis Culture. Το σενάριο της ταινίας είναι θα λέγαμε ξεχωριστό.

«Στην εργασιακή δυστοπία των ναυπηγείων του Περάματος, η χρόνια απαγόρευση της σωματικής επαφής έχει μετατρέψει τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις σε απόκοσμες προσομοιώσεις ενός καταπνιγμένου αισθησιασμού που υπερβαίνει τα ετεροκανονικά στερεότυπα της επιθυμίας. Κάτω από την υπόνοια της ύπαρξης ενός πανταχού παρόντος, αλλά αόρατου ελεγκτικού μηχανισμού, ακολουθείται η αφήγηση του Γιώργου, του παλαιότερου εργάτη και υπεύθυνου στο ναυπηγείο, σκιαγραφώντας τις ανθρώπινες σχέσεις όπως αυτές διαμορφώνονται σε μία οργουελιανή καθημερινότητα όπου το οπτικό υποτάσσει το συγκινησιακό.

Ο Γιώργος, μία φορά το μήνα, κάνει τη διαδρομή από το Πέραμα, απέναντι στη Σαλαμίνα. Ο ίδιος, όπως και οι νέοι εργάτες, κοιτάζουν μία στο βουνό του Περάματος, μία απέναντι, χωρίς να ξέρουν τι να περιμένουν ή τι θα πρέπει να κάνουν».

Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ στο Πέραμα, τον Ιούνιο του 2021.

Σε ότι αφορά το μεγάλο βραβείο, η ταινία «Το τρίγωνο της λύπης» (Triangle of Sadness) είναι ο μεγάλος νικητής που απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα, σε σκηνοθεσία του Σουηδού Ρούμπεν Έστλουντ, ο οποίος μάλιστα κερδίζει για 2η φορά το συγκεκριμένο βραβείο. Η πρώτη ήταν το 2017 με την ταινία «Το τετράγωνο» (The square). Η ταινία αποτελεί μια σάτιρα των υπερπλούσιων και των ταξικών σχέσεων στις δυτικές κοινωνίες ενώ υπάρχει και εδώ ελληνικό ενδιαφέρον αφού γυρίστηκε στη Χιλιαδού, στην Εύβοια.

Στα υπόλοιπα βραβεία, το Μεγάλο Βραβείο (Grand Prix) μοιράστηκαν δύο ταινίες, το «Stars at Noon» και το «Close» ενώ το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας απέσπασε ο 58χρονος Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Τσαν Γουκ Πάρκ για την ταινία «Heojil Kyolshim» (Απόφαση φυγής). Τέλος καλύτερος ηθοποιός αναδείχτηκε ο Κανγκ Χονγκ Σο για την ερμηνεία του στο φιλμ «Broker» ενώ το βραβείο καλύτερης ηθοποιού κέρδισε η Ζαρ Αμίρ Εμπραχίμι για την ερμηνεία της στο θρίλερ του Αλί Αμπάσι "Holy Spider".