Με ημιαυτόματη τεχνολογία οφσάιντ το Μουντιάλ του Κατάρ φέτος

1 έτος πριν
Μουντιάλ 2022

Η FIFA άναψε το πράσινο φως για τη χρησιμοποίηση μίας νέας, καινοτόμου τεχνολογίας στο προσεχές Μουντιάλ του Κατάρ που θα διεξαχθεί φέτος τον Νοέμβριο. Το 22ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου θα γίνει η πρώτη σημαντική διοργάνωση στον κόσμο που θα χρησιμοποιήσει ημιαυτόματη τεχνολογία οφσάιντ, σε μια προσπάθεια της FIFA να ξεμπερδέψει μια και καλή με τις αμφισβητούμενες φάσεις χωρίς παράλληλα να καθυστερεί η εξέλιξη του παιχνιδιού με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να χάνουν τον ρυθμό τους και οι θεατές σε εξέδρες και τηλεοράσεις να… ξενερώνουν.

Για τη νέα αυτή τεχνολογία χρησιμοποιείται ένα σύνολο από 12 ειδικές κάμερες παρακολούθησης που βρίσκονται στο στάδιο σε συνδυασμό με έναν αισθητήρα μέτρησης αδράνειας τοποθετημένο μέσα στη μπάλα. Το σύστημα αυτό είναι σε θέση να καταγράφει τις κινήσεις της μπάλας και 29 ακόμα στοιχεία δεδομένων για κάθε παίκτη, 50 φορές το δευτερόλεπτο (!) έτσι ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την ακριβή τους θέση στο γήπεδο. Κάνοντας χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, το νέο εργαλείο της FIFA θα μπορεί να ενημερώσει αυτοστιγμεί τον διαιτητή στο VAR για την περίπτωση οφσάιντ, έτσι ώστε εκείνος με τη σειρά του να περάσει την πληροφορία στον διαιτητή στον αγωνιστικό χώρο -αφού πρώτα την επιβεβαιώσει.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε δευτερόλεπτα και με απόλυτη ακρίβεια ενώ με την επιβεβαίωσή της ορθότητας της απόφασης από τον διαιτητή, δημιουργείται ένα τρισδιάστατο animation το οποίο αποτυπώνει πλήρως τις θέσεις των εμπλεκόμενων στη φάση παικτών, προκειμένου να προβληθεί στους θεατές στο γήπεδο αλλά και τους τηλεθεατές προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

«Η τεχνολογία αυτή είναι το αποτέλεσμα τριών ετών εντατικών ερευνών και δοκιμών, προκειμένου να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στις ομάδες, τους παίκτες και τους φίλους του ποδοσφαίρου που θα βρεθούν στο Κατάρ αργότερα μέσα στη χρονιά», δήλωσε κατά την παρουσίαση του νέου εργαλείου των διαιτητών ο πρόεδρος της FIFA, Gianni Infantino. «Η ημιαυτόματη τεχνολογία οφσάιντ αποτελεί την εξέλιξη των συστημάτων VAR που χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο», πρόσθεσε.