Με το Jam, το SPOTIFY υπόσχεται να κάνει τα party πολύ πιο ενδιαφέροντα

6 μήνες πριν
spotify jam

Το SPOTIFY λανσάρει -αρχικά σε δοκιμαστικό στάδιο- μια νέα λειτουργία κοινωνικής ακρόασης που ονομάζεται Jam, η οποία επιτρέπει στους φίλους να επιμελούνται και να ακούνε μουσική μαζί σε πραγματικό χρόνο. Το Jam επεκτείνεται παγκοσμίως στους χρήστες SPOTIFY Free και Premium, επιτρέποντας την κοινή χρήση ουρών αναμονής και τη συγχρονισμένη αναπαραγωγή ανεξαρτήτως τοποθεσίας. 

Έτσι, οι συνδρομητές Premium μπορούν να ξεκινήσουν μια συνεδρία Jam επιλέγοντας ένα τραγούδι ή μια λίστα αναπαραγωγής και, στη συνέχεια το εικονίδιο του ηχείου ή το μενού "Start a Jam". Οι κοντινοί ακροατές που βρίσκονται στο ίδιο WiFi καλούνται αυτόματα να συμμετάσχουν. Οι απομακρυσμένοι συμμετέχοντες μπορούν να σαρώσουν έναν κωδικό QR ή να κάνουν κλικ σε έναν κοινόχρηστο σύνδεσμο για να εισέλθουν στο Jam που δημιουργείται από τους φίλους τους.

Αν και έχει σχεδιαστεί για κοινή επιμέλεια, αυτός που θα δημιουργήσει αρχικά τη λίστα του Jam, διατηρεί και τον έλεγχο. Μπορεί να αναδιατάξει τα κομμάτια που συνεισφέρουν οι άλλοι και να αφαιρέσει όσα δεν ταιριάζουν στο κλίμα. Οι οικοδεσπότες αποφασίζουν επίσης ποιος επιτρέπεται να συμμετέχει στο Jam, αν και η διαδικασία αφαίρεσης των συμμετεχόντων δεν είναι ακόμα σαφές πως θα γίνεται. Για πιο ανοιχτή επιμέλεια, οι οικοδεσπότες μπορούν να ενεργοποιήσουν το "Guest controls" για να επιτρέψουν σε όλους τους χρήστες να επεξεργαστούν την playlist.

Το Jam εξατομικεύει επίσης κάθε Jam, συνιστώντας σχετικές λίστες αναπαραγωγής και νέες προτάσεις τραγουδιών προσαρμοσμένες στα γούστα της ομάδας. Μια ροή σε πραγματικό χρόνο δείχνει τι ακούει ο καθένας ενώ οι συμμετέχοντες μπορούν να κάνουν like στα τραγούδια για να επηρεάσουν τις συστάσεις.

Οι λειτουργίες που είναι διαθέσιμες για Premium συνδρομητές, όπως ο ήχος υψηλής ποιότητας, οι λήψεις και η ακρόαση χωρίς διαφημίσεις, επεκτείνονται και στη συνεδρία Jam. Οι ακροατές σε συνδυασμό λογαριασμών Free και Premium θα έχουν σταθερή ποιότητα ήχου, ωστόσο, μόνο οι χρήστες Premium μπορούν να ξεκινήσουν ένα Jam.

Το SPOTIFY σχεδίασε το Jam για να υπενθυμίσει την αυθόρμητη κοινωνική εμπειρία της παράδοσης του καλωδίου AUX. Η λειτουργία προσπαθεί να εξισορροπήσει τον έλεγχο του οικοδεσπότη με την περιεκτική συμμετοχή των καλεσμένων, αν και η δυναμική της μένει να φανεί. Καθώς το Jam επεκτείνεται, το SPOTIFY θα μπορεί να βελτιώσει τους κοινωνικούς μηχανισμούς και τα εργαλεία ασφαλείας. 

Το Jam παρέχει έναν ακόμη τρόπο διαφοροποίησης του Premium συνδρομητικού πακέτου αφού όπως φαίνεται, η εγγραφή νέων συνδρομητών παρουσιάζει μια στασιμότητα τους τελευταίους μήνες. Η δυνατότητα δημιουργίας κοινών, συγχρονισμένων συνεδριών ακρόασης on demand, απευθύνεται σε νεότερες δημογραφικές ομάδες όμως και η απρόσκοπτη ενσωμάτωση του Jam σε όλες τις εφαρμογές και πλατφόρμες του SPOTIFY θα είναι κρίσιμη για την προώθηση της λειτουργίας.