Νέο trailer για την πολυαναμενόμενη ταινία Oppenheimer του Christopher Nolan

6 μήνες πριν
Nolan's Oppenheimer movie

Μετά το μικρό teaser του περασμένου Δεκεμβρίου, το στούντιο Universal έδωσε στη δημοσιότητα το νέο trailer για την ταινία Oppenheimer του Christopher Nolan (Inception, Tenet, The Dark Knight, Interstellar).

Η ταινία είναι βιογραφική και χρονικά μας τοποθετεί στην εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο J. Robert Oppenheimer, γνωστός και ως «πατέρας της ατομικής βόμβας» ηγήθηκε του «Manhattan Project», του εγχειρήματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να κατασκευάσουν την πρώτη ατομική βόμβα στο εργαστήριο του Los Alamos, στο Νέο Μεξικό.

Στο trailer υπογραμμίζονται τα ηθικά διλλήματα σχετικά με το «Manhattan Project. Αν και η ομάδα που εργάζεται στο «Manhattan Project» ευελπιστεί ότι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα τερματιστεί με τα πυρηνικά όπλα εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή ειρήνης, παράλληλα ανησυχεί μήπως πυροδοτηθεί μια αποκαλυπτική κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών.

Στη διασκευή του βιβλίου «Ο Προμηθέας της Αμερικής: Ο θρίαμβος και η τραγωδία του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ» των Kai Bird και Martin J. Sherwin πρωταγωνιστεί ο Cillian Murphy (Peaky Blinders) ως ο ομώνυμος επιστήμονας, με την Emily Blunt στον ρόλο της συζύγου του, Katherine. Ο Matt Damon υποδύεται τον διευθυντή του Manhattan Project, στρατηγό Leslie Groves Jr., ενώ ο Robert Downey Jr. υποδύεται τον συνιδρυτή της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ, Lewis Strauss. Πρωταγωνιστούν επίσης οι Rami Malek, Matthew Modine και Alden Ehrenreich ενώ η Florence Pugh παίζει τον ρόλο της ψυχιάτρου Hean Tatlock και ο Benny Safdie παίζει τον θεωρητικό φυσικό Edward Teller.  

Η ταινία «Oppenheimer» θα κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις αίθουσες στις 21 Ιουλίου του 2023 (στην χώρα μας θα την δούμε στις 24 Αυγούστου).

Από την περίληψη του βιβλίου «Ο Προμηθέας της Αμερικής: Ο θρίαμβος και η τραγωδία του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ» των Kai Bird και Martin J. Sherwin σε μετάφραση της Μαριλένας Κορωναίου με την επιμέλεια του Θεοφάνη Γραμμένου για την εκδόσεις Τραυλός:

«O Ρόμπερτ Οπενχάιμερ ήταν ένα αίνιγμα· ένας θεωρητικός φυσικός με τις ιδιότητες ενός χαρισματικού ηγέτη, ένας εστέτ που χαρακτηριζόταν από την έντονη αμφισημία. Ήταν ο Προμηθέας της Αμερικής, ο "πατέρας της ατομικής βόμβας", που σε καιρό πολέμου βρήκε το μυστικό της αστείρευτης ενέργειας του Ήλιου, για χάρη της χώρας του.

Όμως, όταν πάλεψε να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τους τρομερούς κινδύνους της βόμβας, το κατεστημένο στράφηκε αμέσως εναντίον του.

Η οδύνη και ο εξευτελισμός που υπέστη ο Οπενχάιμερ το 1954 -κατηγορούμενος ως επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια των Η.Π.Α.- δεν ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση την εποχή του μακαρθισμού. Όμως ο "Όπι" ως κατηγορούμενος ήταν ασύγκριτος. Γοητευτικός, μανιώδης καπνιστής, ψηλός και αδύνατος, γνώστης των αρχαίων ελληνικών, φίλος της γαλλικής και ρωσικής λογοτεχνίας, λάτρης της ποίησης και του γυναικείου φύλου: ένας εθνικός ήρωας, υπόδειγμα επιστήμονα-δημόσιου λειτουργού.

Για τους φιλελεύθερους συμβόλιζε τον άνθρωπο που αποκάλυπτε το ανήθικο πρόσωπο της Δεξιάς. Για τους πολιτικούς του εχθρούς ήταν ένας κομουνιστής, ένας αποδεδειγμένος ψεύτης.

Στην πραγματικότητα, ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος, προσιτός αλλά και απόμακρος, ευφυής αλλά και αφελής, παθιασμένος υποστηρικτής της κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και ακούραστος κυβερνητικός σύμβουλος. Ήταν ένας λαμπρός άνδρας που βίωσε τόσο τον θρίαμβο όσο και την τραγωδία.

Η ιστορία του Οπενχάιμερ υπενθυμίζει ότι η εθνική ταυτότητα των ΗΠΑ παραμένει στενά συνδεδεμένη με τον πολιτισμό της πυρηνικής εποχής. Στην μετά την 11η Σεπτεμβρίου εποχή, αξίζει να θυμόμαστε ότι ο «πατέρας της ατομικής βομβας» είχε προειδοποιήσει ότι επρόκειτο για ένα όπλο τρόμου δίχως διακρίσεις, που στα επόμενα χρόνια κατέστησε την Αμερική στόχο των πλέον ετερόκλητων επιθέσεων».