Η OpenAI έχει παραχωρήσει πρόσβαση στο εργαλείο μετατροπής κειμένου σε βίντεο, το Sora, σε μια επιλεγμένη ομάδα καλλιτεχνών, σχεδιαστών και κινηματογραφιστών, παρουσιάζοντας τις πειραματικές τους δημιουργίες σε μια πρόσφατη ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της. Σε αντίθεση με τις ευρέως διαθέσιμες πλατφόρμες ChatGPT και DALL-E της εταιρείας, το Sora παραμένει απρόσιτο στο ευρύ κοινό. Τα βίντεο που προκύπτουν, τα οποία κυμαίνονται από 20 δευτερόλεπτα έως ενάμιση λεπτό, προσφέρουν μια γεύση από τις δυνατότητες της πλατφόρμας για τη δημιουργία οπτικά εντυπωσιακού και σουρεαλιστικού περιεχομένου.
Οι δημιουργίες των καλλιτεχνών καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα στυλ και θεμάτων, από αφηρημένες εξερευνήσεις γλυπτών και μοντέλα εμπνευσμένα από βιτρό μέχρι πιο αφηγηματικά κομμάτια. Μεταξύ των πιο διασκεδαστικών είναι το "Air Head" των shy kids, μια ταινία μικρού μήκους με έναν άνθρωπο με ένα κίτρινο μπαλόνι για κεφάλι, που συγχωνεύεται άψογα με ένα ανθρώπινο σώμα σε ένα απόλυτα ρεαλιστικό περιβάλλον. Το βίντεο αναδεικνύει την ικανότητα του Sora να δημιουργεί τόσο πειστικά αληθινά όσο και εντελώς σουρεαλιστικά οπτικά στοιχεία, όπως σημειώνει ο Walter Woodman του shy kids.
Ένα άλλο εξαιρετικό βίντεο είναι το "Beyond Our Reality" του ψηφιακού καλλιτέχνη Don Allen Stevenson III, μια διαστρεβλωμένη εκδοχή ενός ντοκιμαντέρ φύσης που παρουσιάζει παράξενα υβρίδια ζώων, όπως ο Girafflamingo, ιπτάμενα γουρούνια και η γάτα χέλι. Η απρόσκοπτη ανάμειξη διαφορετικών πλασμάτων θυμίζει τα πειράματα ενός τρελού επιστήμονα, με κάθε χίμαιρα να εξελίσσεται από αλλόκοτη σε γοητευτική.
Η ανάρτηση στο ιστολόγιο της OpenAI ωστόσο, δεν εμβαθύνει στις συγκεκριμένες προτροπές (prompts) που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία των βίντεο ή στην επαναληπτική διαδικασία που απαιτήθηκε για την επίτευξη των τελικών αποτελεσμάτων. Παραμένει ασαφές αν οι καλλιτέχνες εισήγαγαν απλώς μια παράγραφο που περιγράφει την επιθυμητή σκηνή, το στυλ και το επίπεδο της πραγματικότητας ή αν συμμετείχαν σε μια πιο σύνθετη ανταλλαγή απόψεων με την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσουν το αποτέλεσμα.
Η απόφαση της OpenAI να προσκαλέσει τους δημιουργούς να πειραματιστούν με το Sora δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου του δυνητικού αντίκτυπου που θα μπορούσε να έχει η τεχνολογία στον βιοπορισμό τους στον τομέα της τέχνης, του κινηματογράφου και του animation. Παρά τις ανησυχίες αυτές, πολλοί από τους εμπλεκόμενους καλλιτέχνες βλέπουν το Sora ως ένα πολύτιμο εργαλείο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης τελικών εμπορικών προϊόντων. Η Josephine Miller, για παράδειγμα, σημειώνει ότι η ικανότητα της πλατφόρμας να σχεδιάζει γρήγορα υψηλής ποιότητας οπτικές εικόνες αποτελεί πρόκληση για τη δημιουργική της διαδικασία και της δίνει τη δυνατότητα να μεταφράσει τη φαντασία της με λιγότερους τεχνικούς περιορισμούς.
Καθώς το Sora συνεχίζει να εξελίσσεται και περισσότεροι καλλιτέχνες αποκτούν πρόσβαση στις δυνατότητές του ενόψει και της δημόσιας διάθεσής του η οποία αναμένεται σύμφωνα με το CEO της εταιρείας «μέσα στο χρόνο». Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα που βλέπουμε σ’ αυτά τα βίντεο, αναμένεται να δημιουργήσει ανησυχίες στο Hollywood, το οποίο ίσως κορόιδευε την εξέλιξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας με τα πρώτα αποτελέσματα που παρήγαγε. Όμως ένα χρόνο μετά, τίποτα δεν είναι ίδιο..