Όλο και κάπου θα ‘χεις διαβάσει για σπάνια κόμικ και συλλεκτικά τεύχη. Ό,τι κι αν έχεις δει όμως, δε συγκρίνεται σε καμία μα καμία περίπτωση με το ποσό που «έπιασε» σε δημοπρασία το πρώτο κόμικ της Marvel. Ένα αντίτυπο του Marvel Comics #1, όπως είναι ο τίτλος του κόμικ (προφανώς) που κυκλοφόρησε το 1939 πωλήθηκε έναντι του αστρονομικού ποσού των $2,4 εκατ.
Τι είναι αυτό που κάνει το συγκεκριμένο αντίτυπο τόσο σπάνιο; Κατ’ αρχάς και μόνο το ότι έχει κυκλοφορήσει το 1939, τουτέστιν 83 χρόνια πριν, σε έναν βαθμό αρκεί. Βέβαια το τεύχος που δόθηκε ήταν βαθμολογημένο από τη CGC και μάλιστα έχοντας αποσπάσει την εξωπραγματική βαθμολογία 9,2 (με άριστα το 10). Η διαδικασία αυτή, το λεγόμενο grading, δεν αξιολογεί απλά την κατάσταση στην οποία έχει διατηρηθεί ένα συλλεκτικό αντικείμενο αλλά και τα στάνταρ της παραγωγής του (π.χ. πόσο καλά είναι κεντραρισμένες οι σελίδες), οπότε αντιλαμβάνεσαι ότι ένα τέτοιο σκορ δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα. Το αντίτυπο της δημοπρασίας είναι γνωστό ως «pay copy», επειδή αναγράφονταν οι πληρωμές που πήραν οι εικονογράφοι/καλλιτέχνες, γεγονός που «εκτοξεύει» τη σπανιότητα του εν λόγω τεύχους και φυσικά την τιμή του. Η ταυτότητα του πλειοδότη παραμένει για την ώρα άγνωστη, με τον επικεφαλής του ComicConnect, της πλατφόρμας μέσω της οποίας διεξήχθη η δημοπρασία να τον περιγράφει ως συλλέκτη 40κάτι ετών που κατοικεί εκτός ΗΠΑ.
Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως παρά το εξωφρενικό ποσό που δόθηκε για το Marvel Comics #1, το τελευταίο δεν έσπασε το σχετικό ρεκόρ. Αυτό το κατέχει ακόμα ένα αντίτυπο του Amazing Fantasy #15 (με βαθμολογία 9,6 από τη CGC) το οποίο πέρυσι πωλήθηκε στα $3,6 εκατ. Στη δεύτερη και την τρίτη θέση της λίστας βρίσκεται το Action Comics #1 με δύο πωλήσεις $3,2 εκατ. έκαστη (και βαθμολογίες 9 και 8,5 από τη CGC).