Τέλος εποχής για τους ανθρώπινους κριτές γραμμών στο Γουίμπλεντον

20 ώρες πριν
wimbledon

Το τουρνουά του Γουίμπλεντον, το πιο φημισμένο πρωτάθλημα τένις, αποφάσισε να καταργήσει τους κριτές γραμμών από το 2025. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, το ιστορικό τουρνουά θα υιοθετήσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα κρίσεων (ELC), ακολουθώντας τη γενικότερη τάση του αθλήματος προς την τεχνολογική υποστήριξη της διαιτησίας.

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή σε μια παράδοση 147 ετών. Μέχρι σήμερα, το Γουίμπλεντον απασχολούσε περίπου 300 κριτές γραμμών για την κάλυψη πάνω από 600 αγώνων κατά τη διάρκεια του δεκαπενθήμερου τουρνουά. Κάθε γήπεδο επιτηρούνταν από έως και εννέα κριτές, καθένας υπεύθυνος για τον έλεγχο της γραμμής στον τομέα του. Μάλιστα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το Γουίμπλεντον σχεδιάζει να διατηρήσει ένα μικρό αριθμό ανθρώπινων κριτών γραμμών στα κεντρικά γήπεδα κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του τουρνουά, ως φόρο τιμής στην παράδοση του αθλήματος.

Η υιοθέτηση των ηλεκτρονικών συστημάτων δεν αποσκοπεί στη μείωση του προσωπικού, καθώς το αυτοματοποιημένο σύστημα εξακολουθεί να απαιτεί σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό για τη λειτουργία του. Αντίθετα, τα συστήματα ELC θεωρείται ότι βελτιώνουν την ακρίβεια των αποφάσεων, μια άποψη που υποστηρίζεται ευρέως από τους παίκτες.

Το πιο διαδεδομένο σύστημα ELC, το Hawk-Eye Live, χρησιμοποιεί ένα δίκτυο 10 έως 12 καμερών γύρω από το γήπεδο για να προσδιορίσει την τροχιά της μπάλας και να προβλέψει το σημείο προσγείωσής της. Αρχικά, το Hawk-Eye εισήχθη ως ένα βοηθητικό εργαλείο για τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, αλλά μετά από ένα περιστατικό με εσφαλμένες αποφάσεις σε έναν αγώνα του US Open το 2004, άρχισε να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την αμφισβήτηση των αποφάσεων των κριτών γραμμών από τους παίκτες.

Πέρα από τη βελτίωση της ακρίβειας στις αποφάσεις, τα συστήματα ELC προσφέρουν και άλλα οφέλη. Συλλέγουν τεράστιο όγκο δεδομένων, καταγράφοντας όχι μόνο την κίνηση της μπάλας αλλά και τις κινήσεις των παικτών. Αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για την παροχή στατιστικών στοιχείων κατά τη διάρκεια των μεταδόσεων και για την ανάλυση της απόδοσης των παικτών.

Επιπλέον, υπάρχει μια λιγότερο αναμενόμενη αλλά ιδιαίτερα κερδοφόρα χρήση αυτών των δεδομένων: η πώλησή τους σε εταιρείες στοιχημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ένωση Επαγγελματιών Αντισφαιριστών (ATP) αποκομίζει σημαντικά έσοδα από την αδειοδότηση των δεδομένων παρακολούθησης της μπάλας και των παικτών, συγκρίσιμα με τα έσοδα από τα δικαιώματα μετάδοσης.

Παρά τα οφέλη της τεχνολογίας, υπάρχουν και φωνές που εκφράζουν νοσταλγία για την εποχή όπου το Hawk-Eye χρησιμοποιούνταν ως σύστημα αμφισβήτησης αποφάσεων. Η δραματική στιγμή της αποκάλυψης της θέσης της μπάλας μετά από αμφισβήτηση ενός παίκτη πρόσθετε ένα στοιχείο έντασης και θεάματος στους αγώνες.

Η μετάβαση του Γουίμπλεντον στο σύστημα ELC αφήνει το Roland Garros ως το μοναδικό Grand Slam που δεν έχει ακόμη υιοθετήσει πλήρως την τεχνολογία για τις αποφάσεις γραμμών.