Τίγκα στα deepfakes το νέο βιντεοκλίπ του Kendrick Lamar

1 έτος πριν
kendrick lamar

Τα deepfakes επανέρχονται στην επικαιρότητα, μόνο που αυτή τη φορά ο λόγος είναι πολύ πιο αθώος σε σχέση με ό,τι ισχύει συνήθως -βλ. fake news και βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου. Ο λόγος για το βιντεοκλίπ του νέου κομματιού του Kendrick Lamar με τίτλο The Heart Part 5. Σε αυτό παρακολουθούμε τον γνωστό καλλιτέχνη να αλλάζει μορφή, παίρνοντας εκείνες άλλων διασημοτήτων, ανάμεσα στις οποίες είναι ο μακαρίτης Kobe Bryant, ο Kanye West, ο Will Smith και o OJ Simpson.

Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εκπληκτικό με την εναλλαγή των προσώπων να γίνεται με τρόπο τόσο φυσικό που χρειάζεται προσπάθεια για να εντοπίσει κανείς την ακριβή στιγμή της αλλαγής. Η δουλειά έγινε από το στούντιο Deep Voodoo το οποίο ιδρύθηκε στις αρχές του 2020 από τους δημιουργούς του South Park (!), Trey Parker και Matt Stone. Ίσως μάλιστα να έχεις δει ήδη τη δουλειά τους, αν έχεις επισκεφθεί το κανάλι Sassy Justice στο YouTube, στο πλαίσιο του οποίου δημιούργησαν μια σειρά από deepfakes με πρωταγωνιστή τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump!

Το τραγούδι του Kendrick Lamar αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τον ρατσισμό που βιώνουν καθημερινά οι μαύροι, με τις προσωπικότητες που έχουν επιλεχθεί να εκφράζουν διαφορετικά προβλήματα -που μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις σχετίζονται άμεσα με το πρόσωπο που έχει επιλεχθεί.

Το εν λόγω βιντεοκλίπ αποτελεί παράλληλα μία χρήσιμη υπενθύμιση πως τα deepfakes μπορούν πράγματι να χρησιμοποιηθούν για θετικούς σκοπούς, αποτινάσσοντας από επάνω τους τη «ρετσινιά» που τα ακολουθεί (κάτι λογικό εν μέρει, αν αναλογιστεί κανείς ότι σχετίζονται με υποθέσεις εκβιασμών, πορνογραφίας, διάδοσης ψευδών ειδήσεων και χειραγώγησης της κοινής γνώμης).

Κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί εφαρμογές και φίλτρα που επιτρέπουν σε χρήστες του διαδικτύου να «πρωταγωνιστήσουν» σε σκηνές ταινιών και σειρών, με τις διάφορες πλατφόρμες -πρωτοστατούντος του Facebook- να μπλοκάρουν πάντως το σχετικό περιεχόμενο.