Τιτανικός: Η επιστήμη απαντά σε ένα από τα πιο βασανιστικά ερωτήματα...

1 έτος πριν
Τιτανικός

Ο Τζέιμς Κάμερον είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο ότι πραγματοποίησε μια επιστημονική μελέτη για να αποδείξει μια για πάντα ότι το τέλος του "Τιτανικού" είχε νόημα. Τα εκατομμύρια φίλων της ταινίας, συζητούσαν για πάνω από δύο δεκαετίες αν ο Τζακ του Λεονάρντο Ντι Κάπριο θα μπορούσε να είχε επιβιώσει επιπλέοντας στην αυτοσχέδια σχεδία της πόρτας με τη Ρόουζ της Κέιτ Γουίνσλετ. Η επιστημονική μελέτη παρουσιάζεται λεπτομερώς στο επερχόμενο ειδικό αφιέρωμα του National Geographic "Titanic: 25 Years Later With James Cameron".

Ενώ ο Κάμερον δήλωσε αρχικά στον Τύπο ότι η ιατροδικαστική ανάλυση επιβεβαίωσε ότι "μόνο ένας θα μπορούσε να επιβιώσει" στη σχεδία της πόρτας, παραδέχεται στο αφιέρωμα ότι υπάρχει μια πιθανή έκβαση όπου ο Τζακ "θα μπορούσε να έχει ζήσει". Ο σκηνοθέτης προσέλαβε δύο κασκαντέρ με ύψος και βάρος παρόμοιο με αυτό του DiCaprio και της Winslet την εποχή των γυρισμάτων και αναπαρήγαγε τη σκηνή της σχεδίας του "Τιτανικού" σε μια πισίνα για να δοκιμάσει πολλαπλές θεωρίες και αποτελέσματα.

Στην πρώτη δοκιμή, ο Κάμερον καταρρίπτει τη θεωρία των fans ότι απλά υπήρχε αρκετός χώρος στη σχεδία για να επιβιώσουν τόσο ο Τζακ όσο και η Ρόουζ. Ενώ υπάρχει αρκετός χώρος για "τον Τζακ και τη Ρόουζ να ανέβουν στη σχεδία, τώρα είναι και οι δύο βυθισμένοι σε επικίνδυνα επίπεδα παγωμένου νερού", παρατήρησε ο Κάμερον. Τα πλάνα σε αυτό το σενάριο δείχνουν το περισσότερο μέρος από τα σώματα του ντουέτου των κασκαντέρ κάτω από το νερό.

Η ίδια η Γουίνσλετ προέβλεψε αυτό το αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια πρόσφατης εμφάνισής της στο podcast "Happy Sad Confused", λέγοντας: «Πρέπει να είμαι ειλικρινής: στην πραγματικότητα δεν πιστεύω ότι θα είχαμε επιβιώσει αν είχαμε ανέβει και οι δύο σε εκείνη την πόρτα. Νομίζω ότι θα χωρούσε, αλλά θα είχε γείρει και δεν θα ήταν μια βιώσιμη ιδέα. Ναι, θα μπορούσε να χωρέσει σε εκείνη την πόρτα, αλλά δεν θα έμενε στην επιφάνεια. Δεν θα μπορούσε».

Στη δεύτερη δοκιμή, ο Κάμερον τοποθέτησε και πάλι τόσο τον Τζακ όσο και τη Ρόουζ στη σχεδία, αλλά τοποθέτησε τα σώματά τους έτσι ώστε τα άνω μισά τους (που περιλαμβάνουν ζωτικά όργανα) να παραμείνουν έξω από το νερό. Οι πιθανότητες επιβίωσης και των δύο αυξήθηκαν σε αυτό το σενάριο.

«Έξω από το νερό, το βίαιο τρέμουλο[του σώματός του τον βοηθούσε», δήλωσε ο Κάμερον. «Αν το προβάλλουμε, θα μπορούσε να είχε αντέξει αρκετά. Όπως, ώρες».

Το ερωτηματικό σε αυτό το σενάριο είναι η αντοχή. Οι κασκαντέρ ήταν ξεκούραστοι και μπορούσαν να στηρίξουν το πάνω μέρος του σώματός τους έξω από το νερό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Θα μπορούσαν ο Τζακ και η Ρόουζ να κάνουν το ίδιο; Μέχρι τη στιγμή που οι χαρακτήρες βρίσκονται στη σχεδία της ταινίας, έχουν υπομείνει ώρες εξαντλητικού κυνηγητού, πιθανούς πνιγμούς, μάχες και ολόκληρη τη βύθιση του Τιτανικού. Είναι κάτι παραπάνω από πιθανό κανένας από τους δύο χαρακτήρες να μην είχε τις  αντοχές των κασκαντέρ ώστε να είναι σε θέση να διατηρήσουν τις στάσεις του σώματος που απαιτούνται για να επιβιώσουν για περισσότερο χρόνο.

Για την τρίτη και τελευταία δοκιμή, ο Κάμερον έβαλε τους κασκαντέρ να εκτελέσουν όλες τις έντονες δραστηριότητες που περνούν ο Τζακ και η Ρόουζ στην ταινία, προκειμένου να τους κουράσουν. Ο Κάμερον πρόσθεσε επίσης μια επιπλέον στιγμή που δεν περιλαμβάνεται στην ταινία: Η Ρόουζ δίνει στον Τζακ το σωσίβιο της.

«Έχει σταθεροποιηθεί», δήλωσε ο Κάμερον. «Έφτασε σε ένα σημείο όπου αν το προβάλλαμε αυτό, ίσως να τα κατάφερνε μέχρι να φτάσει η σωσίβια λέμβος. Ο Τζακ μπορεί να ζούσε, αλλά υπάρχουν πολλές μεταβλητές. Νομίζω ότι η σκέψη του ήταν “δεν πρόκειται να κάνω ούτε ένα πράγμα που θα την έθετε σε κίνδυνο”, και αυτό είναι 100% κομμάτι του χαρακτήρα του».

Οπότε αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα: Ο Τζακ θα μπορούσε να ζήσει αν η Ρόουζ του έδινε το σωσίβιο της. Αλλά, φυσικά, αυτό δεν συμβαίνει στην ταινία.

Το "Titanic: 25 Years Later With James Cameron" προβάλλεται στις 5 Φεβρουαρίου στο National Geographic Channel ενώ η κλασσική ταινία "Τιτανικός" του Κάμερον επιστρέφει στους κινηματογράφους σε νέα έκδοση 4K 3D στις 11 Φεβρουαρίου.