13χρονος «νικάει» το Tetris του NES

3 μήνες πριν
tetris

Το 13χρονο φαινόμενο του gaming, Willis "Blue Scuti" Gibson, έγραψε το όνομά του στην ιστορία στα τέλη Δεκεμβρίου ως το πρώτο άτομο που "νίκησε" επίσημα την αρχική έκδοση του Tetris για το NINTENDO NES. Παίζοντας τέλεια και για αρκετή ώρα στο πιο δύσκολο επίπεδο, έφτασε στο θεωρητικό μέγιστο "kill screen" που οι προγραμματιστές του ίδιου του παιχνιδιού θεωρούσαν αδύνατο εξαιτίας της ταχύτητας με την οποία πέφτουν τα κομμάτια.

Σε ένα βίντεο στο YouTube που καταγράφει το συγκλονιστικό κατόρθωμα, ο Gibson ζητά από το παιχνίδι "να κρασάρει" καθώς συναρμολογεί απρόσκοπτα μια πανύψηλη στοίβα από μπλοκ που αλληλοσυνδέονται. Στιγμές αργότερα η επιθυμία του εκπληρώνεται όταν το Tetris παγώνει απροσδόκητα, με τον Gibson να κραυγάζει "Ω Θεέ μου!".  

Ο ίδιος κατέρριψε επίσης τα μακροχρόνια παγκόσμια ρεκόρ για την υψηλότερη συνολική βαθμολογία, το μέγιστο επίπεδο και το σύνολο των γραμμών που “εξαφανίστηκαν”, εδραιώνοντας τη θέση του ως ένας από τους καλύτερους παίκτες του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Για δεκαετίες, η ανατροπή του Tetris φαινόταν ακατόρθωτο εγχείρημα και μια τεχνητή νοημοσύνη ήταν ο μόνος "παίκτης" που είχε ξεπεράσει στο παρελθόν τα ανθρώπινα ρεκόρ.

Για να το πετύχει αυτό, ο Gibson αξιοποίησε το καινοτόμο στυλ παιχνιδιού "rolling" που επιτρέπει το χειρισμό των χειριστηρίων κατεύθυνσης πάνω από 20 φορές ανά δευτερόλεπτο, επιτρέποντας ακραία ευελιξία. Η προσέγγιση αυτή αντικαθιστά τις προηγούμενες τακτικές μεταξύ των σκληροπυρηνικών οπαδών του διαβόητα δύσκολου παιχνιδιού. 

Το Tetris, δημιουργήθηκε στην Ακαδημία Επιστημών της Μόσχας από τον Alexey Paznitov κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και στη συνέχεια διαδόθηκε εμπορικά τη δεκαετία του 1980, Στον υπόλοιπο κόσμο έγινε κυρίως γνωστό με τη δωρεάν ενσωμάτωσή του στο Gameboy, μια κορυφαία κίνηση οδηγώντας σε απίστευτες πωλήσεις τη φορητή παιχνιδοκονσόλα της NINTENDO. Το Tetris ακολουθεί να γοητεύει τους οπαδούς του έως και σήμερα, καθώς είναι το πιο δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι όλων των εποχών με πάνω από 520 εκατομμύρια πωλήσεις.