Το 2025 και στη Σαουδική Αραβία, οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες Esports

1 μήνας πριν
olympic games logo

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Σαουδικής Αραβίας για τη διοργάνωση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων Esports το 2025. Η συμφωνία, διάρκειας 12 ετών, προβλέπει τακτική διεξαγωγή αγώνων και σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τον ολυμπιακό αθλητισμό.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Thomas Bach, εξήρε την εμπειρία της Σαουδικής Αραβίας στον τομέα των esports, τονίζοντας τη σημασία του σεβασμού των ολυμπιακών αξιών, ιδιαίτερα όσον αφορά την επιλογή των παιχνιδιών, την προώθηση της ισότητας των φύλων και την προσέλκυση νεανικού κοινού.

Ωστόσο, η επιλογή της Σαουδικής Αραβίας ως διοργανώτριας χώρας έχει προκαλέσει αντιδράσεις, δεδομένου του ιστορικού της χώρας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόσφατα περιστατικά, όπως η καταδίκη ακτιβίστριας για τα δικαιώματα των γυναικών, έρχονται σε αντίθεση με τις διακηρύξεις περί σεβασμού των ολυμπιακών αξιών.

Παρά τις αντιφάσεις, ο υπουργός αθλητισμού και πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Abdulaziz bin Turki Al Faisal, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ορόσημο που θα εμπνεύσει εκατομμύρια αθλητές παγκοσμίως.

Η Σαουδική Αραβία έχει αναδειχθεί σε σημαντικό παίκτη στη βιομηχανία των esports και των βιντεοπαιχνιδιών, με το Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της χώρας να έχει εξαγοράσει μεγάλους οργανισμούς όπως η ESL Gaming και η FACEIT, ενώ έχει επενδύσει σε κορυφαίες εταιρείες του κλάδου.

Η ανακοίνωση τονίζει την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στον αθλητισμό στη Σαουδική Αραβία, με περισσότερες από 330.000 εγγεγραμμένες αθλήτριες και σχεδόν 40 γυναικείες εθνικές ομάδες. Η πριγκίπισσα Reema Bandar Al-Saud εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για την αυξανόμενη συμμετοχή των γυναικών στα esports.

Ωστόσο, οι επικρίσεις για "sportswashing" παραμένουν έντονες. Η ΔΟΕ προχωρά πάντως στη δημιουργία ειδικής δομής για τη λειτουργία των Ολυμπιακών Αγώνων Esports. Λεπτομέρειες όπως η επιλογή της πόλης, του χώρου διεξαγωγής, των παιχνιδιών και των συμμετεχόντων παραμένουν υπό συζήτηση. Σε ότι αφορά τα παιχνίδια, μια παρόμοια προσέγγιση δοκιμάστηκε σε μια πρότερη διοργάνωση, όπου το πρόγραμμα περιελάμβανε τόσο mainstream τίτλους όπως το Gran Turismo και το Fortnite, όσο και πιο εξειδικευμένες επιλογές όπως το Just Dance και το Zwift.