Αυτά είναι τα video games με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών

1 έτος πριν
video games

Η εμπορική επιτυχία ενός video game εξαρτάται από τον αριθμό πωλήσεων που θα σημειώσει στην παγκόσμια αγορά. Το τι καθιστά βέβαια έναν τίτλο επιτυχημένο διαφέρει κατά περίπτωση αφού σε μεγάλο βαθμό ο «μαγικός» αριθμός προκύπτει από τους στόχους που θέτει η εκάστοτε εταιρεία. Όσο κι αν διίστανται οι απόψεις για αρκετές κυκλοφορίες πάντως, υπάρχουν κι εκείνα τα video games που έχουν περάσει στη σφαίρα του θρύλου, έχοντας σημειώσει πωλήσεις που ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Τι θα ‘λεγες να ρίχναμε μια ματιά στο top10; Σημείωσε ότι η λίστα που ακολουθεί αφορά παιχνίδια που διατίθενται επί πληρωμή και όχι τίτλους που προσφέρονται δωρεάν αλλά απαιτούν τη δημιουργία λογαριασμού (όπως φερ’ ειπείν το Fortnite). Έχουμε και λέμε λοιπόν:

1. Minecraft (XBOX GAME STUDIOS) – 238 εκατ.

Το εκπληκτικό με το Minecraft είναι πως ξεκίνησε να πουλάει σαν ζεστό ψωμάκι πριν καν κυκλοφορήσει επίσημα! Η MOJANG, το στούντιο του Markus Persson που το ανέπτυσσε, βλέπεις, αποφάσισε να το διαθέσει προς πώληση όταν ακόμα αυτό βρισκόταν σε beta φάση. Τα γεγονός δεν πτόησε το κοινό με το παιχνίδι να ξεπερνά το 1 εκατ. πωλήσεων μέσα σε έναν μήνα. Για να καταλάβεις, λίγο πριν την κανονική του κυκλοφορία, το Minecraft είχε 16 εκατ. χρήστες και τέσσερα εκατ. πωλήσεις! Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους με τον πλανήτη να παραδίνεται στον τίτλο της MICROSOFT -πια. Σκέψου πως το Minecraft China, μία free-to-play έκδοση του παιχνιδιού που στοχεύει στην κινεζική αγορά, αριθμεί πάνω από 300 εκατ. παίκτες!

2. Grand Theft Auto V (ROCKSTAR GAMES) – 165 εκατ.

Το GTAV της ROCKSTAR φάνηκε ότι θα κυριαρχούσε στα charts από την πρώτη κιόλας μέρα κυκλοφορίας του, αφού μέσα στις πρώτες 24 ώρες του στην αγορά, ξεπέρασε τις 11,2 εκατ. πωλήσεις. Μόλις έξι βδομάδες αργότερα είχε «σκαρφαλώσει» στα 29 εκατ. αντίτυπα ξεπερνώντας τον προκάτοχό του, GTA IV, ενώ σε λιγότερο από έναν μήνα είχε γίνει ο τίτλος με τις περισσότερες ψηφιακές πωλήσεις στο PS Store για το PS3 αφήνοντας πίσω του το The Last of Us. Σε περίπου έναν χρόνο από την αρχική του κυκλοφορία και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2014, το παιχνίδι ξεπέρασε τα 34 εκατ. αντίτυπα συνεχίζοντας στο ίδιο τέμπο τα επόμενα χρόνια, αφού η ROCKSTAR το διέθεσε για PS4, Xbox One, PC, PS5 και Xbox Series X|S.

3. Tetris (EA) – 100 εκατ.

Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται. Το Tetris, βλέπεις, δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 80 από τον Alexey Pajitnov και μέχρι σήμερα οι διάφορες εκδόσεις του έχουν πουλήσει πάνω από 170 εκατ. αντίτυπα. Τα δικαιώματά του ωστόσο δε θα μπορούσαν να ήταν πιο πολύπλοκα. Πάνω από 30 (!) εκδοτικές εταιρείες έχουν λανσάρει το παιχνίδι όλα αυτά τα χρόνια σε κάθε λογής πλατφόρμα, διεκδικώντας έτσι ένα μερίδιο από τον γιγαντιαίο αριθμό πωλήσεών του. Η μερίδα του λέοντος ωστόσο ανήκει στην EA η οποία το 2005 εξαγόρασε τη JAMDAT, μία εταιρεία που διαχειριζόταν μέσω της ROGERS τα δικαιώματα του Tetris στις mobile πλατφόρμες -άδεια που πάντως εξέπνευσε τον Απρίλιο του 2020. Κάπως έτσι λοιπόν η EA βρέθηκε να της έχουν πιστωθεί περίπου 100 εκατ. ή το 59%  από τις πωλήσεις του Tetris.

4. Wii Sports (NINTENDO) – 82,9 εκατ.

Με το Wii Sports, η NINTENDO δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να ακολουθήσει τη δοκιμασμένη συνταγή του Tetris! Όπως λοιπόν το τελευταίο ερχόταν «πακέτο» με το Game Boy, έτσι και το Wii Sports συνόδευε το Wii στα πρώτα του βήματα, αποτελώντας εκτός από ένα ιδιαίτερα ευχάριστο τίτλο και ένα απόλυτα πετυχημένο demo των όσων μπορούσε να προσφέρει το άγνωστο τότε κόνσεπτ του motion gaming. Το Wii Sports ήταν τόσο καλοφτιαγμένο που έφτασε αρκετά ψηλά στα charts πωλήσεων της Ιαπωνίας όπου δεν προσφερόταν μαζί με την κονσόλα. Ήταν το παιχνίδι μάλιστα με τις περισσότερες πωλήσεις στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ανεξαρτήτως πλατφόρμας για το 2007 ενώ βρέθηκε στο top10 και το 2008. Ενδεικτικό της επιτυχίας του, το γεγονός πως τη δεκαετία 2012-2021 σημείωσε 7,2 εκατ. πωλήσεις ακόμα!

5. PUBG: Battlegrounds (PUBG CORPORATION) – 75 εκατ.

Το PUBG είναι ο τίτλος που έμαθε στο κοινό το είδος των battle royale πριν έρθει το Fortnite και τα σαρώσει όλα. Η διαφορά των δύο βέβαια είναι πως το PUBG διατίθετο επί πληρωμή εν αντιθέσει με το free-to-play Fortnite, οπότε οι 1 εκατ. πωλήσεις του μέσα στον πρώτο μήνα κυκλοφορίας του κι ενώ βρισκόταν ακόμα σε early access ήταν όσο να ‘ναι σημαντικό επίτευγμα. Το PUBG κυκλοφόρησε επίσημα τον Δεκέμβριο του 2017 και ως τον Μάρτιο του επόμενου έτους είχε πουλήσει πάνω από 40 εκατ. αντίτυπα σε όλες τις πλατφόρμες, αριθμός που ξεπέρασε τα 50 εκατ. τον Ιούνιο του 2018. Στα παραπάνω συνυπολόγισε και τα 734 εκατ. (!) downloads της mobile έκδοσης και θα καταλάβεις πως αν και το Fortnite έχει εξελιχθεί σε πολιτισμικό φαινόμενο, το PUBG δεν πάει -και πολύ- πίσω…

6. Super Mario Bros. (NINTENDO) – 58 εκατ.

Με τις πωλήσεις του Mario Bros. να έχουν αφήσει υπέρ του δέοντος ικανοποιημένους τους ανθρώπους της NINTENDO, άναψε το πράσινο φως προκειμένου ο Mario να είναι ο πρωταγωνιστής -και- στο Super Mario Bros. Η NINTY επένδυσε πολλά στον τίτλο ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε το μακρινό 1985 και εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε απόλυτα. Με 1,2 εκατ. πωλήσεις τον μήνα κυκλοφορίας του στην Ιαπωνία, το Super Mario Bros φάνηκε από την αρχή πως θα έμενε στην ιστορία. Το πρώτο του τρίμηνο στην αγορά έκλεισε με 3 εκατ. πωλήσεις ενώ παρόμοια ήταν η υποδοχή που του επιφύλαξαν και οι ΗΠΑ με 1 εκατ. πωλήσεις της έκδοσης για NES να κάνουν φτερά εντός 1986 και 4 εκατ. συνολικά ως το 1988. Από τα 58 εκατ. πωλήσεων του παιχνιδιού, τα 40,23 εκατ. αφορούν την έκδοση του NES.

7. Mario Kart 8 & Mario Kart 8 Deluxe (NINTENDO) – 53,8 εκατ.

Το Mario Kart 8 είχε ένα μεγάλο μειονέκτημα: κυκλοφόρησε στο Wii U. Παρ’ ότι ήταν ένας εκ των πλέον επιτυχημένων τίτλων του συστήματος (φάνηκε άλλωστε όταν μόνο του τράβηξε προς τα πάνω τις πωλήσεις της κονσόλας) με 1,2 εκατ. πωλήσεις μέσα στις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του και 2,82 εκατ. έπειτα από τον πρώτο μήνα, το πλαίσιο του Wii U παραήταν στενό για τις δυνατότητές του. Κάπως έτσι λίγα χρόνια αργότερα η NINTENDO πήρε την απόφαση να το λανσάρει εκ νέου, αυτή τη φορά ως Mario Kart 8 Deluxe στο Switch και δε λάθεψε. Ο τίτλος συνέχισε να πουλάει σαν τρελός με την εν λόγω έκδοση να «χτυπάει» 10 εκατ. μέσα στο πρώτο της τρίμηνο στην αγορά. Επί του παρόντος αποτελεί τον τίτλο με τις περισσότερες πωλήσεις στο Switch.

8. Pokemon Red/Green/Blue/Yellow (NINTENDO) – 47,5 εκατ.

Τα Pokemon Red και Green αποτέλεσαν τον θεμέλιο λίθο ενός εκ των σημαντικότερων και πλέον αναγνωρίσιμων franchises της σύγχρονης ποπ κουλτούρας. Το Pokemon Blue κυκλοφόρησε λίγο αργότερα την ίδια χρονιά ενώ το Yellow ήταν η βελτιωμένη έκδοση του τίτλου που εμφανίστηκε λίγα έτη αργότερα και ως εκ τούτου οι πωλήσεις και των τεσσάρων υπολογίζονται αθροιστικά. Στην Ιαπωνία το αρχικό Pokemon έσπασε κάθε ρεκόρ πωλήσεων το 1996 φτάνοντας τα 10 εκατ. μέσα στην πρώτη διετία -έχοντας βέβαια βοηθηθεί σημαντικά και από το παιχνίδι με κάρτες που στο μεταξύ είχε διατεθεί. Παρόμοια ήταν η κατάσταση σε Ευρώπη και Αμερική με το Pokemon Red/Green/Blue/Yellow να αφήνει πίσω του σε πωλήσεις κάθε άλλο παιχνίδι το 1999, υποχρεώνοντας τον πλανήτη να γυρίζει στον ρυθμό των Pokemon.

9. Red Dead Redemption 2 (ROCKSTAR GAMES) – 44 εκατ.

Τόσο το πρώτο, όσο και το δεύτερο παιχνίδι της σειράς Red Dead Redemption ήταν εξαιρετικά. Υπήρχε όμως μία ειδοποιός διαφορά: στο ενδιάμεσο η ROCKSTAR είχε λανσάρει το GTA V με αποτέλεσμα η φήμη της να γιγαντωθεί. Κάπως έτσι όταν ήρθε η ώρα της κυκλοφορίας του Red Dead Redemption 2, ο κόσμος γνώριζε τι να περιμένει και κατ’ επέκταση εμπιστεύτηκε τη ROCKSTAR με κλειστά μάτια. Μέσα στις πρώτες του δύο εβδομάδες πούλησε πάνω από 17 εκατ. αντίτυπα σπάζοντας πλήθος ρεκόρ. Οι αναλυτές μάλιστα υποστήριζαν πως είχε βγάλει τα -ιλιγγιώδη- έξοδα παραγωγής του μέσα στην πρώτη του βδομάδα στην αγορά! Στο τέλος του 2019 οι πωλήσεις του είχαν αγγίξει τα 29 εκατ. για να φτάσουν τα 36 εκατ. το 2020 και τα 43 εκατ. πέρυσι. Και όπως βλέπεις συνεχίζουν να αυξάνονται…

10. Terraria (505 GAMES) – 44 εκατ.

«Μα είναι τόσο πετυχημένο το Terraria ώστε να βρίσκεται στη 10η θέση της λίστας αυτής»; Απολύτως λογική ερώτηση, με δεδομένο πως το παιχνίδι της Re-Logic δεν έχει το προφίλ των προηγούμενων, όμως να είσαι σίγουρος πως οι 44 εκατ. πωλήσεις του ισχύουν 100%. Κάτι το κοινό που φρόντισε να συσπειρώσει από νωρίς και κάτι οι εξαιρετικά θετικές κριτικές που απέσπασε, το βοήθησαν σιγά-σιγά να βρει τον δρόμο του. Μια βδομάδα μετά το λανσάρισμά του είχε πουλήσει περί τα 200.000 αντίτυπα, αριθμός που έφτασε τις 432.000 έναν μήνα αργότερα. Πλέον, εννέα χρόνια μετά βρίσκεται λίγο πάνω από τα 44 εκατ. με τα 23 εκατ. εκ των οποίων να είναι στα PC, τα 12,4 εκατ. σε mobile συστήματα και τα 9,1 εκατ. στις κονσόλες -αφού δεν έχει αφήσει πλατφόρμα για πλατφόρμα.