Διαρροή θέλει την EA να εξηγεί γιατί το όνομα FIFA αποτελεί πρόβλημα

2 έτη πριν
FIFA 22

Πέρυσι τον Οκτώβριο η EA σόκαρε τον κόσμο του gaming, ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να μετονομάσει τη γνωστή σειρά εξομοιωτών ποδοσφαίρου της, με το σοκ να έχει να κάνει κυρίως με το ότι μιλάμε για μία σχέση σχεδόν 30 ετών (το πρώτο FIFA που κυκλοφόρησε ήταν το FIFA International Soccer στο Mega Drive το 1993). Εν πάση περιπτώσει, ο καιρός πέρασε, το θέμα ξεχάστηκε, μέχρι που μία διαρροή εμφάνισε τον CEO της EA, Andrew Wilson, να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία του θέλει να απαγκιστρωθεί από το branding της FIFA.

«Αυτό που μας προσφέρει το όνομα FIFA σε μία χρονιά χωρίς Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι τα τέσσερα γράμματα στο κουτί», ανέφερε χαρακτηριστικά και, εδώ που τα λέμε, άδικο δεν έχει. Ο θρύλος μάλιστα λέει, πως όταν στις αρχές της δεκαετίας του 90 στην EA έκλειναν το deal με τη FIFA, δεν ήξεραν ακριβώς τι έπαιρναν. Μετά τις υπογραφές ήταν που κατάλαβαν ότι στην ουσία δεν είχαν εξασφαλίσει τίποτα, με αποτέλεσμα να συνεχίσουν το… τρέξιμο για τις άδειες των επιμέρους πρωταθλημάτων.

Πέραν της συμφωνίας με τη FIFA άλλωστε, η EA τρέχει περί τα 300 άλλα deals με φορείς, συλλόγους, παίκτες και ομοσπονδίες για χρήση λογοτύπων, εμπορικών ονομασιών, χαρακτηριστικών παικτών κλπ. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι η FIFA έχει λόγο στην περαιτέρω εμπορική ανάπτυξη της σειράς, ούσα σε θέση να θέσει βέτο σε τομείς όπως τα modes που θα προσφέρει το παιχνίδι και η εξερεύνηση του γενικότερου ψηφιακού οικοσυστήματος (η EA φερ’ ειπείν θα ήθελε να μπορεί να δείχνει στιγμιότυπα από πραγματικούς αγώνες και ενδεχομένως να πειραματιστεί και με τα NFT).

Εννοείται πως από πλευράς EA τηρείται σιγή ιχθύος με τη διαρροή να μην επιβεβαιώνεται. EA και FIFA εξ άλλου βρίσκονται ακόμα σε συζητήσεις, καθώς η μεταξύ τους 10ετής συμφωνία ολοκληρώνεται με το Παγκόσμιο Κύπελο του Κατάρ φέτος τον Δεκέμβριο. Το ποσό γύρω από το οποίο γίνονται κουβέντες πάντως, φημολογείται ότι αγγίζει το $1 δισ. για διάρκεια τεσσάρων χρόνων.

Όποια και να είναι η κατάληξη των συζητήσεων μεταξύ των δύο εταιρειών πάντως, εσύ μην ξεχνάς ότι μπορείς να απολαύσεις το FIFA 22 στο σύστημα της αρεσκείας σου. Καν’ το δικό σου στον ΓΕΡΜΑΝΟ σήμερα κιόλας!