Επίσημο! Το PlayStation®5 Pro κυκλοφορεί το Νοέμβριο 2024 με πολύ καλύτερες επιδόσεις

1 εβδομάδα πριν
ps5®pro

Η PlayStation® λανσάρει το PS5®Pro, την πιο ισχυρή κονσόλα της μέχρι σήμερα, όπως ανακοινώθηκε στην ειδική τεχνική παρουσίαση. Η νέα έκδοση του PS5® υπόσχεται να φέρει επανάσταση στον κόσμο του gaming, προσφέροντας σημαντικές αναβαθμίσεις σε σχέση με το standard μοντέλο.

Γραφικά 

Ο Mark Cerny, επικεφαλής αρχιτέκτονας του PS, τόνισε ότι το PSPro βελτιώνει το αρχικό μοντέλο σε τρεις βασικούς τομείς: μεγαλύτερη GPU, προηγμένο ray tracing και προσαρμοσμένο AI-driven upscaling. Σύμφωνα με τον Cerny, οι αναβαθμίσεις στο hardware θα οδηγήσουν σε 45% ταχύτερη απόδοση γραφικών, βελτιώνοντας τις λεπτομέρειες και τους ρυθμούς καρέ σε πολλά παιχνίδια.

GPU

Η GPU του PS5®Pro διαθέτει 67% περισσότερες μονάδες υπολογισμού και 28% ταχύτερη μνήμη σε σύγκριση με το τρέχον PS5®. Αυτό επιτρέπει στους gamers να απολαμβάνουν υψηλότερη ποιότητα γραφικών χωρίς να θυσιάζουν την ομαλότητα του gameplay. Ο Cerny επισήμανε ότι οι παίκτες επιλέγουν τη λειτουργία απόδοσης περίπου στο 75% του χρόνου, και το PSPro στοχεύει να εξαλείψει την ανάγκη επιλογής μεταξύ απόδοσης και πιστότητας.

Ray Tracing

Το προηγμένο ray tracing του PSPro υπόσχεται να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα των γραφικών. Η PlayStation® υποστηρίζει ότι οι developers θα μπορούν να υπολογίζουν τις ακτίνες με διπλάσια ή ακόμη και τριπλάσια ταχύτητα σε σύγκριση με το τρέχον PS. Μια σημαντική καινοτομία είναι το PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR), μια τεχνική upscaling που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, παρόμοια με το DLSS της NVIDIA ή το FSR της AMD. Το PSSR στοχεύει στη βελτίωση των ρυθμών καρέ και της ποιότητας εικόνας, αντικαθιστώντας τις υπάρχουσες τεχνικές temporal anti-aliasing ή upsampling των παιχνιδιών.

Game Boost

Ο Hideaki Nishino, CEO του τμήματος πλατφόρμας της SONY Interactive Entertainment, ανέφερε ότι το PSPro θα περιλαμβάνει τη λειτουργία "Game Boost", η οποία θα εφαρμόζεται σε περισσότερα από 8.500 συμβατά παιχνίδια PS4®. Η συγκεκριμένη λειτουργία υπόσχεται να σταθεροποιήσει ή να βελτιώσει την απόδοση υποστηριζόμενων παιχνιδιών PS4® και PS5®.

Συνδεσιμότητα με Wi-Fi 7 & ανάλυση 8K

Σε άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά, το PS5®Pro θα υποστηρίζει συνδεσιμότητα Wi-Fi 7, VRR και αναλύσεις 8K. Η νέα κονσόλα θα διαθέτει μεγαλύτερο SSD, στα 2TB αυτή τη φορά ενώ η PlayStation® θα αντικαταστήσει μία από τις πίσω θύρες USB-A με μια δεύτερη θύρα USB-C.

Ένα από τα θέματα που διευκρινίστηκε είναι ότι για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες του PS5®Pro, τα παιχνίδια θα χρειαστούν ενημερώσεις. Η PlayStation® ανέφερε ακόμα ότι οι developers ετοιμάζουν δωρεάν ενημερώσεις λογισμικού για υπάρχοντες τίτλους, οι οποίοι θα φέρουν την ετικέτα "PS5®Pro Enhanced". Με βάση τις πρώτες πληροφορίες, έως και 50 τέτοια παιχνίδια θα είναι διαθέσιμα κατά την κυκλοφορία της κονσόλας.

PS5®Pro games

Μεταξύ των πρώτων τίτλων που θα υποστηρίζουν τις νέες δυνατότητες περιλαμβάνονται τα Alan Wake 2, Assassin's Creed: Shadows, Final Fantasy 7 Rebirth, Gran Turismo 7, Marvel's Spider-Man 2 και The Last of Us Part II Remastered. Οι περισσότεροι από αυτούς τους τίτλους θα προσφέρουν ανάλυση 4K και ρυθμό καρέ 60fps, ενώ το Gran Turismo 7 θα διαθέτει νέα λειτουργία 8K και λειτουργία ray-tracing 4K.

Συμβατά αξεσουάρ

Το PS5®Pro διατηρεί συμβατότητα με το PlayStation®VR2, το PlayStation®Portal και τα υπάρχοντα χειριστήρια PS5®. Ο Cerny ανέφερε στο CNET ότι το PS5®Pro θα υποστηρίζει μελλοντικά παιχνίδια υψηλότερης ανάλυσης για το PSVR2.

Οι προπαραγγελίες για το PlayStation®5 Pro θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα, δίνοντας στους ενθουσιώδεις gamers την ευκαιρία να εξασφαλίσουν τη νέα κονσόλα πριν από την επίσημη κυκλοφορία της τον Νοέμβριο του 2024.