Game over για το Steam σε Windows 7 και 8 από την 1 Ιανουαρίου του 2024

1 έτος πριν
Steam home share screen

Οι PC και laptop gamers που παραμένουν με παλιές εκδόσεις των Windows μπορεί τελικά να χρειαστεί να αναβαθμιστούν αν θέλουν να συνεχίσουν να παίζουν τα παιχνίδια που διαθέτουν στο λογαριασμό τους στο Steam. Η Valve ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα σταματήσει να υποστηρίζει το Steam στα Windows 7 και Windows 8 την 1η Ιανουαρίου 2024. «Μετά από αυτή την ημερομηνία», αναφέρει η σύντομη ανακοίνωση της εταιρείας, «το Steam Client δεν θα τρέχει πλέον σε αυτές τις εκδόσεις των Windows».

Το χρονοδιάγραμμα της Valve εξακολουθεί να είναι αρκετά γενναιόδωρο για τους χρήστες των λειτουργικών συστημάτων που κυκλοφορήσαν πριν από 14 και 11 έτη αντίστοιχα, δεδομένου ότι η MICROSOFT τερμάτισε κάθε υποστήριξη και για τα δύο τον Ιανουάριο του 2023. Οι κατασκευαστές GPU, όπως η Nvidia και η AMD, σταμάτησαν επίσης να υποστηρίζουν τις πιο πρόσφατες GPU τους στα Windows 7 ή τα Windows 8 πριν από αρκετό καιρό.

Η κίνηση θα επηρεάσει έναν πολύ μικρό αλλά επίμονο αριθμό χρηστών του Steam. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της Valve για τον Φεβρουάριο του 2023, οι εκδόσεις 32 και 64-bit των Windows 7 και των Windows 8.1 αντιπροσωπεύουν λίγο λιγότερο από το 2% της συνολικής χρήσης του Steam. Το ποσοστό είναι αρκετά μικρό δίπλα στα Windows 10 και Windows 11 (σχεδόν 95%), όμως όλες οι εκδόσεις macOS μαζί αντιπροσωπεύουν μόνο το 2,37% και όλες οι εκδόσεις Linux μαζί (συμπεριλαμβανομένου του Steam Deck) ανέρχονται σε μόλις 1,27%.

Ο κύριος λόγος, σύμφωνα με τη Valve, είναι ο ενσωματωμένος browser που βασίζεται στο Chromium και το οποίο το Steam χρησιμοποιεί στην πραγματικότητα για τη φόρτωση του Steam e-shop και άλλων τμημάτων του UI. Το Chrome έπαψε να υποστηρίζει τα Windows 7 και τα Windows 8 περίπου την ίδια στιγμή που η MICROSOFT τερμάτισε την υποστήριξη για τα λειτουργικά συστήματα νωρίτερα φέτος. Οι εκδόσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν στα Windows 7 και 8 θα είναι ευάλωτες σε σφάλματα ασφαλείας και, ολοένα και περισσότερο, σε σφάλματα απόδοσης και άλλα λειτουργικά προβλήματα όσο περνάει ο καιρός.

Η αναβάθμιση στα Windows 10 εξακολουθεί να είναι σχετικά απλή για τους χρήστες των Windows 7 και των Windows 8, χάρη σε μια προσφορά δωρεάν αναβάθμισης από τη MICROSOFT που δεν έληξε ποτέ πραγματικά, παρόλο που υποτίθεται ότι θα τελείωνε το 2016. Εάν ο υπολογιστής σου εξακολουθεί να τρέχει τα Windows 7 ή 8 αρκετά καλά, θα πρέπει να κάνει το ίδιο και για τα Windows 10. Η συγκεκριμένη έκδοση των Windows θα συνεχίσει να λαμβάνει ενημερώσεις ασφαλείας από τη MICROSOFT τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο του 2025. Αν θέλεις να αναβαθμιστείς σε Windows 11, θα χρειαστείς κατά πάσα πιθανότητα αναβάθμιση hardware αφού τα ελάχιστα specs των Windows 11 καθιστά αδύνατη την εγκατάστασή τους στην πλειοψηφία των συστημάτων που κυκλοφόρησαν την ίδια εποχή με τα Windows 7 και Windows 8. 

Η Valve συνιστά την αναβάθμιση σε μια νεότερη έκδοση των Windows τώρα και όχι την αναμονή για το τέλος υποστήριξης τον Ιανουάριο το 2024,κυρίως επειδή αυτοί οι υπολογιστές δεν έχουν πλέον ενημερωθεί και είναι πιο ευάλωτοι σε κακόβουλο λογισμικό.