Η φορητή παιχνιδοκονσόλα για PC games, ROG Ally της ASUS, δεν είναι τελικά πρωταπριλιάτικο αστείο

1 έτος πριν
 ASUS ROG Ally

Λαμβάνοντας υπόψη την αρχική ανακοίνωση που έγινε την Πρωταπριλιά, πολλοί δεν πίστεψαν την ανακοίνωση της ASUS για το ROG Ally, μια «νέα φορητή παιχνιδοκονσόλα για PC games».

Παρόλα αυτά, αυτό το βίντεο παρουσίασης του ASUS ROG Ally ήταν πολύ καλό για να αφορά ένα προϊόν που δεν θα κυκλοφορήσει ποτέ, με την ASUS να επιβεβαιώνει 2 μέρες μετά ότι το ROG Ally είναι πραγματικό και θα κυκλοφορήσει στην αγορά. Για την ώρα η εταιρεία δεν μοιράζεται πολλά για το επόμενό της προιόν πέρα από ελάχιστα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και το γεγονός ότι θα τρέχει Windows 11. Σε ότι αφορά τις προδιαγραφές του, το Ally θα στηρίζεται σε μια custom έκδοση ενός Ryzen επεξεργαστή της AMD, με την εταιρεία να αναφέρει ότι θα είναι πιο γρήγορο από το κύριο αντίπαλό του, το Steam Deck της Valve.

Ένα hands-on βίντεο από το YouTube κανάλι, Dave2D, αναφέρει ότι η συσκευή είναι μικρότερη, ελαφρύτερη και πιο επίπεδη από το Steam Deck με διαστάσεις 280χιλ. x 113χιλ. x 39χιλ. για το Ally έναντι 298χιλ. x 117χιλ. x 50.5χιλ. για την πρόταση της Valve.

Επιπλέον το ROG Ally διαθέτει οθόνη 7” 16:9 με ανάλυση 1920 x 1080, φωτεινότητα 500 nits και ρυθμό ανανέωσης 120HZ, σε σύγκριση με τις προδιαγραφές του Steam Deck, οι οποίες μας δείχνουν οθόνη 7” με αναλογία 16:10, ανάλυση 1280 x 800, φωτεινότητα 400 nits και ρυθμό ανανέωσης 60Hz.

Από το ίδιο βίντεο μαθαίνουμε ότι το πρωτότυπο ήταν πιο αθόρυβο από το Steam Deck, μετρώντας περίπου 20dB σε σύγκριση με τα 37dB του Steam Deck, με ένα σύστημα διπλού ανεμιστήρα που αναρροφά αέρα από το πίσω μέρος και τον εξαερίζει στην κορυφή. Σημείωσε επίσης ότι ο SSD και τα joysticks φαίνεται να αντικαθιστούνται εύκολα.

Η ύπαρξη μεγαλύτερης ανάλυσης, υψηλότερου ρυθμού ανανέωσης και ισχυρότερου επεξεργαστή ακούγεται ιδανική, αλλά θα μπορούσε επίσης να επιβαρύνει την μπαταρία κατά το παιχνίδι εν κινήσει ενώ τα Windows 11 αποτελούν ερωτηματικό σε σύγκριση με το SteamOS για την αποδοτικότητα. Μέχρι στιγμής, ο Dave2D δήλωσε ότι δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με την αυτονομία, όπως και καμία πληροφορία σχετικά με την τιμολόγηση εκτός από το ότι θα είναι ανταγωνιστική.

Το ROG Ally διαθέτει επίσης την ορατή τυπική ρύθμιση με δύο αναλογικούς μοχλούς, ένα αριστερά τοποθετημένο D-pad και τέσσερα μπροστινά κουμπιά, καθώς και μερικά μικρότερα κουμπιά γύρω από την οθόνη για πρόσβαση στα μενού και τις ρυθμίσεις. Διαφοροποιημένη από τον ανταγωνισμό, η ASUS αναφέρει ότι το Ally θα μπορεί να συνδεθεί με την εξωτερική ROG XG Mobile eGPU που προσφέρει η εταιρεία για χρήση με τους φορητούς υπολογιστές παιχνιδιών της, εκτοξεύοντας έτσι τις επιδόσεις του.

Ένα από τα στοιχεία που δεν γνωρίζουμε ακόμα πέρα από τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά και την τιμή, είναι το πότε θα δούμε το ROG Ally στην αγορά. Η ASUS αφήνει να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο θα γίνει σχετικά σύντομα χωρίς να γίνεται πιο συγκεκριμένη. Σε κάθε περίπτωση η πρόταση της ASUS έρχεται να προστεθεί σε παρόμοιες λύσεις που ξεχωρίζουν όπως το AYANEO 2, το LOGITECH G Cloud. Εκτός από το Steam Deck, οι υπόλοιπες προτάσεις σε μια ανερχόμενη κατηγορία όπως αυτή των φορητών κονσολών για PC Games διακρίνεται για την περιορισμένη διαθεσιμότητα, με παρουσία μόνο σε ελάχιστες αγορές. Η πρόταση της ASUS κατά πάσα πιθανότητα θα λύσει το πρόβλημα αυτό αλλά φυσικά το συγκεκριμένο θέμα έχει άμεση σχέση με την τιμή, κάτι που θα πρέπει να κάνεις λίγο ακόμα υπομονή μέχρι να τη μάθεις.