Η NINTENDO επιδιορθώνει τα ελαττωματικά χειριστήρια Joy-Con σε περισσότερα μέρη της Ευρώπης πλέον

1 έτος πριν
Joy-Con

Η NINTENDO ξεκίνησε να προσφέρει δωρεάν επισκευές σε περισσότερες περιοχές της Ευρώπης (και ανεξάρτητα από το καθεστώς εγγύησης) για όσους διαπίστωσαν ότι τα χειριστήρια Joy-Con της κονσόλας τους είναι ελλαττωματικά.

Σε μια σελίδα υποστήριξης στην ιστοσελίδα της NINTENDO για το Ηνωμένο Βασίλειο, η εταιρεία αναφέρει ότι θα επιδιορθώσει όσα χειριστήρια Joy-Con έχουν πρόβλημα «drift» χωρίς πρόσθετη χρέωση στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελβετία και σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ή ΕΟΧ) -ακόμα και αν τα χειριστήρια βρίσκονται εκτός εγγύησης.

Αν και η NINTENDO προσφέρει εδώ και αρκετό καιρό δωρεάν επισκευές για τα χειριστήρια Joy-Con, ακόμα και αν βρίσκονται εκτός εγγύησης, στη Βόρεια Αμερική, στη Λατινική Αμερική και στη Γαλλία, δεν είχε μέχρι πρόσφατα επεκτείνει την συγκεκριμένη πολιτική στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελβετία και στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Η εταιρεία επισκεύαζε τα ελαττωματικά χειριστήρια Joy-Con στις συγκεκριμένες χώρες δωρεάν μόνο εφόσον καλύπτονταν από εγγύηση ενώ δεν είχε κάνει σαφές για πόσο καιρό θα ίσχυε η συγκεκριμένη προσφορά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι αφότου ήρθε σε επικοινωνία με τη NINTENDO, η Ιαπωνική εταιρεία φρόντισε να αλλάξει τη στάση και την πολιτική της.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις σε αυτήν την πολιτική. Στα «ψιλά γράμματα», η NINTENDO αναφέρει ότι διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί να επισκευάσει τα χειριστήρια αν διαπιστωθεί ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από αξεσουάρ τρίτων, αν προκλήθηκε τυχαία ή αν το χειριστήριο έχει «ανοιχθεί, τροποποιηθεί ή επισκευαστεί» από οποιονδήποτε μη εξουσιοδοτημένο οργανισμό ή άτομο πέρα από τη NINTENDO. Υπονοεί επίσης ότι δεν μπορεί να εκτελεί δωρεάν επισκευές σε ελαττωματικά Joy-Con για πάντα, καθώς δηλώνει ότι αυτή η προσφορά είναι διαθέσιμη μόνο «μέχρι νεωτέρας».

Το πρόβλημα των χειριστηρίων Joy-Con έχει ως εξής: η κονσόλα NINTENDO Switch εξακολουθεί να ανιχνεύει κίνηση ακόμα και όταν ο παίκτης δεν αγγίζει τους αναλογικούς μοχλούς των χειριστηρίων. Το ζήτημα υπάρχει από τότε που η κονσόλα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2017. Στο παρελθόν, η NINTENDO έχει ισχυριστεί ότι το πρόβλημα που αποτελεί σταθερή πηγή απογοήτευσης για τους παίκτες, ήταν πιθανό να μην επιλυθεί ποτέ, με ένα από τα στελέχη της να δηλώνουν ότι το «stick drift» είναι κάτι που η εταιρεία προσπαθεί να «καταπολεμήσει αδιάκοπα». Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει οδηγήσει σε πολυάριθμες αγωγές, συμπεριλαμβανομένης και μίας υπόθεσης που εκδικάστηκε στις αρχές της νέας χρονιάς με τον Δικαστή να τάσσεται με το μέρος της NINTENDO.

Η ανταπόκριση της NINTENDO στο πρόβλημα του «stick drift» τράβηξε την προσοχή ρυθμιστικών αρχών, ενώσεων προστασίας καταναλωτών και άλλων κυβερνητικών ομάδων. Το 2021, η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC) κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει το ζήτημα ενώ σε μια μελέτη της ομάδας προστασίας καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπιστώθηκε αργότερα ότι ένα ελάττωμα στον σχεδιασμό είναι που προκαλεί το λεγόμενο «stick drift». Το πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί ακόμη και στα νεότερα μοντέλα NINTENDO Switch OLED, γεγονός που οδήγησε ορισμένες τρίτες εταιρείες να καταλήξουν να σχεδιάσουν τα δικά τους χειριστήρια Joy-Con που δεν έχουν το πρόβλημα.