Το Nintendo 64 έγινε 26 χρονών!

1 έτος πριν
nintendo 64

Πώς περνάει ο καιρός όμως, ε…; Τα 26α του γενέθλια γιόρτασε πριν λίγες μέρες το Nintendo 64. Το σύστημα είχε κυκλοφορήσει αρχικά στην Ιαπωνία στις 23 Ιουνίου του 1996, πριν περάσει στις ΗΠΑ το φθινόπωρο του ίδιου έτους και φτάσει εν τέλει και στην Ευρώπη την άνοιξη του επόμενου.

Το Nintendo 64 ανήκε στην πέμπτη γενιά επιτραπέζιων συστημάτων ψυχαγωγίας μαζί με το PlayStation της SONY και το SEGA Saturn, αποτελώντας παράλληλα την τελευταία κονσόλα που βασίστηκε στα cartridges. Αυτό το τελευταίο άλλωστε ήταν και ο παράγοντας που έστεψε τη SONY νικήτρια εκείνης της γενιάς, βυθίζοντας τη NINTENDO στην εσωστρέφεια από την οποία βγήκε μια δεκαετία αργότερα, όχι με το GameCube που ακολούθησε αλλά το Wii, το μεθεπόμενο σύστημά της.

Τη δεκαετία του 90, η NINTENDO ήταν ο αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος στον κόσμο του gaming. Η SEGA εξακολουθούσε να έχει ένα μικρό ποσοστό, κυρίως στις ΗΠΑ και τη δύση, όμως κακά τα ψέματα η NINTENDO μεσουρανούσε. Η διαφωνία της με τη SONY και η αθέτηση της μεταξύ τους συμφωνίας ωστόσο, «ανάγκασαν» ουσιαστικά την τελευταία να μπει στον χορό των video games υλοποιώντας το μεγαλόπνοο σχέδιο του Ken Kutaragi και λανσάροντας το PlayStation, μια κονσόλα που χρησιμοποιούσε CD, δίνοντας έτσι στους developers σημαντικά περισσότερες δυνατότητες.

Βλέποντας τα όσα μπορούσε να κάνει η κονσόλα της SONY και συν τοις άλλοις, τις ελευθερίες που έδινε εκείνη όσον αφορά στο περιεχόμενο των video games, το ένα μετά το άλλο τα μεγαλύτερα στούντιο της εποχής άλλαξαν στρατόπεδο, αφήνοντας τη NINTENDO χωρίς third-party υποστήριξη. Κάπως έτσι στο PlayStation κατέληξαν franchises όπως τα Final Fantasy και Dragon Quest.

Το Nintendo 64 ολοκλήρωσε την πορεία του με περίπου 33 εκατ. πωλήσεις παγκοσμίως. Το πιο πετυχημένο του παιχνίδι εμπορικά ήταν φυσικά το Super Mario 64, αν και εμείς θα το θυμόμαστε για αρκετά ακόμα όπως τα δύο Zelda, Majora’s Mask και Ocarina of Time, το GoldenEye 007 (που έφτασε να ξεπεράσει ακόμα και την ταινία στην οποία βασίστηκε), το Super Smash Bros., το Perfect Dark, το Banjo-Kazooie και το Star Fox 64. Α, και το χειριστήριό του που παραμένει ένα από τα πιο πρωτότυπα που έχουμε δει μέχρι σήμερα!