Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το (νέο) PlayStation Plus

1 έτος πριν
PlayStation Plus

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μίας καθ’ όλα εντυπωσιακής στροφής στην αγορά του gaming που θέλει τα video games να μετατρέπονται από προϊόντα σε υπηρεσίες. Κι αν η υιοθέτηση ενός μοντέλου αλά COSMOTE TV (με μία συνδρομή δηλαδή να «ξεκλειδώνει» όλο το περιεχόμενο) μοιάζει μάλλον ανέφικτη, η καθεμία από τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες έρχεται με το δικό της δίκτυο, μέσα από το οποίο οι παίκτες έχουν πρόσβαση σε μία ευρεία γκάμα υπηρεσιών, προσφορών και φυσικά τίτλων. Στην περίπτωση των PlayStation, αυτό είναι το PlayStation Plus ή PS Plus όπως θα το δεις να αναφέρεται, η εγγραφή στο οποίο έχει φτάσει να θεωρείται -και με το δίκιο της- «must» για κάθε κάτοχο PS4 ή PS5.

Ναι αλλά τι είναι το PlayStation Plus;

Το PlayStation Plus αποτελεί την all-around συνδρομητική υπηρεσία της SONY. Η εγγραφή σε αυτό είναι προαιρετική, όμως κακά τα ψέματα, η απόκτηση PlayStation προηγούμενης ή νέας γενιάς χωρίς συνδρομή στο PlayStation Plus ισοδυναμεί με «αυτοκτονία». Το PlayStation Plus, βλέπεις, ξεκλειδώνει αρχικά το online multiplayer σε όλους τους τίτλους PS4 και PS5. Έχεις π.χ. μόλις αγοράσει το πιο πρόσφατο FIFA ή Call of Duty και θες να αναμετρηθείς με άλλους παίκτες ή φίλους σου διαδικτυακά; Θα χρειαστείς PlayStation Plus. Τόσο απλά.

Από εκεί και πέρα, ανάλογα με το πακέτο που θα επιλέξεις (υπομονή και θα στα εξηγήσουμε αναλυτικά) θα έχεις πρόσβαση και σε έξτρα περιεχόμενο, από δωρεάν τίτλους που μπορείς να προσθέτεις στη συλλογή σου σε μηνιαία βάση, μέχρι ολόκληρες βιβλιοθήκες παιχνιδιών που θα είσαι σε θέση να κατεβάσεις ή να streamάρεις ελεύθερα. Σημείωσε πως τα μέλη του PlayStation Plus απολαμβάνουν αποκλειστικές εκπτώσεις και προσφορές που αφορούν τόσο επιπρόσθετο περιεχόμενο, όσο και ολόκληρα video games, με τη συνδρομή τους έτσι να αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Διαθέσιμα πακέτα

Το PlayStation Plus όπως προαναφέραμε διατίθεται σε συγκεκριμένα προγράμματα. Αυτά είναι τα Essential, Extra και Premium, καθένα εκ των οποίων προσφέρει και διαφορετικά πλεονεκτήματα με το ανάλογο κόστος. Εσύ δεν έχεις παρά να αποφασίσεις ποιο είναι εκείνο που καλύπτει τα «θέλω» σου με τον καλύτερο τρόπο και κατόπιν να προχωρήσεις στην απόκτηση συνδρομής ενός, τριών ή 12 μηνών (θα εξηγήσουμε παρακάτω πώς, μην αγχώνεσαι). Σε πρώτη φάση έλα να δούμε με τι έρχεται το κάθε πρόγραμμα.

Το Essential αποτελεί τη βασική βαθμίδα. Ξεκλειδώνει το online multiplayer στους τίτλους PS4 και PS5, δίνει πρόσβαση στα δωρεάν παιχνίδια του εκάστοτε μήνα καθώς επίσης το αποκλειστικό περιεχόμενο και τις αποκλειστικές εκπτώσεις για τα μέλη του PlayStation Plus, προσφέρει δυνατότητα αποθήκευσης προόδου στο cloud (για μεγαλύτερη ασφάλεια και ευελιξία) και λειτουργίες Share Play και Βοήθειας παιχνιδιού.

Περνώντας στο Extra, θα βρεις όλα όσα έχει το Essential με δύο έξτρα προσθήκες: το Ubisoft+ Classics (με μία ευρεία γκάμα τίτλων της UBISOFT) και έναν κατάλογο με εκατοντάδες τίτλους PS4 και PS5 στους οποίους θα έχεις πρόσβαση ανά πάσα στιγμή. Σε αυτούς περιλαμβάνονται «διαμάντια» όπως όλα τα Assassin’s Creed, το Death Stranding, πλήθος Final Fantasy, το Batman: Arkham Knight, τα Marvel’s Spider-Man, το Wolfenstein: The New Order, τα Uncharted, το Resident Evil 7 Biohazard και το The Quarry.

Όσο για το Premium, είναι απλά ό,τι καλύτερο μπορείς να βρεις. Προσφέρει ό,τι και το Extra μαζί με δοκιμαστικές εκδόσεις παιχνιδιών (τα λεγόμενα game trials) και δυνατότητα streaming μέσω cloud παλιών, αγαπημένων τίτλων. Η πρώτη λίστα ενημερώνεται τακτικά, ενώ στη δεύτερη συναντάμε ουκ ολίγες αξέχαστες επιτυχίες: Fallout 3, Uncharted: The Nathan Drake Collection, The Last of Us Remastered, Bulletstorm, Devil May Cry 4, BioShock 2, Syphon Filter, Heavy Rain και ολόκληρες σειρές όπως τα Batman: Arkham, inFAMOUS και God of War.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η συνδρομή αφορά τον λογαριασμό σου και όχι συγκεκριμένη κονσόλα, κάτι που σημαίνει ότι μπορείς να την εκμεταλλευτείς ακόμα κι αν συνδεθείς από το PlayStation ενός φίλου σου ή αλλάξεις σύστημα -π.χ. αντικαταστήσεις το PS4 σου με ένα PS5. Αν μάλιστα διαθέτεις και υπολογιστή με χειριστήριο DUALSHOCK 4 ή άλλο συμβατό και πρόγραμμα Premium, τότε θα έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις επιλεγμένους τίτλους PS4 στο PC σου -θα χρειαστεί απλά να κατεβάσεις το PC app του PlayStation Plus.

Διαδικασία ενεργοποίησης

Η διαδικασία ενεργοποίησης μίας συνδρομής PlayStation Plus δεν θα μπορούσε να είναι απλούστερη. Αυτό που έχεις να κάνεις αρχικά είναι να έρθεις σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ ή να μπεις στο germanos.gr και να προσθέσεις στο καλάθι σου τις προπληρωμένες κάρτες PlayStation Plus της αρεσκείας σου. Αυτές έρχονται περιλαμβάνοντας €20, €25, €50 και €60 τα οποία και προστίθενται στον λογαριασμό σου (εξηγούμε τον τρόπο αμέσως μετά) δίνοντάς σου τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσεις για ό,τι θες -το πακέτο PlayStation Plus της αρεσκείας σου, τίτλους, πρόσθετο περιεχόμενο κ.α.

Η διαδικασία ενεργοποίησης έχει ως εξής:

  • Αν την κάνεις μέσω PS5, πήγαινε στις Ρυθμίσεις > Χρήστες και λογαριασμοί και επίλεξε Λογαριασμός > Πληρωμή και συνδρομές > Εξαργύρωση κωδικών. Πληκτρολόγησε τον κωδικό που αναγράφεται στην κάρτα σου, επίλεξε Εξαργύρωση και είσαι έτοιμος.
  • Αν την κάνεις μέσω PS4, πήγαινε στο PlayStation Store από το μενού. Εκεί, πήγαινε τέρμα κάτω στην πλευρική μπάρα και πάτα στο Εξαργύρωση κωδικών. Πληκτρολόγησε τον κωδικό που αναγράφεται στην κάρτα σου, επίλεξε Εξαργύρωση και είσαι έτοιμος.
  • Αν, τέλος, την κάνεις μέσα από το PlayStation App, πάτα στο εικονίδιο του PlayStation Store και κατόπιν επίλεξε το μενού από τη δεξιά μεριά της οθόνης. Διάλεξε το Εξαργύρωση κωδικών, πληκτρολόγησε τον κωδικό που αναγράφεται στην κάρτα σου και πάτα Επόμενο για να ολοκληρώσεις τη διαδικασία.

Όποιον τρόπο κι αν επιλέξεις, η πίστωση θα εμφανιστεί στον λογαριασμό σου σε δευτερόλεπτα κι εσύ θα είσαι έτοιμος να τη χρησιμοποιήσεις όπως θες!

Μην ξεχνάς!

Το PlayStation Plus αποτελεί υπηρεσία βασισμένη στο cloud, κάτι που σε διασφαλίζει σε περίπτωση αλλαγής κονσόλας. Αν για οποιονδήποτε λόγο αποκτήσεις δηλαδή νέο PlayStation, απλά κατεβάζεις το περιεχόμενό σου σε αυτό. Τα δε παιχνίδια που έχεις προσθέσει στη βιβλιοθήκη σου καθώς επίσης και οι τίτλοι που προσφέρονται μέσω PlayStation Plus (βλ. Ubisoft+ Classics, κατάλογος παιχνιδιών, cloud streaming) θα βρίσκονται στη διάθεσή σου για όσο έχεις ενεργή συνδρομή PlayStation Plus της ίδιας βαθμίδας. Αν η συνδρομή σου λήξει ή επιλέξεις ένα πιο light πακέτο (π.χ. από το Premium πας στο Essential), τότε οι σχετικοί τίτλοι θα κλειδώσουν μέχρι να ενεργοποιήσεις εκ νέου το πρόγραμμά σου.

Να θυμάσαι ότι στο G Blog δημοσιεύουμε κάθε μήνα τους δωρεάν τίτλους που προσφέρει το PlayStation Plus, έτσι ώστε να εμπλουτίζεις τη συλλογή σου σε σταθερή βάση. Stay tuned!