Roblox, το παιχνίδι για μικρά παιδιά με τα μεγάλα προβλήματα

2 έτη πριν
roblox

Το Roblox είναι ένας τίτλος που έχει ξεφύγει από τα στενά όρια του gaming. Για την ακρίβεια πρόκειται για μία ολόκληρη πλατφόρμα που επιτρέπει στους παίκτες να φτιάξουν τα δικά τους παιχνίδια, προσφέροντάς τους πλήρη ελευθερία κινήσεων. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2006, διατίθεται σε PC, Xbox, iOS και Android, αριθμεί πάνω από 164 εκατ. ενεργούς χρήστες και η επιτυχία του ήταν αρκετή για να βάλει τη Roblox Corporation, την εταιρεία που βρίσκεται πίσω απ’ αυτό, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το Roblox φέρει αξιολόγηση PEGI 7+ (είναι κατάλληλο δηλαδή για παίκτες ηλικίας 7 ετών και άνω) και σύμφωνα με τους δημιουργούς του, οι μισοί από τους παίκτες του είναι κάτω των 16 ετών.

Κι όμως το Roblox έχει σοβαρό πρόβλημα με την προβολή από τους χρήστες σεξουαλικού περιεχομένου, ένα γεγονός που υπεύθυνη είναι η ίδια η φύση του παιχνιδιού. Οι παίκτες, όπως προείπαμε, μπορούν να δημιουργήσουν τους δικούς τους κόσμους. Ορισμένοι εξ αυτών όμως, γνωστοί ως «condos», εστιάζουν στο σεξ, με τους παίκτες να μιλούν ανοιχτά για τις προτιμήσεις τους. Μέχρι και τα ψηφιακά avatars τους είναι σε θέση να κάνουν ψηφιακό σεξ, κάτι που φυσικά αντιτίθεται στους κανόνες του ίδιου του παιχνιδιού. Τα λεγόμενα condos έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής -συνήθως μερικές ώρες, μέχρι δηλαδή οι δημιουργοί του Roblox να τα εντοπίσουν και να τα κλείσουν. Ακόμα κι έτσι όμως ένας ανυποψίαστος παίκτης μπορεί να εκτεθεί στο περιεχόμενό τους.

Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της Roblox Corporation, είναι ενήμεροι για το πρόβλημα και προσπαθούν να το επιλύσουν. «Γνωρίζουμε πως οι παίκτες που εγνωσμένα παραβιάζουν τους κανόνες, αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό. Αξιολογούμε προσεκτικά κάθε εικόνα, βίντεο και ηχητικό απόσπασμα που ανεβαίνει στο Roblox, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό μηχανισμών ανθρώπινης και μηχανικής ανίχνευσης», εξήγησαν σε τοποθέτησή τους. Το μόνο παρήγορο στην όλη υπόθεση, είναι πως οι παίκτες πρέπει να ψάξουν επί τούτου για αυτά τα condos προκειμένου να τα εντοπίσουν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά. Τίποτε δεν εμποδίζει όμως έναν ανήλικο να βρεθεί σε έναν τέτοιο χώρο με έναν ενήλικο.

Η Roblox Corporation έχει ήδη εξαγγείλει νέα μέτρα ξεκαθαρίζοντας ότι είναι διατεθειμένη να φτάσει στα άκρα προκειμένου να προστατεύσει τους μικρούς σε ηλικία παίκτες του Roblox. Την ίδια στιγμή η μετοχή της εταιρείας την τελευταία εβδομάδα έχει πέσει 27%, απόρροια των φημών…